Photo Gallery, Πολιτισμός

«Ντον Τζοβάνι» στο «Αχίλλειο»


Ο Mariusz Kwiecien

 

Συνεργασία του Δη.Πε.Θε. Βόλου και της Μετροπόλιταν Όπερας της Ν. Υόρκης

 


 

 

Με το αριστούργημα «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ ξεκινά το επόμενο Σάββατο 29 Οκτωβρίου στο «Αχίλλειον», η συνεργασία του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα του νέου Οργανισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, παγκόσμιο ναό της τέχνης, με την απευθείας μετάδοση έργων της Οπερας, που εξασφάλισε για την Ελλάδα και την Κύπρο ο Όμιλος «Αντέννα».

 

 

Πρόκειται μια σπουδαία συνεργασία, για ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ξεκίνησε πέρσι την άνοιξη από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και δικτυώνεται φέτος και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Απρίλιο 2012.

Ο «Αντέννα» εξασφάλισε τα δικαιώματα αναμετάδοσης του βραβευμένου προγράμματος της MET “The MET live in HD”, ζωντανών μεταδόσεων για επιλεγμένες παραγωγές του προγράμματος παραστάσεων της  MET, που δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε θεατές σε όλο τον κόσμο, να τις παρακολουθούν σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, ταυτόχρονα με το κοινό της Ν. Υόρκης.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2006 και σήμερα μεταδίδεται σε περισσότερες από 1.500 αίθουσες σε 54 χώρες.

Στην Ελλάδα συμμετέχουν  το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Κομοτηνή, η Καβάλα, η Βέροια, η Μυτιλήνη και το Λουτράκι.

Το βραβευμένο πρόγραμμα της «The Met: Live in HD», που ξεκίνησε εντυπωσιακά στη χώρα μας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, με την παράσταση «Anna Bolena» του Donizetti, περιλαμβάνει 11 υψηλού επιπέδου λυρικές παραστάσεις.

Οι ώρες μετάδοσης για την Ελλάδα είναι Σάββατα στις 21.00 και οι επόμενες παραστάσεις είναι:

Ζίγκφριντ του Βάγκνερ (5/11), Satyagraha του Φίλιπ Γκλας (19/11), Ροντελίντα του Χέντελ (3/12), ΦΑΟΥΣΤ του Γκουνώ (10/12), Το μαγεμένο νησί (Παγκόσμια πρεμιέρα) [21/1/12], Το λυκόφως των θεών του Βάγκνερ (11/2), Ερνάνι του Βέρντι (25/2), Μανόν του Μασενέ (7/4) και Τραβιάτα του Βέρντι.

Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου το πολυβραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD», επιστρέφει με την όπερα του Mozart, «Don Giovanni».

Η όπερα «Don Giovanni» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Πράγα το 1787, φτάνει στην Ελλάδα από μια νέα, εντυπωσιακή παραγωγή της Metropolitan Opera. Ο ομώνυμος κεντρικός ήρωας, «Don Giovanni», είναι ο διαχρονικότερος γυναικοκατακτητής της σύγχρονης ιστορίας, ο ξακουστός «Don Juan» (Δον Ζουάν).

Το εξαιρετικό cast των διακεκριμένων καλλιτεχνών αποτελείται από τον βαρύτονο Mariusz Kwiecien στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τη Marina Rebeka στο ρόλο της «Donna Anna», τη Barbara Frittoli στο ρόλο της «Donna Elvira», τον Luca Pisaroni στο ρόλο του «Leporello». Την ορχήστρα διευθύνει ο Fabio Luisi.

Ο Mariusz Kwiecien «ξεδιπλώνει» για πρώτη φορά στη σκηνή της Metropolitan Opera τη γεμάτη νεανικό σφρίγος και αισθησιασμό ερμηνεία του, στον αιώνιο αντι-ήρωα του Mozart, υπό την καθοδήγηση του τιμημένου με βραβείο “Tony” σκηνοθέτη, Michael Grandage, οποίος σχετικά με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του «Don Giovanni», δήλωσε: «Ο «Don Giovanni», δεν ήταν απλά ένας τύπος που αποπλανούσε κατ’ εξακολούθηση, ήταν μια έντονα πολυσύνθετη προσωπικότητα».

Η εντυπωσιακή παράσταση, καθηλώνει με τα σκηνικά, το φωτισμό και τις χορογραφίες. Με μεσογειακά στοιχεία ή χρώματα (σκηνικά, φωτισμός) παραπέμπουν με αριστοτεχνικό τρόπο στην Ισπανική καταγωγή του «Don Giovanni». Κάθε ένα στοιχείο γίνεται μέρος της δράσης, αντικατοπτρίζοντας την ιδιαίτερη δομή της υπόθεσης. Έτσι, επιτυγχάνεται η ρεαλιστικότερη αποτύπωση της ιστορίας, ο θεατής «ταξιδεύει» σε μια άλλη εποχή και συμπάσχει ακόμα περισσότερο με τους ήρωες. Επιπλέον οι πολυεπίπεδοι πύργοι, βασικό χαρακτηριστικό του σκηνικού, εξυπηρετούν την ιστορία, με την πιο σύγχρονη τεχνολογία, ενώ ο θεατής μπορεί και βλέπει τα μπαλκόνια και το όλο το εσωτερικό μέρος του κάθε πύργου, σε κάθε επίπεδο όπου διαδραματίζονται οι σκηνές.

Τον ίδιο σημαντικό ρόλο στην πειστικότερη αποτύπωση της ιστορίας έχουν και τα κοστούμια του Christopher Oram. Εντυπωσιακά, με Ισπανικά στοιχεία και με μαεστρία σχεδιασμένα, κάνουν σαφές από την πρώτη ματιά, πως είναι «κομμένα και ραμμένα» για να αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τον κάθε ρόλο ξεχωριστά!

Τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος «Αντέννα», για μια τριετία για την Ελλάδα και την Κύπρο, διασφαλίζοντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Το έργο του Mozart «Don Giovanni» θα καθηλώσει, θα μαγέψει, θα συναρπάσει και θα συγκινήσει θεατές από 54 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η προπώληση των εισιτηρίων για την Ελλάδα, έχει ήδη αρχίσει.

Στο Βόλο η προπώληση εισιτηρίων θα αρχίσει την Πέμπτη, στο «Δίαυλο» (πληροφορίες στο τηλ.24210-25363) και πριν την παράσταση του Σαββάτου στο «Αχίλλειο» με εισιτήριο 20€ και 15€ τα φοιτητικά-παιδικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metingreece.gr.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το