Photo Gallery, Πολιτική

Σαμαράς: Συναίνεση στους στόχους, όχι στην πολιτική

 

Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τους στόχους για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους, δεν πρόκειται όμως να προσφέρει στήριξη σε «αποδεδειγμένα λάθος συνταγή», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει “όχι” στην εφαρμοζόμενη πολιτική, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μεμονομένων μέτρων και πολιτικών. “Αν ένα μέτρο είναι καλό για την πατρίδα έχουμε καθήκον να το στηρίξουμε. Αν τη βλάπτει δεν έχουμε το δικαίίωμα”, είπε.

Αποκάλεσε “γυμναστική στη ματαιότητα” την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρώπης -και παρά τις θυσίες- το έλλειμμα θα παραμείνει φέτος, αλλά και το 2012, στο 10% του ΑΕΠ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τις οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο Ζάππειο.

Ευρω-πιέσεις για συναίνεση

Αργά χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε δημοσίως τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τις αποκρατικοποιήσεις. “Είναι εθνικό και όχι κομματικό θέμα” είπε, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, η κοινή γνώμη και οι αγορές περιμένουν από την Ελλάδα να λειτουργεί ως “μία ομάδα με υπεύθυνο τρόπο”, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΠΗΣ

Γ. Πεταλωτής: Ο Σαμαράς μπορεί να συμβάλει

«Ο κ. Σαμαράς έχει τρόπο να συμβάλει και να ανατάξει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της Ν.Δ.», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρνήθηκε ότι η τρόικα προέβη σε έγγραφες απαιτήσεις συναίνεσης των κομμάτων στα νέα μέτρα.

_”Κανένα θέμα επιβολής δεν υπάρχει από τρίτους. Είναι θέμα ευθύνης, εμείς, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, να αντιληφθούμε την εικόνα της χώρας και να προωθήσουμε τις λύσεις που χρειάζονται”, είπε. Εκτίμησε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος αποτελεί ευκαιρία για τη Ν.Δ. να δείξει εμπράκτως την συναίνεσή της και να καταθέσει προτάσεις.

“Αλοίμονο αν η ΝΔ κινείται με τη λογική ότι αν δεν είναι το σχεδιο για τη χώρα στη λογική του δικού μου σχεδίου, δεν συμφωνώ”, ανέφερε.

Επιβαβαίωσε ότι η η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αναβληθεί “για λίγες μέρες”, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.

Αναφορικά με όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για τη διατήρηση του ελλείμματος πέριξ του 2010, παρά τα μέτρα, ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε πως “οι προβλέψεις που έκανε ο κ. Σαμαράς για το έλλειμμα, δεν είναι πάντα βάσιμες και έπεσε έξω όταν τον Μάιο του 2009 είχε προβλέψει πιο χαμηλό έλλειμμα, απ’ αυτό που τελικά διαπιστώθηκε”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως υπάρχει χώρος και πεδίο για την επίδειξη σοβαρότητας και υπευθυνότητας από όλους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την καταβολή της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, δήλωσε ότι η αξιολόγηση από την Τρόικα και εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα καταβληθεί εγκαίρως.

 

ΝΔ: Συμφωνεί με τους στόχους, διαφωνεί με τη συνταγή

ΑΘΗΝΑ 17.-

“Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τους στόχους για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους, δεν πρόκειται όμως να προσφέρει στήριξη σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΝΔ λέει “όχι” στην εφαρμοζόμενη πολιτική, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό παράθυρο στήριξης μεμονομένων μέτρων και πολιτικών. “Αν ένα μέτρο είναι καλό για την πατρίδα έχουμε καθήκον να το στηρίξουμε. Αν τη βλάπτει δεν έχουμε το δικαίίωμα”, επισήμανε.

Χαρακτήρισε “γυμναστική στη ματαιότητα” την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρώπης”το έλλειμμα θα παραμείνει φέτος, αλλά και το 2012, στο 10% του ΑΕΠ”.

Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον Κάρολο Παπούλια προκειμένου να ενημερώσει για τις οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε στο Ζάππειο.

Με τη φράση του Θουκυδίδη “οι καιροί ου μενετοί” (οι ευκαιρίες δεν μπορούν να περιμένουν), υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Για ζοφερό τοπίο, το οποίο δημιουργείται από την κατάσταση στην οικονομία, την ασφάλεια, την εγκληματικότητα και την λαθρομετανάστευση, έκανε λόγο ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι “το θέμα είναι να βρούμε τη σωστή λύση”.

“Το εύχομαι”, αποκρίθηκε ο κ. Παπούλιας.

Πεταλωτής για Σαμαρά

“Ο κ. Σαμαράς έχει τρόπο να συμβάλει και να ανατάξει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιώργος Πεταλωτής πρόσθεσε ότι “οι προβλέψεις που έκανε ο κ. Σαμαράς για το έλλειμμα, δεν είναι πάντα βάσιμες και έπεσε έξω όταν τον Μάιο του 2009 είχε προβλέψει πιο χαμηλό έλλειμμα, απ’ αυτό που τελικά διαπιστώθηκε”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ’ όλους, τονίζοντας ότι υπάρχει χώρος και πεδίο γι αυτό.

Ελιγμός Σαμαρά στη συνάντηση με τον Πρόεδρο

«Ναι σε συμφωνία με την Ευρώπη, όχι στη λάθος συνταγή»

 

ΑΘΗΝΑ 17.-

 

Σε ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας γύρω από το ασφυκτικό αίτημα για συναίνεση επιδίδεται ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για την πρότασή του για την οικονομία, που παρουσίασε στο Ζάππειο.

Ο κ. Σαμαράς έχει να λάβει υπόψη του τις πιέσεις της ΕΕ, το εκβιαστικό δίλημμα της κυβέρνησης με ορίζοντα εκλογών, αλλά και συναινετικές φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση και, φυσικά, ότι δεν θα ψηφίσει στο σύνολό του το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αφήνει όμως ανοχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει επιμέρους διατάξεις, όπως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πάντα υπό προϋποθέσεις.

Στις δηλώσεις του, χαρακτήρισε «γυμναστική στη ματαιότητα» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι, ενώ συμφωνει στους στόχους για μείωση του ελλείμματος και του χρέους, δεν δίνει στήριξη σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή.

“Σήμερα τα πράγματα πάνε ανάποδα, το 2010 το έλλειμμα ήταν 10%. Σήμερα, παρά τις θυσίες, ακόμη και η Ευρώπη προβλέπει ότι το έλλειμμα για το 2011 και το 2012 θα παραμείνει στο 10%” είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι αυτό είναι “γυμναστική στη ματαιότητα”. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι “συμφωνία με την Ευρώπη για τη μείωση του ελλείματος και του χρέους υπάρχει και λέμε ναι. Σε στήριξη όμως σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή λέμε όχι. Για παράδειγμα, αν ένα μέτρο -όποιος κι αν το προτείνει- είναι καλό για την πατρίδα, έχουμε υποχρέωση να το στηρίξουμε. Ένα κακό μέτρο όμως δεν έχουμε υποχρέωση να το στηρίξουμε”.

Η συνάντηση με τον κ. Παπούλια διήρκεσε 40 λεπτά και ο κ. Σαμαράς τον ενημέρωσε για την πρότασή του για την οικονομία, υπογραμμίζοντας, όπως ανέφερε, τα πλεονεκτήματά της.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το