Photo Gallery, Πολιτική

«Πάρτε μέτρα για το χρέος, δεν είναι βιώσιμο»

Γιούνκερ:Ήπια αναδιάρθρωση του χρέους υπό τον όρο να τρέξουν μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις

 

 

Ρεν: Πολιτική συναίνεση και ιδιωτικοποιήσεις οι όροι για την πέμπτη δόση του δανείου

 

ΑΘΗΝΑ 17.-

Μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι δυνατή, υπό τον όρο να εφαρμόσει η Αθήνα προηγουμένως ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της, δήλωσε την Τρίτη (χθες) ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ για να καταστήσει βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της, γιατί επί του παρόντος δεν είναι διατηρήσιμο» είπε σε σεμινάριο του Συμβουλίου της Λισαβόνας, σύμφωνα με το Reuters.

«Εάν η Ελλάδα καταβάλει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε εάν είναι δυνατή μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είμαι κάθετα αντίθετος σε μια ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε.

Όταν ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται σε ήπια αναδιάρθρωση εννοεί την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, ενώ όταν μιλώντας για ευρεία αναδιάρθρωση περιλαμβάνει και το «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων.

Η δήλωση Γιούνκερ χαρακτηρίζεται σημαντική αλλαγή στα επίσημα σχόλια για την κατάσταση της Ελλάδας, αν και άλλοι παράγοντες διερωτώνται κατά πόσον μια τέτοια απόφαση είναι ορθή ή ακόμα και εφαρμόσιμη.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας ότι “η αναδιάρθρωση, η αναμόρφωση- είναι εκτός συζήτησης”, μετά τη δήλωση Γιούνκερ περί μιας “αναμόρφωσης” του ελληνικού χρέους, δηλαδή ένα τρόπο να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της χωρίς μείζονα αναδιάρθρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις εν λόγω δηλώσεις, το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διευρύνθηκε κατά 23 μονάδες βάσης και ανήλθε στις 1.250 μονάδες βάσης.

 

Εξάλλου την άντληση εσόδων ύψους 15 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2011 και το 2012 με παράλληλη διασφάλιση διακομματικής συναίνεσης στους στόχους του μνημονίου, ζήτησε ο Eπίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Olli Rehn από την Ελλάδα την Τρίτη (χθες). Παράλληλα άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εξεταστεί «αναδιάταξή» (reprofiling) του.

«Το Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε πρόγραμμα (αποκρατικοποιήσεων) ύψους 50 δις ευρώ, εκ των οποίων 15 δις προβλέπονται… στη διάρκεια αυτού και του επόμενου έτους», ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπος, ενώ σύμφωνα με το Reuters σημείωσε πως αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να επιτευχθεί πρόοδος και αυτό πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

«Αυτό συζητήθηκε χτες στο Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να κλιμακώσει τις προσπάθειες για να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση» ανέφερε ο Rehn σημειώνοντας επίσης ότι χρειάζεται συναίνεση όλων των κομμάτων στην Ελλάδα για να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

«Η συναίνεση των κομμάτων και η έγκριση του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι στόχοι και οι πολιτικές του, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας πως «είναι πράγματι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλιστεί η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης».

“Kόντρα” Μέρκελ – Σόιμπλε

για αναδιάρθρωση

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελλα Μέρκελ, τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Bild, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, στη διάρκεια συζήτησης τη Δευτέρα με μαθητές της σχολής Sophie-Scholl του Βερολίνου, με αντικείμενο την Ευρώπη, η Μέρκελ υπεραμύνθηκε της ενίσχυσης που παρέχεται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες και απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν το 2013, οπότε τίθεται σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Την Κυριακή, ο κ. Σόιμπλε είχε υποστηρίξει αντιθέτως ότι είναι δυνατή μια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους υπό τον όρο της συμμετοχής και του ιδιωτικού τομέα σε αυτήν, ως μια μορφή ήπιας αναδιάρθρωσης.

Εξάλλου να συναινέσουν σε εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνιστά στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιόργκ Άσμουσεν, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Επίσης ο κ. Άσμουσεν επιβεβαίωσε ότι η επιθεώρηση του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα θα παραταθεί για μία εβδομάδα εξαιτίας του μεγέθους των προβλημάτων στη διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.

«Υπάρχουν τώρα τέτοια προβλήματα που η αποστολή θα χρειαστεί κατ΄ εκτίμηση μία ακόμα εβδομάδα για τη δουλειά της, και έπειτα θα μας παραδώσει την έκθεση για την υλοποίηση του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο κ. Άσμουσεν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όπως αναφέρει το Reuters.

Η δήλωση του Γερμανού αξιωματούχου συμπίπτει με όσα είπε στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής: «Προσπαθούμε να καταδείξουμε και να αποδείξουμε στην τρόικα […] ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας και ότι τους υλοποιούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Άσμουσεν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη δουλειά στον τομέα της είσπραξης των φόρων και στις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

Οι υπουργοί χτες (προχτές) στο Εurogroup συζήτησαν για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς όμως να καταλήξουν σε αποφάσεις, πρόσθεσε ο κ. Άσμουσεν.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το