Τοπικά

«Πάμε με τα πόδια όλοι μαζί»

Ποδηλατοπορεία χθες το μεσημέρι από μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου

Κατέθεσαν δέσμη προτάσεων στη Δημοτική Αρχή για παρεμβάσεις σε δρόμους και πεζόδρομους

Ποδηλατοπορεία και πεζοπορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου θέλοντας να στείλουν μήνυμα ευαισθητοποίησης στους πολίτες για τη χρήση ήπιων μέσων μεταφοράς. Οι μαθητές υπογράμμισαν πως στην πόλη του Βόλου κυριαρχεί η μετακίνηση με το Ι.Χ., ενώ και οι ποδηλατόδρομοι που κατασκευάστηκαν, ουσιαστικά δεν αποδόθηκαν ποτέ στους ποδηλάτες.

Στο σχολείο λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια το πρόγραμμα ecomobility που αφορά την οικολογική μετακίνηση. Οι μαθητές χθες μετέβησαν από το Γυμνάσιο στο Δημαρχείο και κατέθεσαν στη Δημοτική Αρχή τα αιτήματά τους, ώστε να διευκολύνονται τόσο οι πεζοί όσο και οι ποδηλάτες.

Ο μαθητής Θάνος Τυρογιάννης τόνισε πως με την ενέργειά μας αυτή θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της πόλης να χρησιμοποιούν το ποδήλατο στο πλαίσιο της οικολογικής μετακίνησης. Είμαι λάτρης του ποδηλάτου. Το πρόβλημα είναι πως παρά την αύξηση στην τιμή της βενζίνης οι πολίτες δεν μπορούν ακόμη να απεξαρτηθούν από το αυτοκίνητο αλλά και το δίκυκλο. Η πόλη του Βόλου δεν είναι φιλόξενη για τους ποδηλάτες και παρά τα έργα που έχουν γίνει, όπως με τους ποδηλατόδρομους, οι οδηγοί δεν σέβονται τον ποδηλάτη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον πεζό.

Ο μαθητής Νίκος Πατσούρας τόνισε για τους ποδηλατόδρομους πως έχουν μετατραπεί πλέον σε χώρους για να σταθμεύουν τα αυτοκίνητα και οι κάδοι απορριμμάτων. Ο ποδηλάτης δεν μπορεί να τους χρησιμοποιήσει. Έχω δει άτομα που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον ποδηλατόδρομο, αλλά είναι μπλοκαρισμένος από αυτοκίνητα ακόμη και οικοδομικά υλικά. Το κακό είναι ότι έργο αυτό δεν ολοκληρώθηκε. Υπάρχουν κίνδυνοι για τους ποδηλάτες, γιατί αναγκάζονται να κινούνται στους δρόμους. Κάποιοι χρησιμοποιούν και τα πεζοδρόμια αλλά δεν είναι σωστό, αφού έχουν κατασκευαστεί για τους πεζούς.

Η μαθήτρια Δάφνη Πιτσιώρη τόνισε πως εδώ και τρία χρόνια υλοποιείται στο σχολείο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα το ecomobility που αφορά την οικολογική μετακίνηση στην πόλη. Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες ότι είναι πιο σημαντικό να μετακινούμαστε με τα ποδήλατα, πεζή, γιατί και το περιβάλλον δεν μολύνεται, ενώ προσέχουμε και την υγεία μας. Παράλληλα γινόμαστε και πιο κοινωνικοί. Προσωπικά δεν έχω ποδήλατο στο σπίτι, αλλά κινούμαι πολλές ώρες πεζή, χωρίς να υποχρεώνω τους γονείς μου να με μεταφέρουν με το Ι.Χ. Είναι άσχημο που ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, ακόμη και για να διανύσει μια απόσταση δέκα λεπτών, χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο.

Η μαθήτρια Έμυ Παπαδούλη σημείωσε πως ο Βόλος είναι μια πόλη που ωφελεί τη μετακίνηση με τα πόδια ή το ποδήλατο, καθώς οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο δυσκολεύοντας έτσι τη μετακίνηση των παιδιών, των ηλικιωμένων. Προσωπικά καθημερινά περπατάω μία ώρα.

Από την πλευρά της η μαθήτρια Ευαγγελία Σιαντίδου είπε: Συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα για να συμβάλλουμε στην επίλυση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Προσωπικά χρησιμοποιώ το ποδήλατο, γιατί είναι ένα εύχρηστο μέσο που δεν μολύνει το περιβάλλον, ούτε κοστίζει.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης άλλοι τρεις μαθητές που είναι οι εξής: Παντελής Παπανάτσιος, Ιωάννα Δήμου, Αποστόλης Ζορμπάς.

Παρεμβάσεις

Οι μαθητές ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να προβεί στις εξής ενέργειες: 1) επισκευή και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και όχι μόνο του κέντρου, 2) βελτίωση των οδοστρωμάτων, 3) περισσότερους πεζοδρόμους στο κέντρο και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, 4) δημιουργία δημοτικών πάρκιν στα όρια του κέντρου, 5) λήψη μέτρων, ώστε να μην υπάρχουν αυτοκίνητα στους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια για να είναι ασφαλής η μετακίνηση πεζών και ποδηλατών, 6) επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων και σε κάθετους δρόμους και βελτίωση της δομής τους.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια διεξαγωγής του προγράμματος κ. Άννα Βουρλογιάννη (η κ. Άννα Κωστάκη είναι η δεύτερη υπεύθυνη καθηγήτρια) τόνισε πως τα παιδιά υιοθετούν τα μηνύματα της οικολογικής μετακίνησης, αλλά δυστυχώς στην πόλη δεν βλέπουμε να υλοποιείται κάτι αντίστοιχο.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το