Photo Gallery, Πολιτική

«Χρειάζεται πανεθνική συνεννόηση»

Στην χθεσινή του  ομιλία στο συνέδριο του Economist ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι απαιτείται σοβαρότητα

 

 

 

Προαναγγελία μείωσης προσωπικού του δημόσιου τομέα κατά 20% μέσω της μη αντικατάστασης όσων αποχωρούν και εθελοντικές εξόδους

Κυβερνητική πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση τις επόμενες ημέρες

ΑΘΗΝΑ 17.-

Με τη συναίνεση θα δείξουμε τη βούλησή μας τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ενώ προανήγγειλε μείωση προσωπικού του δημόσιου τομέα κατά 20% μέσω της μη αντικατάστασης όσων αποχωρούν και εθελοντικές εξόδους όπου είναι απαραίτητο όπως είπε.

Αναλυτικότερα, την αναγκαιότητα πανεθνικής συνεννόησης επισήμανε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist το βράδυ της Τρίτης (χθες).

Όπως, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε: «οι εμπειρίες των τελευταίων ετών, η σκληρή πραγματικότητα των συνθηκών δεν επιτρέπουν ωραιοποιήσεις ή ελπίδες σε μαγικές συνταγές. Απαιτούν σοβαρή και υπεύθυνη στάση, επιμονή και αφοσίωση εκ μέρους όλων. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και να μεταδοθεί από όλους: την κοινωνία, τους επιχειρηματίες, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολιτικούς ηγέτες».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε μία μακροσκελή ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου του προηγούμενου 18μηνου και υπογράμμισε πως τίποτε δεν έγινε τυχαία, ενώ τόνισε ότι πρώτος και κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. «Αυτό θα είναι το καθαρό μήνυμα, ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το χρέος μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ απέρριψε και πάλι τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους.

Εν όψει της παρουσίασης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, ο Πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτό μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνονται – στο σκέλος της περιστολής δαπανών – η μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 150.000 της προσεχή πενταετία, κυρίως, όπως ανέφερε μέσω του παγώματος προσλήψεων και μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Επανέλαβε την εξαγγελία για τη δημιουργία ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα και επίσης τη συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων οργανισμών, την χορήγηση επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και την πάταξη της φοροδοαφυγής.

Παράλληλα, επανέλαβε το στόχο για άντληση 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να μειωθεί το χρέος κατά 20%.

Μίλησε επίσης ο κ. Παπανδρέου για επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης του κρατικού μεριδίου σε εισηγμένες εταιρείες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της διαχείρισης υδάτων, της ηλεκτρικής ενέργειας των τυχερών παγνίων.

Εν τω μεταξύ ο Γιώργος Πεταλωτής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά και του υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες μέρες για να αναζητήσουν συναίνεση και συνεννόηση.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΓΚΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «ότι τις επόμενες μέρες, με την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που θα έχει πενταετή προοπτική, θα κληθούν τα κόμματα και οι φορείς για να γίνει συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένας άξονας πάνω στην οποία θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση». Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και επανέλαβε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι).

Στο ίδιο δελτίο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «η ΝΔ περιμένει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού , καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει καθορίσει που συμφωνεί και πού όχι. Η μπάλα είναι στα πόδια του κ. Παπανδρέου», κατέληξε.-

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το