Οικονομία

Ζιν: Δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

ζιν

Συμφιλιωτικούς τόνους έναντι του ευρώ υιοθετεί ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν που τάσσεται υπέρ ενός δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Παρουσιάζοντας στο Μόναχο το νέο του βιβλίο με τίτλο «The Euro Trap» που εκδόθηκε στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press, ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, τάσσεται σαφώς πλέον υπέρ του κοινού νομίσματος, διατηρώντας ωστόσο τις ενστάσεις του στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών. Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ο Ζιν που –όπως σημειώνεται- από νέος είναι ένθερμος ευρωπαίος και παθιασμένος με την Ελλάδα ταξιδευτής, αποστασιοποιείται σαφώς από τους ευρωσκεπτικιστές οικονομολόγους του κόμματος AfD (Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία).

Απορρίπτει το αίτημα των ευρωσκεπτικιστών για ένα «ευρώ του Βορρά» και ένα «ευρώ του Νότου», καθώς γνωρίζει την σημασία που έχει για την Ευρώπη ο γαλλογερμανικός άξονας. Και όχι μόνον. «Ο Ζιν τάσσεται υπέρ του ευρώ, το οποίο όπως λέει θα πρέπει να διατηρηθεί. Ο Ζιν τοποθετεί τώρα ένα νέο πυροβόλο σε θέση βολής: το δραστικό κούρεμα. Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών, μολονότι με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύεται η εσφαλμένη τους συμπεριφορά, λέει σήμερα ο Ζιν. Σε διαφορετική, ωστόσο, περίπτωση οι χώρες αυτές δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανακάμψουν», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.

Η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει
Με αναφορές στο ελληνικό παράδειγμα, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Οικονομίας Φλόριαν Σούι υποστηρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας στην ευρωζώνη έχει αποτύχει και τάσσεται υπέρ νέων εναλλακτικών πολιτικών προσεγγίσεων των προβλημάτων των υπερχρεωμένων χωρών. Σε συζήτηση με τον γερμανό οικονομολόγο Ράινερ Όσμπιλντ στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο Σούι επισημαίνει ότι «στόχος της λιτότητας στα συμφραζόμενα της ευρωκρίσης ήταν η μείωση του χρέους των χωρών της κρίσης και η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Και οι δύο στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, καθώς η Ελλάδα για παράδειγμα, παρά το κούρεμα, έχει σήμερα μεγαλύτερο χρέος από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το καλοκαίρι του 2010. Αντί να αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδας, αλλά και εκείνη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, συρρικνώθηκε», αναφέρει ο γερμανός καθηγητής.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το