Πολιτισμός

Βολιώτικες καλλιτεχνικές παρουσίες στην Τυνησία

Tunisia1

Από τις 16 ως τις 24 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιείται στην Τύνιδα, την Καρχηδόνα και σε άλλες πόλεις της Τυνησίας το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ «Μέρες θεάτρου της Καρχηδόνας», ένα σημαντικό φεστιβάλ που υπερασπίζεται την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης σε μια ευαίσθητη περιοχή που κινδυνεύει από την άνοδο της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού φανατισμού. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από όλο τον κόσμο θα κληθούν να υπογράψουν τον «Χάρτη της Καρχηδόνας για την προστασία των καλλιτεχνών σε εμπόλεμες και ασταθείς περιοχές» τον οποίο η κυβέρνηση της Τυνησίας θα υποβάλει για έγκριση στο συμβούλιο του ΟΗΕ έτσι ώστε όλες οι χώρες μέλη να δεσμευθούν για την προστασία του πολιτισμού και των «μαστόρων» του απέναντι στην βαρβαρότητα και τον σκοταδισμό.

Στις μέρες θεάτρου Καρχηδόνας θα δώσει τρεις παραστάσεις ο Βολιώτης αφηγητής, Στέλιος Πελασγός, σε θέατρα και σε σχολεία. Οι παραστάσεις του θα είναι στην γαλλική γλώσσα με ποιήματα και αποσπάσματα ιστοριών στην ελληνική γλώσσα. Θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την παράσταση του για την ελληνική κρίση «Μύθοι και ιστορίες ζωής σε οικονομικό πόλεμο» με graphic animation του ενός ακόμη Βολιώτη καλλιτέχνη του Αλέξανδρου Ψυχούλη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και βραβευμένο για την συνεχή παρουσία του στην καλλιτεχνική πρωτοπορία.

Θα διηγηθεί ακόμα μεσαιωνικά ελληνικά παραμύθια αλλά και αρχαιοελληνικούς μύθους μέσα από το φίλτρο μιας σύγχρονης ευαισθησίας και την στρατευμένη ματιά που αναδεικνύει την σημερινή κοινωνικο-πολιτιστική κατάσταση της Ελλάδας. Η ελληνική υπογραφή στον Χάρτη της Καρχηδόνας είναι η συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας του Σ.Πελασγού με αφηγητές της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, «λεβαντίνους» ανθρώπους του λόγου που συνεχίζουν την παράδοση που κληρονόμησε ο έλληνας ιστορητής και επιστήμονας από τον Σμυρνιό παππού του, την παράδοση της πολυεθνικής Σμύρνης, πολιτιστικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου όπου οι γλώσσες και οι πολιτισμοί συνυπήρχαν δημιουργικά και δυναμικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το