Τοπικά

Ξεκίνημα: Κρίσιμος ο ρόλος εργαζομένων, σωματείων και μαθητών στο κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών

Προτάσεις για την ενίσχυση του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών παραθέτει το Ξεκίνημα Βόλου.  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του κρίσιμος είναι ο ρόλος των εργαζομένων και των σωματείων όπως επίσης των εκπαιδευτικών και των μαθητών.  Σύμφωνα με το Ξεκίνημα αμέσως μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών ξαναβγήκε δυναμικά στο προσκήνιο. Η πρωτοβουλία των 28 εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης να καλέσουν συγκέντρωση την ημέρα του περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, και το συλλαλητήριο στις 13 Ιουνίου που διοργανώνουν μια σειρά από συλλογικότητες και κινήσεις δίνουν την απαραίτητη συνέχεια.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι πως μπορούμε να κλιμακώσουμε την πίεση προς την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας: το σταμάτημα της καύσης σκουπιδιών, την ακύρωση του σχεδίου για δημιουργία εργοστασίου SRF (δηλαδή συμπιεσμένων και αφυδατωμένων σκουπιδιών για καύση) και την υλοποίηση της οικολογικής και υπό δημόσιο έλεγχο διαχείρισης των απορριμμάτων;

Ο ρόλος των εργαζομένων και των Σωματείων
Ο ρόλος των εργαζομένων και των Σωματείων είναι κρίσιμος. Από τα χέρια των εργαζομένων περνά όλη η λειτουργία της οικονομίας. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και τα κέρδη των ιδιωτικών εταιριών, όπως φυσικά και της ίδιας της ΑΓΕΤ-Lafarge. Αυτό δίνει στους εργαζόμενους τεράστια δύναμη. Αν οι εργαζόμενοι προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για το θέμα της καύσης, αυτές μπορούν να ασκήσουν τεράστια πίεση προς την κυβέρνηση, τους μεγάλους καπιταλιστές (που στηρίζουν την ΑΓΕΤ-Lafarge μέσω του ΣΕΒ) αλλά και τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Πως όμως μπορούν να οργανωθούν μαζικές και πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις στη σημερινή περίοδο; Το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι τα 28 σωματεία και φορείς που κάλεσαν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 Ιουνίου να δημιουργήσουν ένα μόνιμο συντονισμό και να καλέσουν από κοινού σε μια ολιγόωρη στάση εργασίας (1-2 ώρες) και σε συγκεντρώσεις εργαζομένων έξω από κάθε χώρο δουλειάς, σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και να ανακοινώσουν από τώρα αυτή την ημερομηνία.

Στη συνέχεια είναι σημαντικό να προχωρήσουν σε καλά οργανωμένες γενικές συνελεύσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις καθώς και σε μαζική καμπάνια μέσα στην κοινωνία. Παράλληλα, χρειάζεται να απαιτήσουν από το Εργατικό Κέντρο Βόλου (τη συνέλευση των αντιπροσώπων και τη διοίκηση), από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) να πάρουν απόφαση υπέρ της στάσης εργασίας και των συγκεντρώσεων.

Εφόσον οργανωθεί μια πραγματικά μεγάλη καμπάνια, ακόμη κι αν οι συμβιβασμένες ηγεσίες του ΕΚΒ και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ αρνηθούν να πάρουν σχετικές αποφάσεις – κάτι που δεν αποκλείεται, μπορεί να αναπτυχθεί δυναμική στη βάση της κοινωνίας και των εργαζομένων και η στάση εργασίας να έχει μεγάλη επιτυχία. Το μήνυμα θα είναι πολύ ισχυρό! Με αυτό τον τρόπο μπαίνουν οι βάσεις για να οργανωθεί το επόμενο βήμα: μια 24ωρη Τοπική Γενική Απεργία με πλήρη παράλυση όλης της οικονομίας της πόλης.

Παν-εκπαιδευτικός Αγώνας
Ο δεύτερος χώρος που μπορεί να δυναμώσει την πίεση και να κλιμακώσει τον αγώνα είναι ο χώρος της νεολαίας και της εκπαίδευσης. Το μαζικό συλλαλητήριο 2.000 μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών (με στάση εργασίας από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας) και φοιτητών στις 21 Νοεμβρίου 2019 έδειξε ότι αυτό είναι εφικτό. Άλλωστε η νεολαία είναι που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το περιβάλλον διεθνώς με το τεράστιο κίνημα Fridays for future που κατέβασε εκατομμύρια νέους στους δρόμους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στη βάση αυτή μπορεί να μπει ο στόχος για μια εβδομάδα παν-εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων το φθινόπωρο (Οκτώβριο, αρχές Νοεμβρίου) με συντονισμένες καταλήψεις/αποχές, απεργίες και συλλαλητήρια από μαθητές, Φοιτητικούς Συλλόγους, ΕΛΜΕ, Σύλλογο Δασκάλων και Ένωση Γονέων.

Πολιτική απάντηση
Μαζί με τα άμεσα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα είναι απαραίτητο να δώσουμε πολιτική απάντηση τόσο στο θέμα της καύσης σκουπιδιών όσο και συνολικά στις πολιτικές που θυσιάζουν το περιβάλλον, την υγεία και τις ζωές μας στο βωμό της κερδοφορίας των μεγαλο-καπιταλιστών. Και η απάντηση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι αγώνας για να ανατραπεί τόσο η κυρίαρχη πολιτική κυβερνήσεων, Περιφερειών και Δήμων όσο και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που αυτοί υπηρετούν. Γι` αυτό είναι απαραίτητο να χτίσουμε μια μαζική, ανατρεπτική και διεθνιστική Αριστερά που να συνδέσει τους σημερινούς αγώνες με την ανάγκη για μια διαφορετική και δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας, όπου η οικονομία θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες κι όχι το καπιταλιστικό κέρδος και ταυτόχρονα θα προστατεύει το περιβάλλον, αυτή είναι η σοσιαλιστική κοινωνία. Αν θες να πάρεις μέρος στον αγώνα αυτό έλα σε επαφή μαζί μας!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το