Πολιτισμός

Zωντανεύουν οι «γυναίκες» του Παπαδιαμάντη μέσω on line streaming σε 4 μαγνητοσκοπημένες προβολές

Τραγική πρωταγωνίστρια στη «Φόνισσα», την αριστουργηματική νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Φραγκογιαννού συγκλονίζει. Η φιγούρα της Χαδούλας όχι μόνο δεν χάθηκε στη λήθη του χρόνου – ο Σκιαθίτης λογοτέχνης δημοσίευσε την ιστορία της πριν από έναν και πλέον αιώνα – αλλά μέχρι σήμερα συνταράσσει με τη χιλιοβασανισμένη ζωή της και το τραγικό τέλος στα νερά του Άγιου Σώστη, όπου πνίγεται κουβαλώντας το βάρος της δολοφονίας τεσσάρων βρεφών.

Η Φραγκογιαννού, μα και άλλες ηρωίδες από το λογοτεχνικό σύμπαν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» που έγραψε και σκηνοθετεί ο βραβευμένος Πέτρος Ζούλιας και πρωτανέβηκε στο θέατρο «Χώρα» τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ το προσεχές Σαββατοκύριακο 23-24/1 θα προβληθεί από το Viva.gr μέσω on line streaming σε τέσσερις μαγνητοσκοπημένες προβολές.

Τη Φραγκογιαννού ενσαρκώνει με τρόπο μοναδικό η Νένα Μεντή. Η πολύπειρη ηθοποιός κρατάει τα ηνία στην παράσταση του Ζούλια, ο οποίος, αφού πρώτα γνώρισε την αποθέωση για την «Ευτυχία» (όπως και η Μεντή για την ερμηνεία της στον ρόλο της Παπαγιαννοπούλου), σε αυτή την παράσταση εντρύφησε στη μαγεία της παπαδιαμαντικής αφήγησης. Και φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι Ζούλιας και Μεντή το περασμένο καλοκαίρι «συναντήθηκαν» επίσης στη «Μαρίκα», μία παράσταση εμπνευσμένη από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της αξέχαστης Μαρίκας Κοτοπούλη.

Η καταξιωμένη πρωταγωνίστρια υποδυόμενη τη Φραγκογιαννού, πρόσθεσε έναν ακόμη συγκλονιστικό ρόλο στην καριέρα της

Το ξεδιάλεγμα των κειμένων του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου, πάντοτε όμως με κεντρικό καμβά τη «Φόνισσα», «ζωντανεύει» επί σκηνής χαρακτηριστικές γυναικείες μορφές από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Εκτός από τη Φραγκογιαννού, στους υπόλοιπους ρόλους συναντάει κάποιος τη Δελχαρώ, την πρωτότοκη κόρη της Χαδούλας, μα και την Αμέρσα, τη δεύτερη στη σειρά κόρη της που έμεινε ανύπαντρη, την Καραβοκυρού από το «Γυνή πλέουσα», την Αρετώ από την «Στοιχειωμένη κάμαρα», την Αχτίτσα από τη «Σταχομαζώχτρα», τη Διαλεκτή από το «Χριστόψωμο», τη χήρα Χαρμολίνα από τη «Θητεία της πενθεράς», αλλά και την Ουρανίτσα από το «Νησί της Ουρανίτσας»…

Η Νένα Μεντή μιλώντας για την παράσταση «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη», σε παλαιότερη συνέντευξή της αναφέρθηκε στα όσα πραγματεύεται το έργο: «Η παράσταση είναι μια σύνθεση γυναικών από διηγήματά του, με κύριο πρόσωπο τη Φραγκογιαννού, που είναι, συγχρόνως, αφηγήτρια και πάσχον πρόσωπο. Το έργο θέλει να επικοινωνήσει την εποχή του συγγραφέα, στο μικρό νησί της Σκιάθου, πριν από έναν αιώνα και πάνω, και τα κύρια προβλήματα των γυναικών».

Τη Μεντή πλαισιώνει επάξια η Έρση Μαλικένζου, η οποία στα ογδόντα ένα χρόνια της χαρίζει στο κοινό μία ακόμη μεστή ερμηνεία, ενώ οι νεαρότερες Μαριάννα Τουντασάκη, Χριστιάννα Ματζουράνη, Έφη Σακελλαρίου και Ευγενία Δημητροπούλου, υποδύονται τις υπόλοιπες ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα.

Κεντρική φωτό: Σύσσωμος ο θίασος επί σκηνής, που υπόσχεται ένα μοναδικό «ζωντάνεμα» του παπαδιαμαντικού σύμπαντος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το