Photo Gallery, Τοπικά

«Μικρογραφία των Τεμπών» στο Ξουρίχτι

Ίσως απαιτηθούν και πέντε μήνες για να αποκατασταθεί η ζημιά στο δρόμο

Ανησυχία από τους επιχειρηματίες του τουρισμού στο Ανατολικό Πήλιο

Μπροστά σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο, χρονοβόρο και υψηλού κόστους έργο βρίσκονται οι τεχνικές υπηρεσίες της Μαγνησίας, που καλούνται με μεγάλη προσοχή και βήμα – βήμα να το αντιμετωπίσουν. Η καθίζηση του δρόμου, ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό Ξουρίχτι και οι κατολισθήσεις βράχων την περασμένη εβδομάδα, έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην κίνηση, αλλά και την ασφάλεια και ισορροπία της ευρύτερης περιοχής. Ως γνωστόν η κυκλοφορία, με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, έχει διακοπεί από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και επισημαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος σε περίπτωση που κάποιος οδηγός – αλλά και πεζός – επιχειρήσει να παραβιάσει την απαγόρευση. Η κυκλοφορία και η πρόσβαση στο χωριό γίνεται μόνο της διαδρομής των Χανίων. Η διαδρομή από το Βόλο έως και το Ξουρίχτι είναι μεγάλη και δύσκολη. Η χιλιομετρική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί από το Βόλο προς το Ξουρίχτι -μέσω Χανίων – είναι 85 χιλιόμετρο. Από το παραλιακό οδικό δίκτυο ο δρόμος φτάνει μέχρι την Λαμπινού.

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Ήδη στην περιοχή μετέβησαν τεχνικοί και εργολάβοι της Μαγνησίας και οι διαπιστώσεις τους κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα δύσκολο –από τεχνικής απόψεως- έργο, χρονοβόρο, χωρίς ωστόσο –στην παρούσα φάση- να μπορεί να υπολογιστεί το κόστος. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κ. Αλεξάνδρου το χαρακτηρίζει ως «μικρογραφία των Τεμπών» καθώς απαιτούνται ανάλογες τεχνικές παρεμβάσεις, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει πότε χρονικά μπορεί να ολοκληρωθεί. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε μήνες, αλλά και πάλι θα εξαρτηθεί από την πορεία των εργασιών και την ροή της χρηματοδότησης. Χρειάζονται ειδικευμένοι εργολάβοι και εργάτες για ένα τέτοιο έργο, αναφέρει, οι οποίοι θα πρέπει να προχωρούν με πολύ προσεκτικά βήματα για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά και διαταραχθεί και άλλο η ισορροπία στην περιοχή, σημειώνει ο κ. Αλεξάνδρου.

Χθες έγινε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας με την παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστού και μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ζήτημα αυτό. Ο κ. Αγοραστός δέχθηκε την άποψη των τεχνικών –όπως εκφράστηκε μέσω του κ. Αλεξάνδρου- σημειώνοντας με την σειρά του ότι «θα πρέπει να βρεθούν οι καλύτεροι για ένα τόσο δύσκολο τεχνικά έργο».

Η ζημιά έχει γίνει σε ένα σημείο, κοντά στο αρχαίο θέατρο Ξουριχτίου, 70 μέτρων ύψους πρανές και 90 πλάτους. Το σημείο θεωρείται πολύ δύσκολο και ασταθές. Η πτώση των βράχων σημειώθηκε σε βοηθητικό δρόμο, προς το θέατρο, που είχε δημιουργηθεί από εργολάβο για την ανακατασκευή του αρχαίου θεάτρου. Όπως επισημάνθηκε από τεχνικούς, που επισκέφθηκαν το σημείο, από το υπέδαφος διέρχεται κανάλι με νερά που φέρεται να καλύφθηκε και οι καιρικές συνθήκες στάθηκαν καθοριστικός παράγοντας για να «ξεσπάσει» και να προκληθούν  μεγάλες ρωγμές στο οδόστρωμα και πτώση βράχων. Φέρεται να έχει γίνει μπάζωμα έκτασης τεσσάρων έως πέντε μέτρων για να δημιουργηθεί ο δρόμος.

Οι κινήσεις των τεχνικών που απαιτούνται, όπως αναφέρεται από τον κ. Αλεξάνδρου, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να ακολουθηθεί συγκεκριμένη σειρά. Κατ’ αρχάς, όπως λέει, πρέπει να γίνει καθαρισμός των υλικών που έπεσαν στο δρόμο και απομάκρυνση των βράχων. Αλλά και εκείνων που φέρονται έτοιμοι να πέσουν. Η αποκόλληση πρέπει να γίνει με σφυρί και όχι με έκρηξη (όπως στα Τέμπη) καθώς ο κίνδυνος να διαταραχθεί περαιτέρω η ισορροπία στην περιοχή είναι πολύ μεγάλος. «Ως πρώτο βήμα πρέπει να φροντίσουμε να ελαφρύνουμε το σημείο με την απομάκρυνση των υλικών» σημειώνει. Στη συνέχεια, ως δεύτερο βήμα, πρέπει να γίνει τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Κατόπιν πρέπει να συνταχθεί η μελέτη και να υπολογιστεί το κόστος των παρεμβάσεων που θα αποφασιστούν με βασικό πάντα κριτήριο να μην διαταραχθεί η ήδη διαταραγμένη ισορροπία.  «Χρειαζόμαστε πολύ έμπειρους εργολάβους σε αυτό το έργο» ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου. Ο Περιφερειάρχης χθες σημείωσε πως για την ανάθεση και κατασκευή θα ακολουθούν γρήγορες διαδικασίες ώστε ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία το δυνατόν συντομότερο.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, καταγράφουν 15 επικίνδυνα σημεία του οδικού κυκλώματος Πηλίου, ταυτόχρονα θα προτείνουν παρεμβάσεις. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπολογιστεί το κόστος τέτοιων παρεμβάσεων.

Οι ξενοδόχοι στο Αν. Πήλιο

Στο μεταξύ η διακοπή της κυκλοφορίας στο Ξουρίχτι, που στην ουσία έχει αποκόψει οδικά το Ανατολικό Πήλιο, προκαλεί ήδη προβλήματα στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργου Ζαφείρη πως ακύρωσαν τις κρατήσεις τους σε ξενοδοχεία του Ανατολικού Πηλίου (κυρίως Τσαγκαράδας και Ζαγοράς) επισκέπτες του τριημέρου της Αποκριάς όταν πληροφορούνταν πως πρέπει, υποχρεωτικά, να ακολουθήσουν την διαδρομή των 85 περίπου χιλιομέτρων μέσω Χανίων. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, διαπιστώνοντας ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την επιδιόρθωση, έχουν ήδη ανησυχήσει καθώς φαίνεται να χάνουν την τουριστική σεζόν που έρχεται (Πάσχα και καλοκαίρι).

Για σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις 12.30 το μεσημέρι, η Ένωση Ξενοδόχων διοργανώνει συνάντηση επαγγελματιών της περιοχής στο ξενοδοχείο «Παράδεισος» στην Τσαγκαράδα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα αποκλεισμού του δρόμου στο Ξουρίχτι. Η διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο σε συνδυασμό με τη οικονομική κρίση και τις δυσκολίες επιβίωσης των επιχειρήσεων, προκαλεί έντονες ανησυχίες από τους ξενοδόχους, οι οποίοι θα αποφασίσουν για τις επόμενες ενέργειές τους.

Μεγάλη όμως είναι η ταλαιπωρία και των κατοίκων του Ξουριχτίου, καθώς η μετακίνησή τους από το χωριό προς το Βόλο και επιστροφή γίνεται πολύωρη (τρεις περίπου ώρες) και με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ήδη παράπονα εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής που έχουν αγροτικές εργασίες (κυρίως μαντριά) και δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το