Photo Gallery, Τοπικά

Νέα πρόταση για το κυκλοφοριακό

Κατέθεσε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ο Δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης

 

Κατεδάφιση του κτιρίου που φιλοξενεί το Υγειονομικό στην οδό 2ας Νοεμβρίου, ώστε να δημιουργηθεί πλατεία και υπόγειος χώρος στάθμευσης

 

 

 

Ο Δήμος Βόλου προωθεί την ιδέα κατεδάφισης του κτιρίου που φιλοξενεί το Υγειονομικό στην οδό 2ας Νοεμβρίου, ώστε να δημιουργηθεί πλατεία και υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Την πρόταση κατέθεσε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αλλαγές στο κυκλοφοριακό, ο Δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης και φέρεται να είναι αρκετά προωθημένη, καθώς ανακοίνωσε πως συζητείται η μετεγκατάσταση του Υγειονομικού στις εγκαταστάσεις της πρώην Νομαρχίας.

Αρχικός στόχος της πρότασης είναι να αναδειχθεί το κτίριο Σπίρερ, ενώ ο χώρος είναι δημοτικός και με την απομάκρυνση της υπηρεσίας θα περιέλθει στο Δήμο Βόλου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν όλες οι κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της πόλης για τον «εξοβελισμό» του αυτοκινήτου που προτείνει η δημοτική αρχή και ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας συνολικής παρέμβασης που η Δημοτική Αρχή επιχειρεί στο κέντρο του Βόλου, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και στη Νέα Ιωνία.

Ο ίδιος ανακοίνωσε χθες ότι θα προτείνει κατεδάφιση του κτιρίου του Υγειονομικού το οποίο θα μεταστεγαστεί στην πρώην Νομαρχία, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος μπροστά από το Σπίρερ, ο οποίος θα μπορέσει να φιλοξενήσει και υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Ο κ. Σκοτινιώτης ανέπτυξε το πολιτικό σκεπτικό των αλλαγών και σημείωσε ότι ο διάλογος που έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης ήταν εξαντλητικός. Επανέλαβε επίσης ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι τολμηρές και δήλωσε πως απάντηση στο κυκλοφοριακό είναι η εφαρμογή ενός μοντέλου που θέλει στην πόλη να ζουν άνθρωποι και όχι αυτοκίνητα.

Σε όλο το πλέγμα των αλλαγών αναφέρθηκε διεξοδικά ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μόσχος και τη μελέτη που αναδείκνυε όλο το πρόβλημα στην πόλη παρουσίασε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας κ. Σγουρής.

«Έκθεση ιδεών» που δεν αντιμετωπίζει το κυκλοφοριακό χαρακτήρισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής η μείζονα μειοψηφία. Ο εισηγητής κ. Τέλης Δουλόπουλος διαφώνησε με τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής και τόνισε πως «εξαφανίζει» από το κέντρο τις θέσεις στάθμευσης.

Επίσης τόνισε πως η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει ως πρόταση μια «συρραφή» ιδεών που κατατέθηκαν στα δημοτικά συμβούλια τα τελευταία χρόνια, αλλά για λόγους που δεν εξυπηρετούσαν τη λειτουργία της πόλης δεν εφαρμόστηκαν, ενώ σημείωσε πως ο Δήμος θέλει να μεταφέρει τη στάθμευση των φορτηγών στο πάρκιν των σφαγείων παρότι ο χώρος δεν του ανήκει.

«Από ευχολόγια έχουμε χορτάσει, να δούμε και πράξεις», δήλωσε.

Η παράταξη της ΛΑΣ, του κ. Νάνου, χαρακτήρισε το πρόβλημα πολυσύνθετο και τόνισε πως το κυκλοφοριακό δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα, αλλά με έργα υποδομής. Ο κ. Νάνος τόνισε πως η αγοραπωλησία της γης έχει γίνει εμπόρευμα εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων και σημείωσε πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει κοινωνικές αφετηρίες και δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα.

Τόνισε ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής σχετίζεται μόνο με την αστυνόμευση και τα εισπρακτικά μέτρα, ωστόσο δεν κατέθεσε μέτρα για την επίλυση του προβλήματος και σημείωσε πως η πρόταση της ΛΑΣ έχει να κάνει με το γενικότερο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας προς όφελος των εργαζομένων.

Σημείωσε στο πλαίσιο των γενικότερων προτάσεων πως οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι δημόσιες και ανέπτυξε το πολιτικό πλαίσιο της παράταξής του για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Πατσιαντάς χαρακτήρισε την προσπάθεια της ΑΝΕΒΟ για το κυκλοφοριακό πρόβλημα τεκμηριωμένη, τόνισε πως η πρόταση του αντιδημάρχου κ. Μόσχου κινείται σε σωστή κατεύθυνση καταγραφής του ζητήματος δήλωσε ωστόσο πως η λύση είναι δύσκολη ως ακατόρθωτη, γιατί η στρεβλή ανάπτυξη της πόλης δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία.

Ο κ. Πατσιαντάς ζήτησε να επικαιροποιηθεί κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη και τόνισε πως μια πόλη τουριστικού προορισμού δεν είναι δυνατόν να μην έχει προβλέψει χώρους προσωρινής στάθμευσης λεωφορείων σε μουσειακούς χώρους και πολιτιστικές δομές.

«Είναι δύσκολο να σχεδιάσεις στο τρελοκομείο που λέγεται κέντρο του Βόλου», είπε.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ασκήθηκε από όλες τις παρατάξεις κριτική στο Αστικό ΚΤΕΛ για την υψηλή τιμή του εισιτηρίου, με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Τρύφωνα Πλαστάρα να υπερασπίζεται την αντίθετη άποψη. Ο κ. Πλαστάρας συμφώνησε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός των γραμμών και διαφώνησε με την άποψη ότι πρέπει να δρομολογηθούν μίνι μπας στο κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τις κυκλοφοριακές αλλαγές σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ Μόσχου -Δουλόπουλου.

Τελικά οι προτάσεις για το κυκλοφοριακό εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

 

Ψήφισμα

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισμα κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων εναντίον των εφεδρειών και της παραχώρησης δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Στο ψήφισμα αναφερόταν πως όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι θα προχωρήσουν σε καταλήψεις δημοτικών κτιρίων αν υπάρξει οποιαδήποτε απόλυση, ενώ δεν θα επιτρέψουν τη διακοπή ρεύματος ή νερού σε εργαζόμενο των ΟΤΑ που αδυνατεί να πληρώσει τα χαράτσια.

Το ψήφισμα ανέπτυξε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Ντίνα Φώτου, η οποία αναφέρθηκε και στο θάνατο του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το