Photo Gallery, Πολιτική

ΔΝΤ: Τα ιδιωτικοποιήσιμα αγαθά στην Ελλάδα άνω του 100% του ΑΕΠ

Μπόρχες: Δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειεςΗ άκρη του τούνελ αργεί

 


Συστάσεις προς την Ελλάδα να μην χαλαρώσει τις προσπάθειες ώστε να επιστρέψει στις αγορές για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, απηύθυνε την Παρασκευή ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες.

«Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή, να εγκαταλειφθεί ή να χαλαρώσει η αποφασιστικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος χαιρέτισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως είναι τα καλύτερα νέα αυτούς τους τελευταίους μήνες».
«Όταν είχαμε διαπραγματευθεί το πρόγραμμα βοήθειας, εμείς δεν είχαμε κατά νου ένα τέτοιο σενάριο αποκρατικοποίησεων», σημείωσε ο Μπόρχες, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διαθέτει ιδιωτικοποιήσιμα αγαθά που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 100% του ΑΕΠ της. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της, εκτιμώντας ότι θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το κολοσσιαίο χρέος της.
Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρίσκονται «στην πλέον δύσκολη στιγμή του κύκλου», διότι έχουν μεν καταβληθεί σημαντικές χρηματοοικονομικές προσπάθειες, ωστόσο, θα πρέπει να «αναμένουν αρκετούς μήνες έως ότου επιτύχουν οικονομική ανάκαμψη και αρχίσουν να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ».
Ο Μπόρχες έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως οι χώρες αυτές βρίσκονται στον σωστό δρόμο. «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακούμε σε ένα πρόγραμμα, εάν δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα αυτό δύναται να επιλυθεί, πως το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί» απάντησε το στέλεχος του ΔΝΤ, απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Το πρόγραμμα (οικονομικού δανεισμού στην Αθήνα) εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εγώ πιστεύω πως το πρόγραμμα αυτό μέλλει να στεφθεί από επιτυχία» τόνισε ο Μπόρχες.

 

σχολιάστε και εσείς

Μπαράζ δηλώσεων

κατά της αναδιάρθρωσης

Το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποκλείουν με μπαράζ κατηγορηματικών δηλώσεων Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ εκφράζουν ελπίδες ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση. «Παραφωνία» στην ομοβροντία κατά της αναδιάρθρωσης, ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού της Γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ, που είπε την Παρασκευή ότι μία πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους «δεν θα ήταν καταστροφή».

Στον αντίποδα, ο Αντόνιο Μπόρχες, διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα φανεί συνεπής προς τους πιστωτές της. «Υπάρχουν πολλοί τομείς στην Ελλάδα που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν», είπε την Παρασκευή. «Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χωρίς αναδιάρθρωση. Άλλωστε το Ταμείο δεν εμπλέκεται σε χώρες για τις οποίες δεν έχει πεισθεί ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους. Αυτή είναι και η επίσημη θέση του Ταμείου», τόνισε ο Μπόρχες.

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Έχω να πω ότι όλες αυτές οι φήμες που αφορούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εντελώς αβάσιμες. Δεν είναι καν μέσα στις εναλλακτικές μας», είπε στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, όπου διεξάγεται η σύνοδος του ΔΝΤ.

Την αναταραχή στις αγορές περί αναδιάρθρωσης είχε προκαλέσει η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε δηλώσει στην εφημερίδα Die Welt ότι θα έπρεπε να γίνουν «επιπρόσθετα βήματα» σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος αποδειχθεί μη διατηρήσιμο. Ο ίδιος χθες είπε ότι τα ΜΜΕ ερμήνευσαν τις δηλώσεις του «κάπως διαστρεβλωμένα». «Αυτό που έβγαλαν προς τα έξω τα αγγλοσαξονικά Μέσα Ενημέρωσης ήταν κάπως παραπλανητικό», είπε ο Σόιμπλε. Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης εξηγούσαν στο Reuters ότι ο Σόιμπλε δεν αφίσταται από την επίσημη γραμμή του Βερολίνου και των Βρυξελλών κατά της αναδιάρθρωσης και ότι ως «πρόσθετα βήματα» εννοούσε τα επιπλέον μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα σενάρια διατηρήθηκαν μετά τη δήλωση του Χόγιερ, στέλεχος του Κόμματος των Φιλελευθέρων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αναγνώρισε μεν ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει καταπληκτική δουλειά για την αναμόρφωση της χώρας», αλλά αναρωτήθηκε αν «όλα αυτά είναι αρκετά». «Παρακολουθούμε τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένουμε ανήσυχοι», είπε ο Χόγιερ

 

Ρεν: «Ζητείται

φραστική πειθαρχία»

Σε άλλο μήκος κύματος, ο Ολι Ρεν επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι στις επιλογές ούτε της Κομισιόν, γιατί δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, ενώ θα έπληττε και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Σύμφωνα με τον επίτροπο Ρεν, οι αναλύσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι διατηρήσιμο, αν η Ελλάδα κάνει αυτά που είναι αναγκαία. «Ας μην προτρέχουμε. Είναι πρόωρο να βγάζουμε συμπεράσματα πριν γίνει η στοιχειώδης δουλειά που απαιτείται», είπε ο Ρεν και στάθηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης: «Πιστεύουμε τον λόγο των Ελλήνων που λένε ότι προτίθενται να αντλήσουν 15 δισεκατομμύρια τα πρώτα δύο χρόνια και συνολικά 50 δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ποσό που αντιπροσωπεύει 22% του ΑΕΠ και το 1/6 του χρέους. Από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά είναι πολύ σημαντικό μέρος της λύσης», επεσήμανε ο Επίτροπος που απευθύνθηκε εμμέσως και προς το Βερολίνο, συνιστώντας λιγότερες δηλώσεις: «Τώρα είναι η στιγμή να εφαρμόσουμε αυστηρή φραστική πειθαρχία – αυτό είναι απαραίτητος όρος για να ξεπεράσουμε το τελευταίο στάδιο της κρίσης».

Την ανάλυση του Ολι Ρεν στηρίζουν και οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της κάποια στιγμή», παρατήρησε ο Ρέγκλινγκ. «Όμως, ξέρουμε οι αγορές μπορούν να σφάλλουν και είναι πολλοί ασταθείς», πρόσθεσε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το