Πολιτική

«Όχι στο κρατικοδίαιτο παρελθόν»

Να σταματήσουν η καταστροφολογία και η μιζέρια ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Το ευρωομόλογο συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα, επανέλαβε ο πρωθυπουργός

Να ξεφύγουμε «από τον φαύλο κύκλο της καταστροφολογίας και της μιζέριας», ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι Έλληνες, όπως και στο παρελθόν, θα τα καταφέρουν και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
«Αν τον πρώτο χρόνο η κυβέρνηση έριξε το βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή, τώρα το βάρος πέφτει στην αλλαγή όσων οδήγησαν στην κρίση και σε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα», είπε, κατά την ομιλία σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και αφού άκουσε πρώτα τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
«Η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει», τόνισε και εγγυήθηκε πως «αν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, τότε θα μειωθούν η φορολογία και οι εισφορές των επιχειρήσεων».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, χωρίς διαφθορά και γραφειοκρατία.
Απευθυνόμενος σε όσους μιλούν για ανάπτυξη, έθεσε το ερώτημα: «ποια ανάπτυξη θέλουμε;», για να απαντήσει: Όχι επιστροφή στην ανάπτυξη του παρελθόντος που ήταν κρατικοδίαιτη και στηριζόταν σε «θαλασσοδάνεια» ή στις επιδοτήσεις καταδικασμένων επενδύσεων. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης απέτυχε, διότι κατά 75-80% στηριζόταν στην κατανάλωση προϊόντων εισαγωγής. Η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Έχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση της καινοτομίας».

Ο κ. Παπανδρέου, έδωσε μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, κάθε φορά που συζητάει στο εξωτερικό για επενδύσεις οι ενδιαφερόμενοι του θέτουν αυτά τα δύο ζητήματα.

Σε ότι αφορά στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι δεν μας τις επιβάλλει κανείς. Μόνοι μας τις κάνουμε και αυτό είχαμε πει και προεκλογικά με το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», τόνισε και πρόσθεσε πως η δύσκολη κατάσταση που διανύουμε τις κάνει ακόμα πιο επιτακτικές.

«Ισχυρό εργαλείο»

το ευρωομόλογο

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνάντηση του Euro50 Group, στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι». Η έκδοση κοινών ευρωομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως μεταδίδει το Reuters. «Τα ευρωομόλογα μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική σταθερότητα και να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Είναι κρίμα που η Ευρώπη δεν έχει ένα τέτοιο ισχυρό εργαλείο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Χτίζουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα, το ίδιο οφείλει να πράξει και η Ευρώπη, να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει τη μοίρα στα χέρια της» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κρίση ανέδειξε κενά στο κοινό μας νόμισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένα νόμισμα «χωρίς αφεντικό» και χωρίς κοινό υπουργείο Οικονομικών.
Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε ένα ισχυρό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που, αν αφεθούν, θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη σε μια Ευρώπη με κοινή οικονομική πολιτική και ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει το «άλμα» που απαιτείται γι΄αυτό.
«Πολλοί παραμένουν απαισιόδοξοι ότι η Ευρώπη είναι καταδικασμένη στη χαλαρότητα και την αδυναμία λήψης αποφάσεων» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «απέναντι σε αυτούς και τα επιχειρήματά τους η Ελλάδα αντιτάσσει τη δική της διαδρομή, ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο και τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο».
Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα διαψεύσει τους επικριτές της, «όπως ακριβώς και οι Έλληνες διέψευσαν εκείνους που μας είχαν, τέτοιο καιρό πέρσι, ξεγραμμένους».
Αναφερθείς στις μεγάλες αλλαγές που έχει πετύχει η χώρα μας από το 2010 ο κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων: «Μέσα σε έναν χρόνο καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι και ένας λόγος που στο πρόσφατο Eurogroup αποφασίστηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, κάτι που συνδέεται και με τη δημοσιονομική πρόοδο και τις άλλες αλλαγές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το