Πολιτισμός

Υφαντά και κεντήματα με παραδοσιακές βελονιές στην έκθεση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

 

Μια ακόμη εκπαιδευτική περίοδος σχεδόν ολοκληρώνεται στα εργαστήρια των παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Και η φετινή, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες μετά τη μακρά περίοδο της επιδημίας, ήταν μια ξεχωριστή χρονιά, γεμάτη νέες εμπειρίες όσον αφορά στην παρεχόμενη εκπαίδευση. Σημειώνεται επίσης, ότι φέτος – για τέταρτη χρονιά – λειτούργησε στον χώρο των εργαστηρίων μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των δυο σχολικών βαθμίδων, αφιερωμένο στην Υφαντική, το οποίο θα συνεχιστεί και του χρόνου. Πραγματοποιήθηκε επίσης με μεγάλη επιτυχία διήμερο σεμινάριο-αφιερωμένο στις ελληνικές παραδοσιακές βελονιές στην τέχνη του κεντήματος.
Με την ευκαιρία της λήξης, άνοιξε και λειτουργεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση, με δημιουργίες γεμάτες χρώματα, σχέδια και φαντασία, άλλες με παραδοσιακά μοτίβα και άλλα με μοντέρνα, που αποτυπώνουν την τέχνη των παραδοσιακών τεχνών που εξυφαίνονται στα αντίστοιχα εργαστήρια που αναβίωσε και επαναλειτουργεί το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου από το 2008.
Υφαντά και κεντήματα με παραδοσιακές βελονιές σε ποικίλες εφαρμογές, σελιδοδείκτες, τσάντες με υφαντά μοτίβα κεντητά πορτοφόλια, μικρά κοσμήματα, καπέλα καλοκαιρινά (γυναικεία και ανδρικά) με χειροποίητες διακοσμήσεις, μπλοκ σημειώσεων με υφαντά εξώφυλλα και άλλα αξεσουάρ οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να θαυμάσουν όμορφα διακοσμητικά αντικείμενα και ευφάνταστα χρηστικά είδη για το σπίτι και το εξοχικό, που αποτυπώνουν την καλαισθησία, την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητα των ατόμων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές αυτές τέχνες. Παράλληλα δίνεται μια καλή ευκαιρία για ευφάνταστα, χρηστικά και οικονομικά δωράκια με γεύση καλοκαιριού, αγάπης και προσφοράς, από τις μικρές και μεγαλύτερες κυρίες που ασκούνται στον χώρο αυτό, καλλιεργώντας τις δεξιότητές τους στις παραδοσιακές αυτές τέχνες. Τις τέχνες που συνολικά υπηρετούν τα εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων (υφαντικής, κεντήματος, πλεκτικής και κοπτικής-ραπτικής).
Για την ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, περιμένουμε τις φίλες και τους φίλους των εργαστηρίων και όσους ενδιαφέρονται για τις παραδοσιακές τέχνες, όσες ημέρες απέμειναν ώς το κλείσιμό της την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις ώρες 10 π.μ. – 12 μ. και τα απογεύματα της Τρίτης και της Πέμπτης από τις 7 έως τις 9 στην αίθουσα «Μαρία Γκέκου» των εργαστηρίων μας. Η είσοδος είναι ανοικτή για όλους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το