Τοπικά

Καταδικάστηκε 50χρονος και 43χρονη για ανθρωποκτονία από αμέλεια – Αναβίωσε η υπόθεση με τον σοβαρό τραυματισμό εργάτη στις Σταγιάτες

Στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου αναβίωσε χθες η υπόθεση με τον σοβαρό τραυματισμό του 57χρονου εργάτη Γιώργου Μπέλλου, που άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχε υποστεί, στη διάρκεια οικοδομικών εργασιών, στις 19 Οκτωβρίου 2018, στην περιοχή Προφήτη Ηλία Σταγιατών Πηλίου.

Κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια ήταν μία 43χρονη ιδιοκτήτρια επιχείρησης χωματουργικών εργασιών και ο 50χρονος σύζυγός της, διευθύνων σύμβουλος της ίδιας επιχείρησης, που αντιμετώπιζαν και την κατηγορία της παράβασης της εργατικής νομοθεσίας σε βαθμό πταίσματος, για την οποία ωστόσο αθωώθηκαν, καθώς η πράξη κατέστη ανέγκλητη με τον νέο Ποινικό Κώδικα.
Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές για ανθρωποκτονία από αμέλεια και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών στον καθένα, με τριετή αναστολή και δυνατότητα έφεσης.

Ο άτυχος Γιώργος Μπέλλος, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι πέφτοντας πάνω σε τσιμεντένιο πλατύσκαλο, στις 11 το πρωί της 19ης Οκτωβρίου 2018, στη διάρκεια οικοδομικών εργασιών που εκτελούσε στον εξωτερικό χώρο οικίας, στον Προφήτη Ηλία Σταγιατών και είχε διακομιστεί στο Νοσοκομείο Βόλου με συντριπτικά κατάγματα κεφαλής, για να μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κατόπιν, όπου και εξέπνευσε, ύστερα από έξι ημέρες.
Απολογούμενη η 43χρονη ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, αρνήθηκε πως είχε προσλάβει και είχε συνεργασία με τον 57χρονο, υποστήριξε πως ήταν απλά φίλοι και πως τον σύστηναν για οικοδομικές εργασίες. Ακόμη ανέφερε πως μέχρι και στην κηδεία του θύματος είχαν πάει, αλλά τους είχαν διώξει και στο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν, ενώ δέχθηκαν απειλές.
Ο 50χρονος κατηγορούμενος, σύζυγος της ιδιοκτήτριας υποστήριξε στην απολογία του πως είχε συστήσει τον άτυχο εργάτη στον μηχανικό του έργου, για να ξηλώσει πλάκες αυλής, πως ήταν φίλοι και πως τον είδε να πέφτει μπρούμυτα, ενώ δεν τον βοήθησε. Επίσης ανέφερε, πως είχαν σταματήσει τις εργασίες εκείνη την ώρα του ατυχήματος, για να πιούν καφέ. Απαντώντας στο ζήτημα της ύπαρξης λάστιχου στο σημείο από το κομπρεσέρ, που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο 57χρονος εργάτης, ανέφερε πως ήταν ηλεκτρικό, ενώ πρόσθεσε πως ακόμη βλέπει εφιάλτες από την τραγωδία.

Την ενοχή των κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας, που τους θεώρησε εν τοις πράγμασι εργοδότες του, παρ’ ότι δεν είχε σύμβαση μαζί τους, ενώ αναφερόμενη στα κράνη, δήλωσε ότι τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων, αφού δεν τα είχαν δει οι μάρτυρες. Η εισαγγελέας ανέφερε ακόμη πως ο άτυχος εργάτης έπεσε από ύψος έξι μέτρων, ότι η πτώση του είχε γίνει εντός του εργοταξίου και όφειλε να του έχει χορηγηθεί κράνος προστασίας.
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής μίλησε για αντιφάσεις, στις οποίες περιέπεσαν οι δύο κατηγορούμενοι και τόνισε πως οι δύο κατηγορούμενοι προσπάθησαν να συσκοτίσουν τις συνθήκες του ατυχήματος.

«Αν γλίστρησε και έπεσε, δεν θα είχε τέτοιου τύπου τραυματισμούς, θα είχε σταδιακά χτυπήματα. Η πτώση έγινε από άλλο σημείο και κατά τη διάρκεια της εργασίας», τόνισε. Ακόμη ανέφερε πως οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν πως δεν τον γνωρίζουν τον άτυχο Μπέλλο και «αντί να δώσουν μια λογική αιτιολόγηση, λένε ακόμη ψέματα».
Ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι ο άτυχος εργάτης δεν είχε ένσημα από την επιχείρηση της 43χρονης, μίλησε για εικασίες και συνωμοσιολογία, για να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι και να ζητηθούν κατόπιν αποζημιώσεις στα αστικά δικαστήρια. «Δεν τον πλήρωνε τον εκλιπόντα ο κατηγορούμενος, τον σύστηνε σε δουλειές», τόνισε ο συνήγορος, που έκανε λόγο για νομικές υπερβάσεις, αυθαίρετα και έωλα συμπεράσματα.
Ακόμη ανέφερε πως η Επιθεώρηση Εργασίας δεν επέβαλε πρόστιμο στους κατηγορούμενους, εφόσον απασχολούσαν το θύμα και κατέληξε πως «ψάχνουν να βρουν φαντάσματα».
Στη διάρκεια της διακοπής της δίκης επικράτησε ένταση, όταν συγγενείς του θύματος στράφηκαν κατά συγγενή των κατηγορούμενων. Στη δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες ο πολιτικός μηχανικός του έργου, ένας διασώστης του ΕΚΑΒ, η χήρα του 57χρονου, η αδερφή της και ο αδερφός του Γ. Μπέλλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το