Τοπικά

Ζητούμενο η προστασία της Κάρλας “Θ”

lake-karla-05-20120528

Η “μάχη” χαρακωμάτων γύρω από την Κάρλα και πάνω από τα πτώματα των πουλιών, μεταξύ επιστημόνων και θεσμικών φορέων έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου αρνείται πως η Κάρλα είναι βούρκος, παραδέχεται ότι το περιβάλλον της λίμνης είναι τοξικό, πράγμα που θεωρεί αναμενόμενο καθώς τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι οικολογικοί δείκτες δεν έχουν «πιαστεί», αλλά σημειώνει πως η στάση των καθηγητών του πανεπιστημίου και συγκεκριμένα του κ. Κορμά, που έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τη «θανατηφόρα» Κάρλα, που δεν ίσχυαν, ήταν επικίνδυνη.

 

Η πρόεδρος του Φορέα θέλει να ξεκαθαρίσει πως τα νεκρά πουλιά προσβλήθηκαν από το μικρόβιο μοξαρέλα που είναι μεταδοτικό, ενώ η λίμνη δέχεται ισχυρές πιέσεις από γεωργικές δραστηριότητες , από κτηνοτροφικές μονάδες και ασυνείδητους που ρίχνουν απόβλητα.

«Η λίμνη είναι ένα οικοσύστημα που δεν έχει ισορροπήσει και ποτέ δεν το κρύψαμε από κανέναν. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν τελειώσει τα τεχνικά έργα , πράγμα που θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2017. Πρέπει να ξέρουν όλοι πως η λίμνη δέχεται πολλαπλές πιέσεις σε όλη τη λεκάνη της. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δέχεται ρύπανση από σημειακές πηγές και βρίσκεται σε μια άνυδρη περιοχή, με μειωμένες εισροές από βροχοπτώσεις.

Λιπάσματα, φάρμακα, ανεξέλεγκτες κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και μονάδες βιομηχανικές , τις οποίες δεν μπορούμε να ελέγξουμε εμείς, αλλά οι μηχανισμοί του κράτους. Εμείς έχουμε διατυπώσει μέτρα προστασίας της λίμνης και με τη σειρά του περιπολεί για να περιορίσει των θέμα των ρυπογόνων δραστηριοτήτων», τόνισε.

Πλέον για όλες τις άδειες λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων πρέπει να δίνει άδεια και ο Φορέας, αλλά το πρόβλημα με τις βιομηχανίες παραμένει, όπως και μείζον ζήτημα με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.

«Εμείς ζητάμε συνεχόμενους ελέγχους για τις βιομηχανίες γιατί γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Γνωρίζουμε ότι η λίμνη είναι ευτροφική . Και κυανοβακτήρια υπάρχουν και κυανοτοξίνες υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν . Είναι ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο. Το θέμα είναι κατά πόσο ενοχοποιούνται για τους θανάτους των πουλιών. Εάν η λίμνη είχε άριστη ποιότητα νερού υπήρχε περίπτωση να συμβεί το ίδιο γεγονός . Εφόσον δεν έχει τελειώσει το έργο , δεν υπάρχει εκροή νερού και ανανέωση , τα προβλήματα θα υπάρχουν. Η λίμνη σήμερα έχει ενάμιση μέτρο νερό και το όριο της οικολογικής στάθμης είναι 2,4 μέτρα. Όταν συγκεντρωθεί το νερό από όλο το Μαυροβούνι και ολοκληρωθούν τα έργα της άρδευσης θα έχουμε άλλη εικόνα».

Η ίδια υποστηρίζει πως η Κάρλα σε σχέση με άλλες λίμνες είναι θωρακισμένη καθώς έχουν γίνει ζώνες προστασίας.

«Η Κάρλα έχει ζώνες προστασίας, αλλά όταν τα λιπάσματα διαχέονται παντού μέσου του υπόγειου υδροφορέα, είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτό το πρόβλημα δεν το έχει ελέγξει κανείς στον κόσμο.

Η κ. Κάγκαλου τονίζει πως από την πλευρά του καθηγητή του πανεπιστημίου κ. Κορμά , αλλά και από εκείνους που έσπευσαν να συγκεντρώσουν τα νεκρά ζώα από τη λίμνη υπήρξε ένας κακός χειρισμός.

«Δεν ξέρω πώς να εξηγήσω το σκεπτικό τους. Δεν ενημέρωσαν κανέναν και συγκέντρωσαν τα ζώα , χωρίς να γνωρίζουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό του Νείλου ή από γρίπη των πτηνών. Όταν ένας άνθρωπος αρρωσταίνει τον πάμε στον γιατρό και όταν αυτό συμβαίνει σε ένα ζώο το πάμε στον κτηνίατρο . Τελεία και παύλα. Υπήρξαν επιστήμονες που προέβησαν σε ανακοινώσεις χωρίς να έχουν αρμοδιότητα ιατροδικαστικού πορίσματος και αξιολόγησης νεκροτομικών ευρημάτων. Από το σημείο της επιστημονικής έρευνας, που είναι ελεύθερη, μέχρι να ενημερώνονται οι πολίτες για πράγματα για τα οποία δεν υπάρχει αρμοδιότητα και εξειδίκευση υπάρχει τεράστια απόσταση και ο δρόμος είναι μεγάλος και επικίνδυνος.

«Αυτό που συνέβη ήταν μια κίνηση που δεν συνάδει με τους κανόνες της πολιτείας και της δεοντολογίας. Τους ζητούσα τα ερευνητικά τους αποτελέσματα και δεν τα έδιναν», κατέληξε η πρόεδρος του Φορέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το