Τοπικά

«Βόλου Κοινωνία» για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι»: Ναι μεν, αλλά…

Τις θέσεις της παράταξής τους για το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο νομοσχέδιο σχετικά με τη λειτουργία των ΟΤΑ «Κλεισθένης Ι», καθώς και τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσίασαν τα μέλη της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών «Βόλου Κοινωνία» Παντελής Μαστρογιάννης και Πάρις Μουτσινάς, σε σημερινή συνέντευξη τύπου.
Όπως δήλωσε ο Π. Μουτσινάς η αυτοδιοικητική κίνηση «Βόλου» απαιτεί:
-Την ενίσχυση της τοπικής Δημοκρατίας με βάση της αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, για να μειωθεί η απόσταση δημάρχου και προέδρου τοπικού συμβουλίου.
-Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην αυτοδιοίκηση
-Τη δημιουργία και χρηματοδότηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τους ΟΤΑ που θα μπορέσει να στηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη.
-Την ενίσχυση του θεσμού της Αντιπεριφέρειας με τη θέσπιση πολυπρόσωπου συμβουλίου και την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
-Την άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

Ο Παντελής Μαστρογιάννης ανέλυσε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1», σημειώνοντας πως αποτελεί μια απόπειρα για μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως την απαιτούμενη σύνδεση με τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία, σημείωσε πως αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα μέτρα δημοκρατίας όπως τα δημοψηφίσματα, η προγραμματική σύγκλιση και η συμμετοχή στη διοίκηση του Δήμου, η αυτονόμηση των εκλογών στις τοπικές κοινότητες από τις εκλογές για το Δ.Σ., η ετήσια εξειδίκευση, η σύγκλιση συμβουλίου στις τοπικές κοινότητες με υπογραφές πολιτών και η δυνατότητα για προγραμματικές συμβάσεις.

Απεναντίας, τα αρνητικά, όπως δήλωσε, αφορούν τον τρόπο διοίκησης των Τοπικών Κοινοτήτων, τη μη πρόβλεψη για τη σύγκλιση λαϊκών συνελεύσεων στις Κοινότητες, τα προβλήματα εξαιτίας της ποσόστωσης 40% για το κάθε φύλο. Τόνισε επίσης πως ίσως το σημαντικότερο αρνητικό να είναι ο έλεγχος νομιμότητας που πλέον θα περιορίζεται στα έργα άνω των 120.000 ευρώ, ενώ σήμερα το όριο είναι στα 45.000 ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Μαστρογιάννης στάθηκε στο γεγονός ότι η βάση για τη μεταρρύθμιση αποτέλεσε ο «Καλλικράτης».

Η «Βόλου Κοινωνία» προτείνει την κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων και τη δημιουργία συμβουλίων στις Δημοτικές Ενότητες, με αρμοδιότητες και πόρους για τη διαχείριση των αιτημάτων της περιοχής τους. Ζητά επίσης την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον άμεσο σχεδιασμό και ολοκλήρωση του Κλεισθένη με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και άμεσες χωροταξικές τροποποιήσεις στα μεγάλα νησιά.
«Έτσι οι δήμοι θα μπορούν να είναι κοντά στον πολίτη με δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια και έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαστρογιάννης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το