Photo Gallery, Τοπικά

«Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η μελέτη για την πλατεία Πανεπιστημίου»

 

Το θέμα της πλατείας Πανεπιστημίου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου απαντώντας στη μείζονα μειοψηφία στο Δ.Σ.

 

 

 

«Προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό σε μελέτες για χρηματοδότηση έργων»

 

 

Η συνεργασία του Δήμου Βόλου με καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την προκαταρκτική μελέτη αναμόρφωσης της πλατείας Πανεπιστημίου εξακολουθεί να πυροδοτεί αντιδράσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε επερώτηση της μείζονος μειοψηφίας με την κ. Ζέττα Μακρή να επιμένει ότι έπρεπε να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε σε σύντομο χρόνο το σοβαρό κενό που υπήρχε σε μελέτες έργων, προκειμένου τα έργα αυτά να είναι ώριμα για ένταξη και χρηματοδότηση από το μόνο ουσιαστικά χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή το ΕΣΠΑ. Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι στη δύσκολη αυτή προσπάθεια στηριζόμαστε κατά βάση στις υπηρεσίες και το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δημιουργικές ικανότητες αρκετών στελεχών και να επιτύχουμε την υλοποίηση έργων χωρίς, κατά το δυνατόν, την οικονομική επιβάρυνση του Δήμου για μελέτες. Η μελέτη θα γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες», δήλωσε ο Δήμαρχος και τόνισε πως η συνεργασία με καθηγητές Πανεπιστημίου για σειρά θεμάτων της πόλης και προώθηση προγραμμάτων, όπως τα ενεργειακά , είναι καθημερινή.

Τόνισε επίσης πως της πρόσκλησης «Περιβαλλοντικές Παρεμβάσεις σε Οικιστικά Κέντρα» του Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Θεσσαλίας» του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η προθεσμία της οποίας λήγει στις 9.11.2011, θεωρήθηκε από τη Δημοτική Αρχή ότι δημιουργείται μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει επιτέλους η διαμόρφωση της πλατείας Πανεπιστημίου.

«Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, μια σημαντική έκταση στο κέντρο της πόλης, για την απόκτηση της οποίας ο Δήμος έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια στη σημερινή κατάσταση», είπε.

Ο ίδιος στην απάντησή του επέμεινε πως η μελέτη του έργου έχει ανατεθεί στην Τεχνική Υπηρεσία και συγκεκριμένα σε τρεις μηχανικούς της. Παράλληλα, λόγω της άμεσης γειτνίασης της Πλατείας Πανεπιστημίου με το κτίριο Ματσάγγου, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και, ως εκ τούτου, της ανάγκης για ενιαία μορφολογική αντιμετώπιση των δύο ενοτήτων και χρηστική αλληλεπίδραση τους, η Δημοτική Αρχή έκρινε ότι θα ήταν σκόπιμο να συνδράμει το έργο των υπηρεσιακών στελεχών και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και, συγκεκριμένα, αρχιτέκτονες-καθηγητές του Τμήματος που είτε έχουν συμμετάσχει στην εκπόνηση της μελέτης του κτιρίου Ματσάγγου είτε έχουν ασχοληθεί με την πλατεία Πανεπιστημίου στο διδακτικό τους έργο και την έχουν συμπεριλάβει σε εργασίες φοιτητών.

Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε πως έχει ακολουθηθεί η νομιμότητα και σημείωσε ότι τα περί απευθείας ανάθεσης μελέτης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Ανεξαρτήτως του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, προφανώς και δεν θα είμασταν αρνητικοί στην προκήρυξη διαγωνισμού για σχέδια ιδεών, πριν την οριστική σύνταξη της μελέτης. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να παραπέμψουμε τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου στις «ελληνικές καλένδες». Φυσικά, δεν γίνεται λόγος για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αφού, στην περίπτωση αυτή, ο  Δήμος υποχρεούται να αναθέσει την πλήρη μελέτη του έργου στο μελετητή που βραβεύτηκε, γεγονός που σημαίνει όχι μόνο ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. Κατανοούμε τους φορείς των μηχανικών που υπερασπίζονται τα επαγγελματικά συμφέροντα του κλάδου τους, σε περίοδο μάλιστα βαθιάς κρίσης, εμείς όμως, ως Δήμος, οφείλουμε να εκφράζουμε τα καθολικά συμφέροντα της πόλης και των πολιτών».

Η κ. Μακρή επέμεινε από την πλευρά της πως θα μπορούσε να γίνει διαγωνισμός και δήλωσε ότι πάντα ο Δήμος χρησιμοποιεί στις δράσεις του, τους ίδιους εθελοντές.

«Είναι εντελώς έξω από κάθε πραγματικότητα ο ισχυρισμός σας ότι αξιοποιούμε πάντα τους ίδιους εθελοντές, αποκλειομένων, δήθεν, κάποιων άλλων που θέλουν να προσφέρουν. Το ορθό είναι ότι δεν είμαστε εμείς επιλεκτικοί στο θέμα των εθελοντών, αλλά επιλεκτικές είναι οι αντιδράσεις. Έχουν γίνει γνωστά ονόματα πολλών ανθρώπων που προσφέρουν εθελοντικά στο Δήμο, μεταξύ αυτών και πολλών καθηγητών του Πανεπιστημίου μας και όχι μόνον, με τους οποίους κανένας «πολιτικός και κοινωνικός δεσμός» δεν μας συνδέει. Ποτέ δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αντίδραση και, φυσικά, ποτέ δεν αποκλείστηκε κανένας που θέλει να προσφέρει εθελοντικά, ειδικά αυτή την περίοδο που ο Δήμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση» κατέληξε και τόνισε ότι οι καθηγητές που συνδράμουν στο έργο του Δήμου Βόλου έχουν ζητήσει να μην υπάρξει καμία αναφορά στο όνομά τους για να μην εκληφθεί ως επιχείρηση προβολής τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το