Άρθρα

Ξυπόλητοι επενδυτές

Της Ιωάννας Παπαδημητρίου

Σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, κατεδαφίζοντας την Κοινωνική Ασφάλιση, το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο έρχεται να ανάψει «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, θέτοντας στη «λοταρία» του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις. Με το νομοσχέδιο γίνεται από 1/1/2022 υποχρεωτική η ένταξη σε αυτό το σύστημα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους είναι μέχρι 35 ετών.

Η κυβέρνηση επικαλείται τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» των ιδιωτικοποιημένων συστημάτων και της απόσυρσης του κράτους από την ευθύνη της απόδοσης της σύνταξης, μετατρέποντάς την σε «αναπτυξιακό εργαλείο». Για να χρηματοδοτείται η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων πετσοκόβεται η κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία και την ίδια στιγμή τα δισεκατομμύρια από τις εισφορές των εργαζομένων γίνονται «επενδυτικά πακέτα», ζεστό χρήμα για τους ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που επικαλέστηκε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου, για το ασφαλιστικό ταμείο των Δασκάλων του Καναδά, που επένδυσε τα αποθεματικά του στο «Ελ. Βενιζέλος» και από τις αποδόσεις του αεροδρομίου χρηματοδοτούνται οι συντάξεις των Καναδών… Δηλαδή οι συντάξεις εξαρτώνται από το πώς θα πάνε οι μπίζνες επιχειρηματικών ομίλων. Οι ασφαλισμένοι το μόνο «σίγουρο» που έχουν είναι το ξεζούμισμα μιας ζωής για τη χρηματοδότηση των εισφορών τους και την ίδια στιγμή θα παραμένει «άγνωστος Χ» το ύψος της σύνταξης, αφού αυτό θα εξαρτάται από τις «αποδόσεις».

Ο «ατομικός ασφαλιστικός κουμπαράς», που εισάγει το νομοσχέδιο στο πλαίσιο της «κεφαλαιοποίησης», σημαίνει ότι πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών γίνεται απολύτως «ατομική υπόθεση». Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι σε «επενδυτές». Επειδή όμως οι επενδύσεις πολλές φορές αποτυγχάνουν, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορεί να μετατραπούν σε «αποτυχημένους επενδυτές» και να βρεθούν στον δρόμο, όπως δείχνουν πάμπολλα παραδείγματα διεθνώς.

Ταυτόχρονα, η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ισχύον σύστημα (ΕΤΕΑΕΠ) θα δημιουργήσει μια νέα οικονομική «μαύρη τρύπα» στην επικούρηση, ύψους 56 δισ. ευρώ, η οποία θα φορτωθεί και πάλι στους φορολογούμενους και θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν σε αυτό, γεγονός που καταρρίπτει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο αφορά «αποκλειστικά» τους νέους εργαζόμενους και όχι τους γονείς και τους παππούδες τους.

Ως πρόσχημα για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση αξιοποιείται από την κυβέρνηση η αντιμετώπιση του «δημογραφικού» (δηλαδή των επιπτώσεων από τη γήρανση του πληθυσμού), με την έννοια ότι οι εισφορές λιγότερων εργαζομένων χρηματοδοτούν τις συντάξεις περισσότερων συνταξιούχων. Ομως, ακόμα κι αυτή η διαχρονική επίκληση από όλες τις κυβερνήσεις γίνεται πάντα με δεδομένη την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των συντάξεων, ενώ την ίδια στιγμή από τη μία ξεχειλώνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και από την άλλη δημιουργούν εκείνο το έδαφος που φέρνει τη «γήρανση» του πληθυσμού από τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική.

Ο πραγματικός στόχος και της νέας επιδρομής στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι να συγκεντρωθεί ένα τεράστιο κομπόδεμα δισεκατομμυρίων ευρώ που θα παραδοθεί στα χέρια των μεγάλων ομίλων, χωρίς καμιά υποχρέωση να το επιστρέψουν, αφού οι επενδύσεις έχουν πάντα ρίσκο… Ετσι κλέβουν με έναν ακόμα τρόπο τους εργαζόμενους, επιπλέον της φορολεηλασίας από το κράτος και της απλήρωτης δουλειάς που όλο και επεκτείνεται μετά και το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα με το ξεχειλωμενο ωράριο εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες .

Όταν σε 30 χρόνια, που εμείς οι παλιοί που “επιβαρύναμε “το σύστημα ,θα λείψουμε, και οι σημερινοί νέοι θα δουν να καταρρέουν οι επενδύσεις θα καταλάβουν καλά τί σημαίνει ιδιωτικοποίηση και επενδύσεις
Και μετά από 30 χρόνια θα πάρουν; ότι πήραν και αυτοί που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό δημόσιο και έβαλαν τις οικονομίες τους σε ομόλογα Ελληνικού δημόσιου
Ωραία τα λόγια ότι ο ασφαλισμένος θα αποφασίζει που θα επενδύονται τα χρήματα του ,σε χαμηλού, μεσαίου, ή υψηλού ρίσκου επενδύσεις
Η επιλογή όμως στον άνθρωπο δεν δόθηκε τυχαία.
Η ιστορική γνώση είναι δύναμη .

Καλό αγωνιστικό καλοκαίρι με υγεία και αντοχές

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το