Τοπικά

Ζ. Μακρή: Αναλυτική ενημέρωση από τον Γ. Παππά για την διασύνδεση του λιμένος Βόλου με άλλα λιμάνια

Μετά από επικοινωνία και συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Σωκράτη Αναγνώστου, εξαιρετικά ουσιαστική και αναλυτική ενημέρωση είχε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά για το πολύ σημαντικό ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του λιμένος Βόλου με άλλα λιμάνια. Η κ. Μακρή έθεσε το ερώτημα στον κ. Παππά κατά πόσο είναι εφικτή η διασύνδεση του λιμένος Βόλου με τα λιμάνια άλλων νησιών όπως αυτά της Χίου, Λήμνου και Μυτιλήνης από όπου και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, όπως μεταφέρθηκε στον κ. Αναγνώστου.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έγκαιρα, όπως κάνει κάθε χρόνο, σχεδίασε, ποιες άγονες γραμμές θα συμπεριληφθούν στον διαγωνισμό, που θα διενεργηθεί φέτος στις 29 Φεβρουαρίου, και το όψιμο ενδιαφέρον από τις περιοχές αυτές είχε ως αποτέλεσμα την μη συμπερίληψή τους. Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο διάθεσης κονδυλίων εάν και εφόσον δεν απορροφηθούν. Όμως, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τον σχεδιασμό της νέας περιόδου από τον Νοέμβριο 2024 έως τον Οκτώβριο 2025, θα συμπεριλάβει την διασύνδεση του λιμένος Βόλου με τα λιμάνια αυτά εφόσον, βεβαίως, υπάρξει ενδιαφέρον από την ίδια την αγορά αλλά και από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ο Υφυπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει στην κ. Μακρή ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίες οφείλονται, κατ’ αρχάς, στην αναγκαιότητα της ανανέωσης των στόλων τους αλλά και στην υποχρεωτική εφαρμογή, από το 2030, νέων κανονισμών που έχουν ως κύριο στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων μέσω της χρήσης εναλλακτικών πράσινων καυσίμων. Όπως, υπογράμμισε ο κ. Παππάς, πολλοί από τους πλοιοκτήτες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε παραγγελίες νέου τύπου πλοίων καθώς αναμένουν την παγκόσμια τάση που θα επικρατήσει στην αγορά όσον αφορά στην παραγωγή και την χρήση καυσίμων. Όμως, ο κ. Παππάς είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για την διάθεση και πίστωση χρηματοδότησης της γραμμής διασύνδεσης του λιμένος Βόλου με άλλα λιμάνια την επόμενη χρονιά εφόσον υπάρχει, πρωτίστως, ενδιαφέρον από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Παππά για την αναλυτική ενημέρωσή του και δήλωσε ότι θα αναλάβει και η ίδια πρωτοβουλίες και θα ενημερώσει για τυχόν ενδιαφέρον για την διασύνδεση του λιμένος του Βόλου με τις πρόνοιες και τις προϋποθέσεις που το Υπουργείο επιθυμεί.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το