Ελλάδα

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς πολιτών από 80 έως 84 ετών

Να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορούν από το απόγευμα της Παρασκευής, 22 Ιανουαρίου, όσοι είναι από 80 έως 84 ετών. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά προτεραιότητα ομάδα του γενικού πληθυσμού που θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, από το απόγευμα στις 18:00 ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr και για τον προγραμματισμό των ραντεβού των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας, που εκτιμάται ότι αφορά 417.000 άτομα. Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα ξεκινήσει πέντε ημέρες αργότερα.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να γίνει ακόμη μέσω των φαρμακείων και των ΚΕΠ. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους σχετικά με την προκράτηση του ραντεβού, το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ακολουθώντας τις οδηγίες. Σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού, τότε θα μπορούν να το πράξουν μέσω της πλατφόρμας ή απευθυνόμενοι σε φαρμακείο ή ΚΕΠ.

Την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, έως τις 18:00 πραγματοποιήθηκαν 14.914 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού. Εως το απόγευμα της 21ης Φεβουραρίου είχαν γίνει περισσότεροι από 123.000 εμβολιασμοί (1,13% του πληθυσμού).

Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έως και τις 21 Ιανουαρίου είχαν κλειστεί 400.000 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση, είχαν εμβολιαστεί 32.301 πολίτες άνω των 85 ετών, περίπου 81.000 υγειονομικοί και πάνω από 7.000 άτομα σε οίκους ευγηρίας.

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Οι τέσσερις φάσεις
-Στην πρώτη φάση τα εμβόλια θα πάνε σε 18 ελληνικά νησιά που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη από 11/1 ο εμβολιασμός σε υγειονομικούς και από 18/1 ο εμβολιασμός σε μόνιμους κατοίκους. Η παράδοση θα γίνει με τακτικές πτήσεις αεροπορικών εταιρειών που θα συνδράμουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της παράδοσης στα εμβολιαστικά κέντρα
-Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 12.000 κατοίκων από 18 Ιανουαρίου με προτεραιότητα τους ανθρώπους άνω των 80, ενώ θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και η διανομή θα γίνει με αεροπορικά μέσα, δωρεάν αλλά και με ακτοπλοϊκά δρομολόγια
-Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 – 3.500 κατοίκους με τον εμβολιασμό τους να ξεκινά από 10 Φεβρουαρίου πρώτα στους μόνιμους κατοίκους σε αυτά τα νησιά μικρού μεγέθους και να επεκτείνεται σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες, με συνδυασμό αεροπορικών και θαλασσίων μέσων για την παράδοση
-Η τέταρτη φάση απευθύνεται σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 1.000 κατοίκους και ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με υπουργείο Εσωτερικών αλλά και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, για όλους άνω των 18 ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου και η παράδοση θα γίνει με εναέρια μέσα με συντονισμό από ΓΕΕΘΑ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το