Τοπικά

Βραβείο στον Μηνά Χαραλαμπίδη από το Club Unesco για τις “Παράλληλες ιστορίες στον χωροχρόνο της Γης»

Ο Μηνάς Χαραλαμπίδης, όχι μόνο έχει ανακαλύψει τον συγγραφέα που… κρύβει μέσα του, αλλά πλέον, μετά τη βράβευσή του στον 9ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2020, που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας, απέκτησε ένα ακόμη κίνητρο για να συνεχίσει το γράψιμο. Ο Καβαλιώτης βιολόγος και φροντιστής μέσης εκπαίδευσης απέσπασε το τρίτο βραβείο στην κατηγορία πεζογράφημα – νουβέλα, με το έργο του «Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον, τρεις παράλληλες ιστορίες στον χωροχρόνο της Γης».

Η διάκριση στον διαγωνισμό που έχει καθιερώσει το Club Unesco, έδωσε μεγάλη χαρά στον Μακεδόνα εκπαιδευτικό, ο οποίος από χρόνια ζει μόνιμα στον Βόλο. Έχοντας πραγματοποιήσει το συγγραφικό ντεμπούτο του το 2018, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο «Πενήντα φλας στο παρελθόν, παρόν, μέλλον» από τις εκδόσεις Οσελότος, τον περασμένο Μάιο – πάλι από τον ίδιο εκδοτικό όμιλο – πήρε σειρά ο τίτλος «Προσγείωση στη φαντασία», που γράφτηκε για παιδιά 10-14 ετών. Και τώρα, είδε το όνομά του στη λίστα των νικητών του διαγωνισμού, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει από διαγωνιζόμενους, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αφού σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν συγγραφείς από Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Καναδά κ.α..

«Η χαρά ήταν μεγάλη», παραδέχθηκε ο κ. Χαραλαμπίδης, για να προσθέσει: «Μόλις έμαθα για τη βράβευση, ένιωσα σαν κάποιος να μου έκλεισε το μάτι και να είπε: «Συνέχισε». Η διάκριση στον διαγωνισμό μού δίνει ώθηση να επιμείνω στην προσπάθειά μου με το γράψιμο, ενώ παράλληλα αποτέλεσε και ένα ευχάριστο νέο μέσα σε όλα αυτά που ζούμε, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Με την υγειονομική κρίση που βιώνουμε, οι ψυχές όλων μας έχουν «μαυρίσει». Ιδίως των μικρών παιδιών, τα οποία πλέον φοβούνται να πλησιάσουν άλλους ανθρώπους ή και να παίξουν. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, εντυπώνονται μέσα τους και προβληματίζομαι πολύ για το τι θα μείνει στο τέλος απ’ όλη αυτή την ιστορία».

Δύο ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, που είχε θέσει το Club Unesco, για όσους ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον διαγωνισμό. Να είναι αδημοσίευτο το έργο τους, αλλά και να δηλώσουν συμμετοχή με ψευδώνυμο, τουλάχιστον στη φάση της αξιολόγησης από τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Ο Μηνάς Χαραλαμπίδης επέλεξε να λάβει μέρος ως… Πρόδρομος Νίγδης, εξηγώντας τον λόγο στη συνέχεια: «Όταν βαπτίστηκα, πήρα το όνομα του προπάππου μου. Πρόδρομος λεγόταν ο παππούς μου και για συναισθηματικούς λόγους επέλεξα το δικό του. Το επώνυμο είχε να κάνει με την καταγωγή των παππούδων μου, αφού κρατούσαν από τη Νίγδη της Καππαδοκίας».

Τρεις παράλληλες ιστορίες περιείχε η βραβευμένη νουβέλα του κ. Χαραλαμπίδη, ο οποίος κλείνοντας αποκάλυψε λεπτομέρειες για το έργο του: «Η πρώτη ιστορία εκτυλίσσεται στο παρελθόν, στην προϊστορική εποχή για την ακρίβεια, όταν ζούσαν οι άνθρωποι Κρο-Μανιόν και Νεάντερνταλ. Η δεύτερη ιστορία αφορά στο σήμερα. Πρωταγωνιστής είναι ένας άντρας, ο οποίος διατηρεί μία επιχείρηση και παθαίνει καρδιακή προσβολή, γεγονός που τον κάνει να αναθεωρήσει τον τρόπο ζωής του, αν και είναι κάπως αργά για εκείνον. Το τρίτο μέρος της νουβέλας τοποθετείται στο μέλλον, όταν όλα τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν σήμερα, π.χ. η μόλυνση, έχουν βρει τη λύση τους. Κεντρικός ήρωας είναι ένας τύπος, που έχει επιλέξει έναν ρετρό τρόπο ζωής, κόντρα στον γενικό κανόνα που θέλει τα πάντα να γίνονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το