Τοπικά

Υποψηφιότητα τσιπουράδικων του Βόλου και της Ν. Ιωνίας στον εθνικό κατάλογο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

 

Στον Εθνικό Κατάλογο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά έχει υποβληθεί ο φάκελος υποψηφιότητας «Τα τσιπουράδικα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας». Με την υποβολή της υποψηφιότητας έχει γίνει ήδη το πρώτο βήμα για την ανάδειξη της ταυτότητας του Βόλου και της παράδοσης με τα τσιπουράδικα από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου, ενώ προγραμματίζει μία σειρά βημάτων στοχεύοντας να αναδείξει περαιτέρω την τοπική γαστρονομική παράδοση.
Στόχος είναι να καταγραφεί η ιστορία του τσιπουράδικου και να ταυτιστεί με την περιοχή.
Τουριστικά το τσίπουρο είναι γνωστό και υπάρχει η ταύτιση του Βόλου με το τσιπουράδικο. Επιχειρείται έτσι η ανάδειξη του τσιπουράδικου και όλης της διαδικασίας που ακολουθείται με τους μεζέδες, τον τρόπο παραγγελίας κ.λπ. Το brand «τσιπουράδικο» μπορεί να γίνει εμπειρία για τον επισκέπτη μόνο όταν βρεθεί και φάει σε ένα της περιοχής μας.
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προεργασία στο Τμήμα Τουρισμού με μια ομάδα εργασίας που έχουμε αναλάβει αυτό το project. Πιστεύουμε ότι η γαστρονομία μας είναι η αιχμή του δόρατος και μια πολύ σημαντική πτυχή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας» δήλωσε στη «Θ» η αντιδήμαρχος Τουρισμού Γεωργία Μποντού – Τοκαλή.
Το Τμήμα Τουρισμού συγκεντρώνει το υλικό και θα παρουσιάσει την ιστορία και την παράδοση της τοπικής κουζίνας του χθες, αλλά και του σήμερα, τις γαστρονομικές περιοχές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας επισημαίνοντας την κοινωνική και πολιτιστική αξία της τοπικής κουζίνας. Θα γίνει επίσης καταγραφή των επισκέψιμων παραγωγών και χώρων.
Έτσι, θα δημιουργηθεί ένας ειδικός έντυπος οδηγός προκειμένου να ενημερώνονται οι επισκέπτες για την ιδιαίτερη τοπική κουζίνα των τσιπουράδικων, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν διαδρομές – περιηγήσεις όπως π.χ. «ο δρόμος του τσίπουρου και του τσιπουράδικου» με ιστορικές αναδρομές και φωτογραφίες που θα δίνουν έμφαση στην παραγωγή, στην αλιεία, στην παρασκευή και το σερβίρισμα που συναντά κάποιος στην παράδοση των βολιώτικων μεζέδων στα τσιπουράδικα. Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στις γειτονιές του Βόλου και θα γνωρίσουν την ιστορία του τσιπουράδικου.
Το νέο υλικό που θα συγκεντρωθεί θα ενσωματωθεί στο κύριο τουριστικό site του Δήμου.
«Οι πιο δυνατές αναμνήσεις ενός τόπου είναι γαστρονομικές και μέσα από το τσιπουράδικο αυτή η ανάμνηση γίνεται ακόμα πιο δυνατή. Αποτελεί πλεονέκτημα στην περιοχή μας, καθώς Βόλος και τσιπουράδικα είναι αλληλένδετα και αυτό θέλουμε να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο» πρόσθεσε η κ. Μποντού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το