Photo Gallery, Πολιτική

«Επί θύραις» ανασχηματισμός

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για το πρόσωπο της νέας κυβέρνησης


 


Εντείνονται και οι παρασκηνιακές διεργασίες για το πρόσωπο της νέας κυβέρνησης, παράλληλα με τις επαφές που κάνει ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του προκειμένου να κλείσει το παζλ των νέων μέτρων που θα προκύψει από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την οικονομία.
Το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς της κυβέρνησης, όχι μόνο για να πειστούν σε νέες περικοπές δαπανών, αλλά και για να διαβλέψει ο πρωθυπουργός τις προθέσεις τους για το ρόλο τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος προβλέπεται ότι θα είναι σαρωτικός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αξία», παρόλο που ο ανασχηματισμός διαψεύδεται από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Μέγαρο Μαξίμου έχει κατασταλάξει στη μορφή που θα έχει το νέο κυβερνητικό επιτελείο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η κυβέρνηση μπαίνει σε έναν νέο δρόμο ή, όπως λέγεται συχνά στους κύκλους της κυβέρνησης, «παίζει το τελευταίο της στοίχημα για έξοδο της χώρας από την κρίση».

Παράλληλα με τις επαφές του ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου, άνοιξε, όπως ήταν φυσικό, και ο κύκλος των «δείπνων» μεταξύ των υπουργών αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ, ο πρωθυπουργός συνέφαγε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, κίνηση που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως από πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το δείπνο αυτό είναι μια επιβράβευση του πρωθυπουργού προς τον υπουργό του και σε δεύτερη ανάλυση μια προσπάθεια να κλείσουν όποια μέτωπα είχαν μείνει ανοικτά από την περίοδο του 2007, κατά την οποία το εσωκομματικό μέτωπο Βενιζέλου «απειλούσε» την πρωτοκαθεδρία Παπανδρέου στην Ιπποκράτους. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό της παραπάνω άποψης ήταν και το γεύμα που έκαναν οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, Βαγγέλης Βενιζέλος και Χάρης Καστανίδης, ύστερα από, όπως λέγεται προτροπή του κ. Παπανδρέου. Οι σχέσεις των δύο Μακεδόνων πολιτικών ήταν για χρόνια στο ναδίρ, από την εποχή, μάλιστα, που και ο ι δύο ήταν φοιτητές Νομικής στη συμπρωτεύουσα. Αργότερα η πολιτική τους διαμάχη διεξήχθη στους σταυρούς που έπαιρναν στην Α’ Θεσσαλονίκης όντας και οι δύο βουλευτές της περιφέρειας, ανήκοντας στο ίδιο κόμμα αλλά σε διαφορετικό ιδεολογικό στρατόπεδο…

Από τότε, ωστόσο, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι δύο άνδρες, όντας υπουργοί σε μία κυβέρνηση που προσπαθεί να βγει από τη στενωπό της κρίσης, συνεργάζονται ακολουθώντας ένα μορατόριουμ καλών και φιλικών διαθέσεων. Αυτό που, ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερων είναι η αλλαγή των σχέσεων Παπανδρέου – Βενιζέλου. Πλέον ο πρωθυπουργός, όπως λένε πολλοί, εμπιστεύεται απόλυτα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, σε σημείο μάλιστα που  οι ίδιοι πια να υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή οι πιο συχνοί ομιλητές του κ. Παπανδρέου είναι ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και ο κ. Βενιζέλος. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που οι τρεις άνδρες είχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις μαζί με τον υπουργό  Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο γραφείο του πρωθυπουργού, με σκοπό να καταρτίσουν το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο για την οικονομία. Ακόμα και βάσει των κορυφαίων προτεραιοτήτων, το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Οπότε, αυτομάτως οι τρεις άνδρες αναγορεύεται από πολλούς οι πιο στενοί συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόσωπα που γνωρίζουν τις σκέψεις του πρωθυπουργού συνομολογούν ότι η νομική εμπειρία των δύο συνταγματολόγων της κυβέρνησης (Παμπούκης, Βενιζέλος) είναι άκρως απαραίτητη τόσο σε νομοτεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να μην «κολλήσει» το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων.

Η στενή συνεργασία των δύο πάλαι ποτέ αντιπάλων έχει πυροδοτήσει και την έντονη φημολογία ότι ο κ. Βενιζέλος θα είναι ο διάδοχος του Θόδωρου Πάγκαλου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Σε αυτό συνηγορούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ελευσίνιου πολιτικού – ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είναι από τους υπουργούς που έχουν προκαλέσει και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης φέρνουν εκτός νέου σχήματος – περί πολιτικού του τέλους. Θετικές εισηγήσεις για να αναλάβει ο κ. Βενιζέλος την αντιπροεδρία της κυβέρνησης δέχεται ο πρωθυπουργός και από άλλα στελέχη, ακόμα και από πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του, που κάποτε επεξεργάζονταν σενάρια αποπομπής του Μακεδόνα από το ΠΑΣΟΚ.

Όλοι, παρ’ όλα αυτά, συντείνουν στην άποψη ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα χρειαστεί ένα μικρό λίφτινγκ, καθώς αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την οικονομία οι υπουργοί θα κληθούν να υλοποιήσουν τάχιστα τα κελεύσματα του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου. Υπουργοί όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Δημήτρης Ρέππας, η Άννα Διαμαντοπούλου θα πρέπει να υλοποιήσουν τις περικοπές δαπανών που έχουν αναλάβει, ενώ ειδικά τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών θα προχωρήσουν την αναπτυξιακή προοπτική που έχουν αρχίσει. Βάσει αυτού, οι παραπάνω υπουργοί θα πρέπει να θεωρούνται αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Εξαιρετικά καλά λόγια απολαμβάνει το έργο που έχει αρχίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ θετική είναι και η παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται και οι δύο άνδρες να μεταφερθούν σε πόστα ακόμα πιο κρίσιμα.

 

Πολιτική αντεπίθεση

Ο ελιγμός του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος επέλεξε να μην ανακοινώσει στην ουσία κανένα συγκεκριμένο μέτρο, έχει προβληματίσει το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, για τους πραγματικούς πολιτικούς σχεδιασμούς του στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», το κύριο ερώτημα είναι εάν πίσω από την καθυστέρηση κρύβεται ένας ευρύτερος σχεδιασμός για την πολιτική αντεπίθεση του κ. Παπανδρέου, που βλέπει ότι κανένα μέτωπο δεν είναι αρραγές: Ούτε της κυβέρνησης, όπου οι υπουργοί ερίζουν για το πώς και από πού θα κοπούν θα δαπάνες ή διαφωνούν με τις αποκρατικοποιήσεις, ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου τουλάχιστον είκοσι βουλευτές προβαίνουν με κάθε ευκαιρία σε καίριες διαφοροποιήσεις επί της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο πρωθυπουργικό συρτάρι βρίσκονται κάθε είδους εισηγήσεις. Οι κύριες απόψεις, που εκφράζονται από υπουργούς και συνεργάτες του είναι ή να προβεί σύντομα σε ανασχηματισμό – απομακρύνοντας φυσικά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών – ή να ρίξει τη μεγάλη ζαριά και να ζητήσει ευρεία συναίνεση στη Βουλή με ψήφιση του πακέτου των μέτρων 2012-2015 από 180 βουλευτές. Και φυσικά εάν δεν υπάρξει συναίνεση να προχωρήσει σε εκλογές.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το