Photo Gallery, Τοπικά

«Η χρεοκοπία της χώρας είναι καθ’ οδόν»

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Νίκου Κοτζιά, με θέμα «Η πολιτική σωτηρίας ενάντια στην τρόικα»

Την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα στηρίζεται αφενός στο μορφωμένο άνθρωπο και την εξειδίκευση της γνώσης, αφετέρου στην έμφαση στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή και τον ορυκτό πλούτο, τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του χθες στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου, όπου παρουσιάστηκε το νέο του βιβλίο «Η πολιτική σωτηρίας ενάντια στην τρόικα».

Για το βιβλίο μίλησαν ο ίδιος ο συγγραφέας και ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σταμπουλής, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Θανάσης Σαμαράς.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «η χρεοκοπία της χώρας είναι καθ’ οδόν. Καταρχάς δεν έχει κλείσει η συμφωνία. Αλλά ακόμη και αν κλείσει, με βάση τις τελευταίες εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, το πιθανότερο είναι στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε το 2020 το χρέος που είχαμε το 2009 και το οποίο ήταν μη διαχειρίσιμο. Στην πορεία θα πάθουμε πολύ περισσότερες ζημιές».

Αναφορικά με τον τύπο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και το προσωπικό για υψηλού επιπέδου ειδικεύσεις. Αλλά δυστυχώς έχει ειδικευτεί σε ένα τύπο παραγωγής που απαιτεί χαμηλούς μισθούς και συντάξεις. Άρα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα τύπο ανάπτυξης που στηρίζεται στο μορφωμένο άνθρωπο με υψηλή ειδίκευση ή σε αυτό που μας σπρώχνουν σήμερα και δεν έχει καμία τύχη για τη χώρα».

Μάλιστα στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως «οι επιστήμονες που παράγονται στην Ελλάδα, δεν είναι αυτοί πάντοτε που πρέπει να βγουν. Στην Ελλάδα δυστυχώς οι περισσότερες των σχολών που ιδρύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, είναι φτηνές σχολές που δεν χρειάζονται δηλαδή εργαστήρια ή άλλου είδους υποδομές, αλλά αρκούν μια αίθουσα και φθηνοί καθηγητές».

Ως προς τα πεδία εμβάθυνσης για την ανάπτυξη της χώρας ο συγγραφέας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επείγεται να αναπτυχθεί στον τουρισμό, στην κάθετη αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου και στα αγροτικά προϊόντα για να διασφαλίσει τη διατροφική της επάρκεια. Παράλληλα θα πρέπει να ειδικεύσει τις περιοχές. Για παράδειγμα στη Μαγνησία θα μπορούσε να υπάρξει ειδίκευση στη νανοτεχνολογία ή στα ιατρικά εργαλεία που θα πιάνει όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Κοινώς θα πρέπει να δημιουργήσει κάποιες «φωλιές» ειδίκευσης που θα είναι υψηλά αναπτυγμένη και να τις συνδέσει μαζί με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πανεπιστήμια. Και γι’ αυτό χρειάζεται σχέδιο και απόφαση».

Όσον αφορά στις ευθύνες του πολιτικού συστήματος για τη σημερινή κρίση, είπε: «Το πολιτικό σύστημα έχει υποταχθεί σε οικονομικά συμφέροντα και έχει καταστρέψει την ίδια την έννοια της πολιτικής, που είναι η δυνατότητα να ενεργούμε σχεδιασμένα, να ανοίγουμε καινούριους δρόμους για τη χώρα. Και στην Ευρώπη σε ένα βαθμό συμβαίνει η υποταγή των πολιτικών στα οικονομικά συμφέροντα, αλλά όχι με την απολυτότητα της Ελλάδας».

Ο κ. Θανάσης Σαμαράς τόνισε πως «ο κ. Κοτζιάς διαθέτοντας γερμανική κουλτούρα, αλλά ελληνικά κλασικά μέσα πολιτισμού, δηλαδή κατανόηση και αυθεντική αντίληψη δημοκρατίας, διαβάζει και ερμηνεύει την πραγματικότητα και προτείνει δημοκρατικές λύσεις. Το ερώτημα, όμως που γεννάται διαβάζοντας το βιβλίο είναι: Ποιες δυνάμεις μπορούν να συγκροτήσουν σήμερα ισχυρή πολιτική δύναμη, ώστε να φέρουν στο προσκήνιο την κοινωνία και να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας του Κράτους; Είναι οι διάσπαρτες μεμονωμένες και ανεξάρτητες αριστερές δυνάμεις; Είναι οι υπάρχοντες αριστεροί πολιτικοί σχηματισμοί; Δεν είναι οι αριστερές κομματικές δυνάμεις δέσμιες του παρελθόντος απώτερου και πρόσφατου; Αιχμάλωτες ενός συναισθήματος που μεγαλούργησε σε άλλες εποχές, αλλά τελικώς ηττήθηκε, γιατί δεν κατάφερε να διαβάσει και να αντιληφθεί τις αλλαγές σε διεθνές επίπεδο και οι οποίες είχαν συντελεστεί μπροστά στα μάτια της;».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το