Τοπικά

Βράβευση ταινίας από μιούζικαλ μαθητών

 

Τέσσερα βραβεία στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ της «Science View» απέσπασε το μιούζικαλ με τίτλο «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου» που δημιουργήθηκε από το 19ο Δημοτικό Βόλου με την ουσιαστική συνδρομή του Μουσικού σχολείου Βόλου.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δράσης «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» υπό την αιγίδα της «Science View» η Δ’ τάξη του 19ου Δ.Σ Βόλου συμμετείχε με το δικό της μουσικοθεατρικό εγχείρημα με τίτλο «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου».
Το θέμα επιλέχτηκε από το πεδίο των θετικών επιστημών και αφορά στην έννοια της αντανάκλασης του φωτός, στη χρήση και τα είδη του καθρέφτη, στην ύπαρξή του μέσα στους αιώνες και τη σύνδεσή του με την τέχνη, την επιστήμη, την ιατρική, αλλά και τον ρόλο του μέσα στο σχολείο και την καθημερινότητά μας.
Η μουσικοθεατρική παράσταση που προέκυψε αποτελεί συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Βόλου, οι οποίοι ανέλαβαν τη μουσική της επένδυση με ζωντανή ορχήστρα, με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις, καθώς και τη μετατροπή της σε μικρού μήκους κινηματογραφική ταινία.
Παρουσιάστηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ της “Science View” κατά το διήμερο 29 & 30 Απριλίου 2023 και απέσπασε τέσσερα βραβεία, τα περισσότερα από κάθε άλλη ταινία που συμμετείχε,
Τα βραβεία είναι τα ακόλουθα: 1) Συνολικής παρουσίασης (αρτιότερης παραγωγής), 2) Μουσικής Επένδυσης, 3) Διάδοσης και προώθησης (για τον τρόπο που το θέμα και η εργασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών προωθήθηκε στο ευρύτερο κοινό), 4) Συμμετοχής στη δράση (για τον ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο που είχαν οι μαθητές και των δύο σχολείων στη δημιουργία του μουσικοθεατρικού δρώμενου)
Το μιούζικαλ θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης στις προσεχείς εβδομάδες με τη θεατρική του μορφή, σε ημέρες κι ώρες που θα ανακοινωθούν εγκαίρως.
Η ταινία είναι διαθέσιμη προς όλους στο διαδίκτυο.
Ο διευθυντής του 19ου Δημοτικού Βόλου κ. Λάμπρος Σδρόλιας δήλωσε πως «η δημιουργία της μουσικοθεατρικής παράστασης και η μετατροπή της σε ταινία μικρού μήκους μάς έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας με μαθητές και εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Η σύμπραξη σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κάτι που σπάνια συμβαίνει, αλλά η δεδομένη επιτυχία της στην περίπτωσή μας ανοίγει νέους ορίζοντες για το κάθε σχολείο. Προσδοκούμε στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας, στα επόμενα βήματα».
Από την πλευρά της η εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής Έφη Κουτσογιάννη είπε μεταξύ άλλων πως «η αφόρμηση δόθηκε από το “θεατρικό παιχνίδι του Καθρέφτη” που συνάντησε την ανάγκη μας για αναζήτηση θέματος από το πεδίο των θετικών επιστημών. Η δυσκολία του θέματος οδήγησε στο μουσικό στοιχείο, ώστε τα παιδιά να μάθουν και να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα μέσα από τραγούδια. Τότε γεννήθηκε η ιδέα συνεργασίας με το Μουσικό Σχολείο, που αμέσως αγκάλιασε την ιδέα και γρήγορα γίναμε ομάδα.
Αναρίθμητα είναι τα οφέλη από όλη αυτή τη διαδρομή.
Τα παιδιά έδωσαν περιεχόμενο στην προσπάθειά τους να εκφραστούν ποικιλοτρόπως μέσα σε μια παράσταση με μουσικοθεατρικό χαρακτήρα. Ανέπτυξαν δεξιότητες και εξελίχθηκαν. Το μουσικό στοιχείο υπέβαλε μια ατμόσφαιρα και καθοδήγησε τις κινήσεις και τις εκφράσεις των παιδιών, ενώ η πίστη στο κείμενο και η κατανόηση των εννοιών του διευκόλυναν την πολυεπίπεδη έκφραση των παιδιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το