Τοπικά

Υποδομές από τους Αμερικανούς στη βάση του Στεφανοβικείου

Επενδύσεις στις υποδομές στην αεροπορική βάση του Στεφανοβικείου προτίθενται να υλοποιήσουν οι Αμερικανοί, που θα έχουν τη βάση ως μόνιμη και όχι περιοδική, όπως θα συμβαίνει με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που θα σταθμεύουν στην Ελλάδα, θα έχουν τρεις μόνιμες βάσεις και συγκεκριμένα τον ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη, την αεροπορική βάση της Λάρισας για μαχητικά αεροπλάνα και ντρόνς και την αεροπορική βάση του Στεφανοβικείου για μαχητικά και μεταφορικά ελικόπτερα.
Οι υποδομές που θα κατασκευαστούν στη βάση του Στεφανοβικείου, όπως και στις άλλες μόνιμες, θα αφορούν στη στέγαση του προσωπικού και των ελικοπτέρων, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το καθεστώς χρήσης της συγκεκριμένης βάσης, η οποία νομικά θα παραμείνει υπό τη διοίκηση του ελληνικού Στρατού.
Αμερικανοί δεν αποκλείουν και την προσθήκη και άλλων βάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και της Ν. Αγχιάλου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του 1990.
Οι Αμερικανοί σκέπτονται να αναπτύξουν και δυνατότητες επισκευής ελικοπτέρων στην εν λόγω βάση, καθώς, όπως είναι γνωστό, εκτός από τα επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» ο ελληνικός Στρατός παρέλαβε πρόσφατα και τα «Καϊόβα».

Σημειώνεται ότι ο ελληνικός Στρατός διαθέτει 30 επιθετικά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» (AH-64 Apache και AH-64D Apache).
Επίσης, διαθέτει 70 μεταχειρισμένα ένοπλης αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία αποσύρθηκαν από τον αμερικανικό Στρατό.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη, που του επιτρέπουν να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός εκτός των Απάτσι. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των Απάτσι δεν είναι ικανή να καλύψει όλο το εύρος των αποστολών, ούτε και να απογειώνονται για υπηρεσία αναγνώρισης…
Στο Στεφανοβίκειο εδρεύει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), στην οποία υπάγονται το 1o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (1o ΤΕΑΣ), το 2o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2o ΤΕΑΣ), το 3o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (3o ΤΕΑΣ), το 4o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4o ΤΕΑΣ), το 1o Tάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (1o ΤΕΕ) και το 2o Tάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (2o ΤΕΕ), καθώς και το 307 Τάγμα Συντηρήσεως Αεροπορικού Υλικού (307 ΤΣΥΑΥ).
Προφανώς οι Αμερικανοί επιδιώκουν αναβάθμιση του ΤΣΥΑΥ, με την ανάληψη της επισκευής των ελικοπτέρων που διαθέτει ο ελληνικός Στρατός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το