Τοπικά

Βολιώτης κληρικός διευθύνει τη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη

Ένας Βολιώτης κληρικός, ο 27χρονος αρχιμανδρίτης Καισάριος Χρόνης, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια ασκεί τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2014, αμέσως μετά από τη χειροτονία του. Η θέση που κατέχει ο νεαρός ιερέας είναι αξιομνημόνευτη, αφού η βιβλιοθήκη της Σχολής διαθέτει μία από τις πλουσιότερες συλλογές στον κόσμο σε σπάνια βιβλία και παλαίτυπα, ενώ πολλά από τα χειρόγραφα που υπάρχουν στη Χάλκη ανάγονται στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο π. Καισάριος Χρόνης ανήκει στην τρίτη γενιά κληρικών της Μαγνησίας, οι οποίοι υπηρετούν στο Φανάρι, μετά τους μητροπολίτες Σμύρνης Βαρθολομαίο (ο πρώτος μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922) και Μιλήτου Απόστολο, από τα Άνω Λεχώνια και τον Βόλο αντίστοιχα.

Στο παρελθόν η Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπήρξε το φυτώριο θεολόγων και ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εκεί, στο δεύτερο κατά σειρά μεγαλύτερο νησί των Πριγκηπόννησων στα νερά του Μαρμαρά, ένας Βολιώτης έχει αναλάβει σε πέρας μία δύσκολη αποστολή. Ο π. Καισάριος Χρόνης, ο οποίος πήρε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο πριν από δέκα μήνες, εκτός από τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης, διακονεί στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονής της Αγίας Τριάδας.
«Είναι μεγάλη η τιμή και η ευλογία για έναν νέο κληρικό να διακονεί στη Χάλκη», εξομολογήθηκε ο Βολιώτης ιερωμένος, για να προσθέσει: «Ειδικά η Βιβλιοθήκη είναι ένα μεγάλο σχολείο, στο οποίο φοιτούμε όσοι διακονούμε στη Μονή. Έχουμε κληθεί από τον οικουμενικό μας πατριάρχη, πέρα από την εκεί διακονία μας να «σπουδάσουμε» το πνεύμα, το ήθος και την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η διεύθυνση της βιβλιοθήκης, ενός τόσο σημαντικού για το Γένος και την Ορθοδοξία προσκυνήματος και σπουδαστηρίου, αποτελεί εξίσου μεγάλη τιμή, ευλογία, αλλά και μία συνεχή πρόκληση, στην οποία πάντα θα πρέπει να ανταποκρίνεσαι στον μέγιστο βαθμό».

Ο διευθυντής της βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής μίλησε έπειτα για την αναδιοργάνωση που συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς: «Ήδη το 70% τού έργου της καταλογογράφησης έχει ολοκληρωθεί. Με σημαντική δωρεά του ΟΠΑΠ για την αγορά εξοπλισμού έχει επίσης ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των διατριβών των αποφοίτων, τα περιοδικά του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου «Απόστολος Ανδρέας», «Εκκλησιαστική Αλήθεια», «Ορθοδοξία» και «Νέος Ποιμήν» και η ψηφιοποίηση συνεχίζεται με τη συλλογή των «Πολυτίμων», τη συλλογή παλαιτύπων της βιβλιοθήκης. Με σημαντικές συνεργασίες που έχουν υπογραφεί με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, με τον όμιλο πανεπιστημίων μέσω του προγράμματος Erasmus Placement/Staff και της Βαυαρικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου Bayerische Staatsbibliothek, η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής αρχίζει να ανταποκρίνεται θετικά στις νέες επιταγές και απαιτήσεις του εκσυγχρονισμένου, πλέον, ψηφιακού κόσμου. Σήμερα η βιβλιοθήκη της Χάλκης αριθμεί περί τους 70.000 τόμους και 930 τίτλους περιοδικών, από τους οποίους οι 447 είναι ελληνόγλωσσοι, ενώ οι 483 είναι ξενόγλωσσοι».

Αν και τα τελευταία χρόνια ο αρχιμανδρίτης Καισάριος Χρόνης ζει μόνιμα στην Τουρκία, εντούτοις δεν έχει αποκόψει τους δεσμούς με τη γενέτειρά του, αναφέροντας χαρακτηριστικά για τους ανθρώπους που σημάδεψαν τις επιλογές του μέχρι σήμερα: «Σίγουρα τα πρόσωπα, τα οποία συνδράμουν σε τέτοιες αποφάσεις ζωής ποτέ δεν λησμονούνται, αλλά πάντοτε καταλαμβάνουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Έτσι, λοιπόν, πέρα από τα μέλη της οικογένειάς μου που πάντοτε υπήρξαν σιωπηλοί και διακριτικοί παρατηρητές της πορείας μου, οφείλω να αναφερθώ στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, αλλά και στον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης π. Δαμασκηνό για την αγάπη, τη στήριξη και το συνεχές τους ενδιαφέρον για την ελαχιστότητά μου. Πάντοτε με περιέβαλαν με αγάπη. Υπήρξα αναγνώστης και στέλεχος της Μητρόπολης στον τομέα νεότητας ως κατηχητής και ομαδάρχης. Οπότε μπορώ να πω με βεβαιότητα πως ο αρχικός σπόρος της ιεροσύνης «φυτεύτηκε» στον Βόλο. Οφείλω επίσης να αναφέρω ευχαριστιακά όλους τους πατέρες, καθηγητές, φίλους και συμφοιτητές, στων οποίων την ονομαστική μνημόνευση δεν θα προβώ φοβούμενος μήπως και λησμονήσω κάποιον».
Όσο για το πώς κυλά η εκκλησιαστική του σταδιοδρομία στην Πόλη, ο π. Καισάριος Χρόνης, αποκάλυψε: «Η ορθόδοξη παρουσία σε ένα σχεδόν αμιγώς μουσουλμανικό κράτος περισσότερο αποτελεί μαρτυρία παρά μαρτύριο. Στην Κωνσταντινούπολη, η συνύπαρξη με τα αλλοεθνή στοιχεία, με τα διαφορετικά θρησκεύματα, με την πολυδιάστατη πολιτισμική δράση, αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Απλωμένη σε Ανατολή και Δύση, σε Ευρώπη και Ασία, η Κωνσταντινούπολη είναι, ίσως, η μοναδική πόλη στον κόσμο όπου το παρελθόν αποτυπώνεται ζωηρά στο σήμερα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το