Θ Plus, Υγεία

Ξεκινά σαφάρι ελέγχου για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση – Οι προειδοποιήσεις Κικίλια

Έλεγχο για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ξεκινά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η χορήγηση φαρμάκων όταν δεν γίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ημερίδα «Clawback και φαρμακευτική δαπάνη» θα αξιοποιηθούν όλα τα στατιστικά δεδομένα του ΕΟΠΥΥ ώστε να βρεθεί πού υπάρχει ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και να ληφθούν μέτρα.

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και έτσι μπορούμε να δούμε πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση. Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Στην περίπτωση που δεν αποδειχθεί ότι πράγματι οι ανάγκες της χώρας δεν είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα, τότε, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, θα τεθεί φραγμός.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε: «Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες ανά 100.000 κατοίκους. Η συμφωνία κυρίων η οποία θα έχουμε θα είναι η μείωση εντός τριετίας με αναλογικότητα των ποσών ή της ποσότητας φαρμακευτικής δαπάνης, εκεί που είναι πάνω από τον μέσο όρο, μέχρι τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Γεγονός, βέβαια, που σημαίνει ότι μπορεί οι γιατροί να συνταγογραφούν τα φάρμακα, οι ασθενείς να τα προμηθεύονται κανονικά με τη νόμιμη συμμετοχή, αλλά την υπέρβαση θα την καταβάλλουν οι φαρμακευτικές.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το