Photo Gallery, Τοπικά

«Διεκδικούμε μια προοδευτική διακυβέρνηση»

Τόνισε από το Βόλο ο Γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού κ. Δημ. Βίτσας

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ κ. Δημ. Βίτσας στο κέντρο, με τον Γραμματέα της ΝΕ κ. Κων. Δελημήτρο (αριστερά) και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Θεσσαλίας κ. Κ. Πουλάκη (δεξιά)

«Πρέπει να φύγει η κυβέρνηση, αλλά να μην έρθει άλλη με πολιτικές όπως το Ζάππειο  Ι και ΙΙ»

 

«Αναγκαίο σήμερα είναι να φύγει η κυβέρνηση του μνημονίου. Να βρει την πόρτα εξόδου, που της έχει ανοίξει ο λαός με τις πρωτοφανείς σε όγκο και παλμό εκδηλώσεις αγανάκτησης», είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Βόλο ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ κ. Δημ. Βίτσας, καλεσμένος της Νομαρχιακής οργάνωσης που συγκάλεσε αργότερα ολομέλεια πολιτικών κινήσεων στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

 

 

 

«Δεν υπάρχει ελπίδα. Η μοναδική προσφορά της κυβέρνησης προς τη χώρα είναι να φύγει αλλά να μην έρθει μια άλλη κυβέρνηση με πολιτικές όπως το Ζάππειο 1 και 2. Διεκδικούμε μια προοδευτική διακυβέρνηση και δεν είμαστε αντίθετοι σε μια εκλογική συνεργασία αλλά και μετεκλογική με όσους φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ, με το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους κ.α. Σε μια τέτοια κατεύθυνση συνεργασίας εργαζόμαστε και έχουμε επιτυχίες», τόνισε ο κ. Δημ. Βίτσας στα γραφεία του ΣΥΝ στο Βόλο, πλαισιωμένος από τον Γραμματέα της ΝΕ κ. Κων. Δελημήτρο και τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Κων. Πουλάκη.

Καλωσορίζοντας τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο κ. Δελημήτρος χαιρέτισε και τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της ΝΕ. «Έχουμε ενεργή παρουσία και συμμετοχή χωρίς διάθεση χειραγώγησης. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους και αντλούμε χρήσιμα στοιχεία για τα κινήματα αυτοργάνωσης πολιτών όπως είδαμε πρόσφατα και στο θέμα των έργων ανάπλασης στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας όπου η παρέμβαση της δημοτικής μας παράταξης, στο πλευρό των διαμαρτυρομένων συμπολιτών, ήταν καθοριστική».

Στη συνέχεια ο κ. Βίτσας, τόνισε πως «ζούμε μια ειρηνική κοινωνική εξέγερση με 2 βασικά αιτήματα:

1. ΟΧΙ στο μνημόνιο, όχι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είναι:

– Οριστική επίθεση ενάντια στα εισοδήματα, με πρώτους τους μισθούς και τις συντάξεις είτε άμεσα είτε με φόρους.

– Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κατάλυση κάθε είδους λαϊκής κυριαρχίας, κατάλυση των στοιχειωδών συνταγματικών προταγμάτων και ελευθεριών.

– Διαλύει και την ελάχιστη παραγωγική βάση, τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός αναπτυξιακού προγράμματος.

2. Πραγματική δημοκρατία. Θέλουμε μια νέα περίοδο δημοκρατίας που κεντρικό ζήτημα της είναι ότι: Το κατ’ ανάθεση τελείωσε, οι λευκές επιταγές αποσύρθηκαν.

Χρειαζόμαστε μια νέα δημοκρατική οργάνωση της συλλογικής, της δημόσιας ζωής που βασικά στοιχεία της είναι η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών σε κάθε τομέα της ζωής, της παραγωγής, της κοινωνίας.

– Η δημόσια λογοδοσία των πολιτικά υπευθύνων

– Ο κοινωνικός και δημοκρατικός προγραμματισμός και έλεγχος

– Η ανάκτηση του δημοσίου χώρου σε όλες του τις διαστάσεις από την εργασία και την παραγωγή ως την παιδεία, την πρόνοια, τη διοίκηση σ’ όλες τις μορφές.

Μια προοδευτική και εξ’ αυτής αριστερή διακυβέρνηση έχει ως καθήκον:

– Να προχωρά ρωτώντας τον λαό να διοικεί υπακούοντας τον λαό

Μερικά βασικά άμεσα μέτρα μιας τέτοιας δημοκρατίας είναι:

 

– Η ανάπτυξη θεσμών άμεσης και τοπικής δημοκρατίας.

– Η δημοκρατία να’ ναι θεμέλιο του Συντάγματος και συγχρόνως βασικό

εργαλείο του αναπτυξιακού προγράμματος.

– Η απλή αναλογική και διαδικασίες πολιτικής συμμετοχής για μια ουσιαστική δημοκρατική αντιπροσώπευση.

– Υποβιβασμός της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με τους αντιπροσωπευτικούς και αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς.

– Δημοκρατικός έλεγχος του προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής.

– Καταπολέμηση της διαφθοράς και τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος με πλήρη δημοσιότητα και διαφάνεια στις προμήθειες του Δημοσίου με πρόνοιες και αυστηρές ποινές για δωροδοκία ( δήμευση της περιουσίας) με αλλαγή και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

– Εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

– Δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη.

«Μπροστά μας βρίσκεται αγώνας παρατεταμένης ταχύτητας για να αλλάξει η κατάσταση, κατέληξε ο κ. Βίτσας. Αναγκαίο σήμερα είναι να φύγει η κυβέρνηση του μνημονίου. Να βρει την πόρτα εξόδου, που της έχει ανοίξει ο λαός με τις πρωτοφανείς σε όγκο και παλμό εκδηλώσεις αγανάκτησης».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το