Τοπικά

Στους 42οC «σκαρφαλώνει» το θερμόμετρο σήμερα στον Βόλο

Μέγιστη τιμή τους 42οC Κελσίου δίνει για σήμερα στον Βόλο το Εθνικό Αστεροσκοπείο και συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης και τα περίχωρά της, ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 3-4 οC Κελσίου χαμηλότερη. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχιση των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με τον φυσικό, μετεωρολόγο κ. Σταύρο Ντάφη, ο οποίος τονίζει πως ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ ακραία επεισόδια.
Για πάνω από 40οC Κελσίου στον Βόλο για σήμερα κάνει λόγο ο κ. Σταύρος Ντάφης, φυσικός, μετεωρολόγος και συνεργάτης του meteo.gr. «Το Εθνικό Αστεροσκοπείο δίνει 42οC Κελσίου μέγιστη θερμοκρασία στον Βόλο και συγκεκριμένα για το κέντρο της πόλης και τα περίχωρά της, ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη».
Ο ίδιος ανέφερε πως παρατηρείται μια παρατεταμένη ζεστή περίοδος, η οποία θα συνεχιστεί τουλάχιστον και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ από εκεί και πέρα διαφαίνεται μια πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όσον αφορά στους καύσωνες που εμφανίζονται πλέον όλο και πιο νωρίς, ο φυσικός και μετεωρολόγος σημείωσε πως «στο παρελθόν ήταν σπάνιοι οι καύσωνες τον Ιούνιο, όμως ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ ακραία επεισόδια. Ίσως και τα πιο ακραία επεισόδια να παρατηρούνται τον Ιούνιο από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Το φαινόμενο του καύσωνα έχει να κάνει με την κυκλοφορία γενικά του βορείου ημισφαιρίου και όχι μόνο με τις τοπικές συνθήκες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η Δυτική Ευρώπη έχει πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης έχει αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες» τόνισε ο κ. Σταύρος Ντάφης.
Τέλος ο ίδιος ανέφερε πως είναι νωρίς για να γίνει πρόγνωση του καιρού για τον Αύγουστο: «Δεν υπάρχουν προγνώσεις πέρα της μιας εβδομάδας. Μόνο εκτιμήσεις και πιθανά σενάρια. Όπως για παράδειγμα μέχρι τις 15 Ιουλίου που βλέπουμε κάποια σενάρια, τα οποία δείχνουν ότι μετά τις 10 Ιουλίου θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας».

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Βόλου
Λόγω της συνέχισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (καύσωνα), με βάση την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι του Δήμου Βόλου που στερούνται κλιματισμού στα καταλύματά τους, ο Δήμος Βόλου θα λειτουργεί σήμερα και αύριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, τις εξής δομές: Το ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, το Κοινωνικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων (Αραχώβης 1 και Μπότσαρη), το Δημαρχείο Νέας Ιωνίας.
Σε περίπτωση που το κύμα καύσωνα συνεχιστεί θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για ενδεχόμενη παράταση των έκτακτων μέτρων.

Ο Δήμος Αλμυρού
Ο Δήμος Αλμυρού με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους πολίτες ότι κατά τις επόμενες ημέρες προβλέπονται ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες. Για τον λόγο αυτόν, θα λειτουργεί κλιματιζόμενη αίθουσα για τη φιλοξενία των αστέγων της περιοχής, στον χώρο όπου στεγάζονται οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού, επί της οδού Δ. Αργυροπούλου 3. Ο χώρος θα είναι ανοιχτός μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουλίου από τις 10.00 π.μ. έως τις 20.00.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 2422026366 καθημερινά από τις 7.00 π.μ. έως τις 20.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το