Τοπικά

Ζώντας στην Ανταρκτική, σε συνθήκες ζωής αστροναύτη, για 14 μήνες “Θ”

ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΟΛΕΜΗΣ 1

Έζησε 14 μήνες στην Ανταρκτική. Με θερμοκρασία -100 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και -20 το καλοκαίρι. Με 3,5 μήνες συνεχώς νύχτα και άλλους τόσους συνεχώς μέρα. Στον σταθμό Concordia του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαστήματος σε μία αποστολή 13 ατόμων βρέθηκε ο μοναδικός Έλληνας γιατρός από την περιοχή της Θεσσαλίας, ο 28χρονος Αδριανός Γολέμης. Ο νεαρός «ερημίτης» της Ανταρκτικής είναι πτυχιούχος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με μάστερ του Διεθνούς Πανεπιστημίου Στρασβούργου για το Διάστημα. Όπως εξηγεί, από μικρός είχε πάθος με το Διάστημα. Επέλεξε να κάνει πρακτική και ταυτόχρονα έρευνα ιατρικής για τις συνθήκες ανάλογα με εκείνες του Διαστήματος. Μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα) έφτασε στην Ανταρκτική. Έπειτα από ένα πολυήμερο ταξίδι σε μια από τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη, ο Έλληνας γιατρός Αδριανός Γκολέμης έφτασε στον ιταλογαλλικό σταθμό Concordia στην Ανταρκτική, το Νοέμβριο του 2013. Στην Ελλάδα επέστρεψε πριν λίγες ημέρες μετά από ένα ταξίδι ενός μήνα. Και όμως ήταν σαν μην έλειψε ούτε μέρα… σημειώνει.
Ο Αδριανός Γκολέμης πέρασε στην παγωμένη και απομονωμένη Ανταρκτική μελετώντας τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού στις στρεσογόνες συνθήκες της Ανταρκτικής.
«Αρχικά σοκαρίστηκα όταν μου πρότειναν τη συγκεκριμένη θέση, αλλά τώρα είμαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε μια τέτοια ευκαιρία. Έζησα κάτι το μοναδικό. Μία εμπειρία που ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν την δυνατότητα να ζήσουν» τονίζει. Στην ουσία ερεύνησε τα ιατρικά κριτήρια επιλογής αστροναυτών. «Οι συνθήκες διαβίωσης στην Ανταρκτική άλλωστε είναι παρόμοιες με της αποστολής αστροναυτών στο Διάστημα» τονίζει. Έως τώρα δύο Έλληνες έχουν πάρει μέρος σε αυτή την αποστολή. Ο Βαγγέλης Καϊμακάμης και τώρα ο Αδριανός Γολέμης. Έζησε σε υψόμετρο 3.500 μέτρων με συνθήκες που δεν τις αντέχει εύκολα ο άνθρωπος. Δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στην προσαρμογή, κυρίως βιολογικά, τονίζει. Ψυχολογικά όμως, στην αρχή, έχει έντονη πίεση. Η ζωή 13 ανθρώπων για 14 μήνες ήταν μέσα σε δύο πύργους. Στον ένα βρίσκονται τα εργαστήρια και στον άλλο οι κοιτώνες διαμονής. «Και να ήθελες δεν θα μπορούσες να φύγεις» τονίζει ο 28χρονος γιατρός. Παντού λευκό τοπίο πάγου. Σχεδόν όλη την ημέρα οι άνθρωποι της αποστολής εργάζονταν. Άλλωστε δεν είχανε να πάνε κάπου, λέει χαρακτηριστικά. Το καλοκαίρι, με τους – 20 βαθμούς έβγαιναν έξω, έκαναν βόλτα στον πάγο, όμως ο ήλιος έκαιγε και αναγκάζονταν να φοράνε γυαλιά του σκι.

ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΟΛΕΜΗΣ 2
Η εμπειρία για το δεύτερο Έλληνα ερημίτη της Ανταρκτικής είναι συγκλονιστική. Ο νεαρός Αδριανός θα την μεταφέρει σε ακροατήριο, στο Βόλο, την Κυριακή 1η Μαρτίου, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη- Ροζού). Ο Αδριανός Γολέμης, θα μιλήσει για τα ιατρικά πειράματα που του ανέθεσε η ΝΑΣΑ της Ευρώπης, για την αντοχή του ανθρωπίνου οργανισμού σε διαρκείς συνθήκες πολικής θερμοκρασίας, όπως περίπου θα είναι οι συνθήκες για τα μελλοντικά ταξίδια στον Άρη και την παρατεταμένη παραμονή στην επιφάνεια του κατεψυγμένου αυτού πλανήτη.
Πώς είναι να ζει κανείς απομονωμένος με ένα μικρό πλήρωμα ανάμεσα στους πάγους για ένα χρόνο; Τι έρευνα διεξάγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος στην Ανταρκτική; Ποιες είναι οι εμπειρίες από την ερευνητική αποστολή στη βάση Concordia; Ένα διαστημικό ανάλογο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τη διάλεξη και θα απαντηθούν από έναν άνθρωπο, απόλυτα ειδικό και με συγκλονιστική βιωματική εμπειρία. Είναι βέβαιο ότι οι ακροατές θα «κρεμαστούν από τα χείλη του» και θα καθηλωθούν από τις μοναδικές φωτογραφίες και το οπτικό υλικό που θα προβάλει για να μας μεταφέρει στην Ανταρκτική. Άλλωστε όλο αυτό για όλους εμάς είναι σαν κινηματογραφική ταινία…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το