Άρθρα

Βόμβα μεγατόνων για το Πήλιο από απόφαση του ΣτΕ

Του Γιώργου Καλτσογιάννη 

Με πρόσφατη απόφασή του το ΣτΕ παγώνει τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών στους περισσότερους οικισμούς του Πηλίου. Συγκεκριμένα, δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια και ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις οριοθετήσεις και επεκτάσεις ορίων οικισμών που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες με πράξεις της διοίκησης.

Σύμφωνα με το ΣτΕ: 1) Η επέκταση των οικισμών διενεργείται με Π.Δ. στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού. 2) Αραιοδομημένα τμήματα πέριξ του συνεκτικού ιστού, τα οποία δεν αποτελούν μέρος του διαμορφωμένου πολεοδομικού ιστού του οικισμού, δεν μπορούν να περιληφθούν νομίμως εντός των ορίων οικισμού προ του 1923. 3) Δεν επιτρέπεται επανακαθορισμός των ορίων οικισμού με βάση νέα πραγματική κατάσταση που προέκυψε μετά τον αρχικό καθορισμό. 4) Μετά την οριοθέτηση πρέπει σύντομα να ακολουθήσει με Π.Δ. έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ή του σχεδίου πόλεως του οικισμού. 5) Η οριοθέτηση με Π.Δ. όλων των οικισμών του κράτους επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Μάλιστα η απόφαση αναφέρεται ειδικά στους οικισμούς του Πηλίου, καθότι κρίνει ότι τυγχάνει ειδικής προστασίας, αφού βρίσκονται σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και πολλοί από αυτούς είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί.

Επομένως, σύμφωνα με την απόφαση, μη νομίμως οι οικισμοί αυτοί οριοθετήθηκαν με αποφάσεις του νομάρχη Μαγνησίας. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι με τις αποφάσεις αυτές δεν επιχειρήθηκε απλώς η οριοθέτηση των οικισμών, αλλά και η επέκταση αυτών χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.
Για την επίλυση του φλέγοντος ζητήματος και το ξεμπλοκάρισμα των οικοδομικών αδειών στο Πήλιο απαιτείται άμεση κυβερνητική πρωτοβουλία. Για να υποστηρίξουμε την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, χρειάζεται να διαθέτουμε και τα κατάλληλα εργαλεία και η οικοδομική άδεια αποτελεί το νούμερο ένα εργαλείο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το