Τοπικά

Κων. Μαραβέγιας: Δίχτυ προστασίας από τη Νέα Δημοκρατία για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ενισχύει το υφιστάμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης», τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με θέμα «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», όπως είπε, «φέρνει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, διότι -εκτός του ΚΚΕ που μένει πάντα στην άρνηση- όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπόρεσαν να αρνηθούν τα αναμφισβήτητα υποστηρικτικά μέτρα τόσο υπέρ των ευάλωτων ομάδων όσο και για την κοινωνική ασφάλιση, τους ανέργους και τους πληττόμενους από την τρέχουσα οικονομική κρίση».

Ο κ. Μαραβέγιας, αφού συνεχάρη για μια ακόμη φορά την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου για την νομοθετική πρωτοβουλία, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που αφορούν:
• τη επέκταση των δικαιούχων του ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ που πλέον θα καλύπτει και τους αστέγους, όπως και τις γυναίκες – θύματα βίας
• τη διευκόλυνση καταβολής του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής στους ηλικιωμένους ανασφάλιστους συμπολίτες
• το μόνιμο πλέον πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» που στηρίζει την μετάβαση αστέγων σε αυτόνομη διαβίωση με τη διασφάλιση για αυτούς από τον ΟΑΕΔ μιας θέσης εργασίας.

Επίσης, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην προστασία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, επισημαίνοντας ότι πλέον καλύπτεται το σύνολο των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας με δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους τους, αλλά και με την δωρεάν διεξαγωγή rapid tests για όλους. Όσον αφορά τις διατάξεις για την χρηματοδότηση των προνοιακών ιδρυμάτων, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα απεμπλακούν από τα γραφειοκρατικά προβλήματα που εμπόδιζαν την επιχορήγηση, ειδικά των κοινωφελών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Μάλιστα, έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ορφανοτροφείο του Βόλου που χρειάζεται την άμεση στήριξη και του Κράτους για να επιβιώσει. «Είμαι βέβαιος», είπε, «ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα μπορέσει στο εξής να αντιμετωπίζει, έγκαιρα, τις ανάγκες τέτοιων ευαίσθητων δομών».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μαραβέγιας στα άρθρα του νομοσχεδίου για τους ασυνόδευτους ανήλικους, κάνοντας δυο παρατηρήσεις για το θέμα της φιλοξενίας τους. Καταρχάς επισήμανε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι ορισμένου χρόνου, καθώς όλοι οι ανήλικοι κάποτε ενηλικιώνονται και, δεύτερον, ότι τέτοια μέτρα δεν μπορούν να αποτελούν αυτοσκοπό ενός ευνομούμενου κράτους. «Αυτοσκοπός ενός ευνομούμενου κράτους οφείλει να είναι η επανένωση των ασυνόδευτων ανήλικων με τις οικογένειες τους, εφόσον βέβαια υπάρχουν. Αυτό είναι το πρώτιστο ανθρωπιστικό μας καθήκον όχι μόνο απέναντι στους ανήλικους μετανάστες αλλά για όλα τα παιδιά του κόσμου που ζουν εκτός οικογένειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει το θέμα της μόνιμης λειτουργίας τέτοιων δομών με την συνεργασία ΜΚΟ, αναφέροντας ως παράδειγμα την παιδόπολη “Αγία Σοφία” στην Αγριά του Βόλου όπου μέρος των εγκαταστάσεων χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος φιλοξενίας από τον Ερυθρό Σταυρό. Πέραν της δομής αυτής και κάποιων ειδικών σχολείων που λειτουργούν εκεί, η «Αγία Σοφία» δεν έχει μέχρι σήμερα ένα συνολικό και μακροπρόθεσμο σχέδιο αξιοποίησης της. Υπάρχει μια πρόταση των αποφοίτων της Παιδόπολης για την δημιουργία Παραθεριστικού Κέντρου για τα Α.με.Α και τις οικογένειες τους, την οποία ο βουλευτής έχει θέσει υπόψη του υπουργείου και ζήτησε να εξετασθεί σύντομα.

Μιλώντας, εξάλλου, για τα ΑμεΑ, δεν παρέλειψε να επαναλάβει το αίτημα των γονιών για επανενεργοποίηση του ν. 2643 στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη κοινωνική ανάγκη αλλά και υποχρέωση της Πολιτείας που ξεχάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τον e-ΕΦΚΑ και θέματα κοινωνικής ασφάλισης, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικές τις διατάξεις που αφορούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη – εργαζομένου, τη δυνατότητα για την εκ νέου ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών ή για την επανενεργοποίηση χαμένων ρυθμίσεων λόγω κορωνοϊού, την αύξηση της σύνταξης των ορφανών παιδιών όσο και την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση μηχανικών, δικηγόρων και οικονομολόγων από τον ΟΑΕΔ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το