Photo Gallery, Πολιτισμός

«Μύθοι και μνήμες» από έργα Κατερίνας Σαμαρά

Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο στο Κέντρο Τέχνης

 

 

 

 

Εγκαινιάζεται αύριο το βράδυ Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, ατομική έκθεση της Κατερίνας Σαμαρά με θέμα «Μύθοι και μνήμες», της οποίας ενδεικτικά έργα είχαν εκτεθεί το 2001 στο Κέντρο Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης «Αφιέρωμα στους ζωγράφους του Βόλου στο πέρασμα του αιώνα». Η έκθεση εγκαινιάζει το τριμηνιαίο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του νεοσύστατου Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗΠΕΘΕ).

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Νότης Μαυρουδής και ο τραγουδιστής Χρήστος Κωνσταντόπουλος θα συνοδεύσουν τα εγκαίνια της έκθεσης και την εικαστική δράση της γλύπτριας, που θα πραγματοποιηθούν στις 9μμ. στο ισόγειο και ημιώροφο του Κέντρου Τέχνης.

Για τη θεματική αυτή έκθεση που πρώτη φορά παρουσιάζεται στο Βόλο η ίδια αναφέρει: «Οι Μύθοι και Μνήμες είναι μια σειρά χρωματιστών αναγλύφων που αναφέρονται στη μυθολογική και ιστορική διαδρομή των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου Μαυροβουνίου. Είναι ακούσματα και αναμνήσεις παιδικές μιας ταραγμένης εποχής, που ενσωματώθηκαν στο γεωφυσικό τοπίο, καθώς το υλικό, που χρησιμοποίησα, είναι τα χρωματιστά «χώματα» – πετρώματα που συλλέγω από την περιοχή του Σκλήθρου. Είναι μεγάλη τιμή να παρουσιάσω τη δουλειά μου στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο στην πόλη του Βόλου. Τιμή για τους αγώνες της που συνδέονται τόσο δυναμικά με αυτήν την καταγραφή και την καταγωγή μου».

Η Κατερίνα Σαμαρά γεννήθηκε στο Σκλήθρο Βορειονατολικού Πηλίου. Σπούδασε στη Σχολή της μεγάλης λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη με καθηγητή στο σχέδιο το μοναδικό Διαμαντή Διαμαντόπουλο. Στη συνέχεια σπούδασε γλυπτική στη φημισμένη Ακαδημία BRERA του Μιλάνου, στο εργαστήριο του Μαρίνο Μαρίνι. Με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ σπούδασε επίσης μεταλλοπλαστική κοσμήματος στο Μιλάνο και εικαστική ταπισσερί στη Ζυρίχη.

Από το 1971 πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ιταλία, Κολομβία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών στην Ιταλία, Ελλάδα, Ελβετία, Αγγλία και στις ΗΠΑ.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δημιουργία εργάστηκε στην εκπαίδευση διδάσκοντας καλλιτεχνικά μαθήματα στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συμμετείχε σε πολλά εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά προγράμματα διαφόρων φορέων. Επίσης ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία, το κόσμημα, το τύπωμα υφάσματος και την εικονογράφηση βιβλίων. Συνέγραψε το βιβλίο «Το κόσμημα μέσα από την Ιστορία της Τέχνης» και το 2000 τιμήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών με χρυσό μετάλλιο. Το 1993 έκανε την εικαστική επιμέλεια της συναυλίας του Νότη Μαυρουδή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο γνωστός Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης γράφει για το σύνολο του έργου της: «Η κ. Σαμαρά έχοντας μαθητεία πλάι στο μέγιστο «μεταφυσικό» της ελληνικής τέχνης Διαμαντή Διαμαντόπουλο και έχοντας ασκηθεί στο ανάγλυφο μέταλλο και στη γλυπτική στο εργαστήρι του περίφημου Ιταλού Μαρίνο Μαρίνι, γνωρίζει τα πάθη της ύλης και τον «κόσμο» που η ύλη κρύβει στα έγκατά της. Έτσι είναι φυσικό στις εικαστικές της έρευνες να μην ενδιαφέρεται για την αναπαράσταση, αλλά για την «παράσταση» και την ανάδυση των μορφών μέσα στις συνθέσεις της…». Και για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα έργων της «Μύθοι και Μνήμες» ο Άγγλος Ιστορικός Τέχνης Roger Wollen προσθέτει: «… μέσα στην «ύλη» του κάθε τόπου (όπως λέει η ίδια) καταγράφονται και υπάρχουν μέσα της οι άνθρωποι με τους θρύλους, τους μύθους, και την ιστορία του διαχρονικά…στη δουλειά της αυτή εστιάζονται κυρίως τα προσωπικά της βιώματα, και ακούσματα της παιδικής ηλικίας της, γύρω από τις λαϊκο-μυθολογικές παραδόσεις της περιοχής και την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου. Με τα χρωματιστά χώματα, τα υφάσματα και το ανάγλυφο του τοπίου, συλλαμβάνει και μεταφέρει την εντύπωση των γεγονότων αναδημιουργώντας το…».

Έργα της Κατερίνας Σαμαρά υπάρχουν στη συλλογή Πιερίδη, Αντωνίου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Αγγλία και Ελλάδα.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις από την ίδια σε φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το