Πολιτική

«Γόρδιος δεσμός» η κατάληψη της Νομικής

Αναζητείται λύση την ώρα που πληθαίνουν οι αντιδράσεις



Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η συνεχιζόμενη κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από 300 παράνομους μετανάστες, που προκάλεσε και την επέμβαση του εισαγγελέα. Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούν τις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ασκήσει βία, αλλά και δεν θα υποκύψει σε βίαιους εκβιασμούς.

Λύση στο θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών από παράνομους μετανάστες αναζητεί η κυβέρνηση, με διαρκείς συσκέψεις και επαφές, την ώρα που πληθαίνουν οι αντιδράσεις.

Απόπειρα προβοκάτσιας «βλέπει» υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εκτιμά ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των μεταναστών από τα Χανιά στην Αθήνα από συγκεκριμένο φόρουμ μεταναστών με στόχο καταρχήν το «χάπενινγκ», αλλά και την πρόκληση έντασης προκειμένου να «μπει στο παιχνίδι» η Αστυνομία και με απώτερο στόχο να υπάρξει ακόμα και θύμα.

Η ίδια πηγή υπέδειξε ευθέως τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, ως το μόνο αρμόδιο να δώσει λύσει, καθώς μόνον εκείνος μπορεί να αποφανθεί αν έχει παραβιαστεί το άσυλο, συγκαλώντας το Πρυτανικό Συμβούλιο και εν συνεχεία αυτό την Επιτροπή Ασύλου, η οποία με τη σειρά της δίνει εντολή στον εισαγγελέα και εκείνος στην Αστυνομία. Διευκρινίζεται ότι ο μόνος τρόπος επέμβασης της αστυνομίας χωρίς την έγκριση των πρυτανικών αρχών είναι εάν ο εισαγγελέας διαπιστώσει κακουργηματικές πράξεις και ζητήσει άμεση παρέμβαση. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει ενέργεια από πλευράς της ΕΛΑΣ, εάν δεν υπάρξει αίτημα από τις πρυτανικές αρχές.

Νωρίτερα, ο Χρ. Παπουτσής, δήλωσε ότι «το υπουργείο είναι έτοιμο να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές μόνο στο πλαίσιο νόμου και με παρουσία εισαγγελικών αρχών».  «Απαιτείται σοβαρότητα από τους Πανεπιστημιακούς και άσκηση των καθηκόντων τους, όπως απορρέουν από το νόμο», σημείωναν το πρωί κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύσκεψη υπό την υπ. Παιδείας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, και τον προεδρεύων του Πρυτανικού Συμβουλίου, Γ. Παπαθεοδώρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Α. Διαμαντοπούλου μετέφερε στις Πρυτανικές Αρχές ότι εφόσον και οι ίδιες αναγνωρίζουν παραβίαση του νόμου περί ασύλου, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Οι Πρυτάνεις, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι ενημέρωσαν την υπουργό για την κατάσταση στη Νομική, και όπως έγινε γνωστό δεν κατέληξαν σε κάποιο συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε ότι «αγωνίζονται για να βρουν λύση», ενώ ο κ. Παπαθεοδώρου είπε: «Κατανοούμε τα προβλήματα και την ανάγκη να δοθεί μία απάντηση».

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Πελεγρίνης σημείωσε ότι κινούμαστε προς την κατεύθυνση να βρεθεί συναινετική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Νωρίτερα, ο κ. Πελεγρίνης έκανε λόγο για ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής το οποίο οφείλει να λύσει η Πολιτεία, όμως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής «έδειξε» ως υπεύθυνες για τη λύση τις πρυτανικές αρχές.

Πιο αναλυτικά, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί, ο κ. Πελεγρίνης τόνισε πως οι πρυτανικές αρχές δεν θα επιτρέψουν να γίνει το πανεπιστήμιο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και ζήτησε την εκκένωση της Νομικής εντός της ημέρας, σε συνεργασία όπως υπογράμμισε, με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη, η καθοδηγούμενη -όπως είπε- κατάληψη της Νομικής αποτελεί κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και πρέπει να βρεθεί τρόπος για την αποχώρηση των μεταναστών, γι’ αυτό η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει σήμερα κιόλας την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, όπου θα μπορεί να γίνει αντικείμενο χειρισμού το πρόβλημά τους.

Ο πρύτανης σημείωσε πως πρόκειται για ένα ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής το οποίο οφείλει να λύσει η Πολιτεία και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Εργασίας, Αννα Νταλάρα, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, σε σύσκεψη για το θέμα, ώστε, όπως επανέλαβε, να δώσουν λύση σε ένα ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής. Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρέμβασή του ο κ. Πελεγρίνης απηύθυνε επίσης έκκληση στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να εξασφαλιστεί -όπως προαναφέρθηκε – η μεταφορά των μεταναστών σε άλλο χώρο.

Το κάλεσμα συνεργασίας του κ. Πελεγρίνη δεν απευθύνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μία σαφή αντίδραση των πρυτανικών αρχών σε χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τις οποίες επανέλαβε και σήμερα. Ο κ. Χρήστος Παπουτσής αφού υποστήριξε πως «με την παρότρυνση μιας μικρής μειοψηφίας συμπατριωτών μας, που αποσκοπούν σε κομματικά οφέλη, οι αλλοδαποί μετακινήθηκαν οργανωμένα από τα Χανιά, εισήλθαν και παραμένουν στο κτίριο» κάλεσε τις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Επειδή όμως ο χώρος καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο, θέλω να διευκρινίσω ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων. Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους.

Μιλώντας πάντως στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega, ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε πως στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο. Αν και παραδέχθηκε πως με την κατάληψη αυτή έχει παραβιαστεί το άσυλο, τόνισε πως πρέπει να βρεθεί λύση που δεν θα οδηγεί στην καταστολή.

Προκαταρκτική εξέταση

Το μεσημέρι υπήρξε και παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελάκου, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Νομικής. Θα διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί από τις πρυτανικές αρχές το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά και άλλες αξιόποινες πράξεις από κάθε υπεύθυνο για την είσοδο και κατάληψη των μεταναστών στους χώρους της Σχολής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το