Τοπικά

Βολιώτες μαθητές γίνονται μικροί εξερευνητές του διαστήματος

Ενδιαφέρουσες ιδέες κατέθεσαν μαθητές με τους καθηγητές από τον Βόλο στο πλαίσιο του πανελλήνιου διαγωνισμού για διαστημικές αποστολές που είναι πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Σε τοπικό επίπεδο, τη δράση συνδράμουν ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου φυσικών επιστημών κ. Σεραφείμ Σπανός μαζί με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω της ομάδας TALOS, ενώ το «παρών» δίνει και η Εταιρεία Διαστήματος και Αστρονομίας.
Χθες στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» οι μαθητές παρουσίασαν τις ιδέες τους για να τις επεξεργαστούν το επόμενο διάστημα, οπότε και θα κριθούν από αρμόδια επιτροπή.
Μαθητές από τον Βόλο και τη Λάρισα, όπως και από την υπόλοιπη Ελλάδα, καλούνται στο πλαίσιο του διαγωνισμού να υποβάλουν τις προτάσεις και τα σχέδιά τους για πειραματική διάταξη, που θα ταξιδέψει στη στρατόσφαιρα το 2020. Η πειραματική διάταξη θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές και να υποστηρίζει την πραγματοποίηση καινοτόμου πειράματος, που θα βοηθήσει στην εκτέλεση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες. Η πειραματική διάταξη, που θα επιλεγεί σε εθνικό επίπεδο, θα τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις σε πύραυλο της BLUEORIGIN.

Ο καθηγητής Φυσικής του Μουσικού Σχολείου Βόλου κ. Δημήτρης Μαυρομμάτης έδωσε το «παρών» με τέσσερις μαθητές. Ο ίδιος ανέφερε πως «ορισμένοι μαθητές βρίσκουν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες τις διαστημικές αποστολές και θα εμπλακούν στον κόσμο της επιστήμης. Είχαμε κάποιες ιδέες που κατέθεσαν οι μαθητές, αλλά αποκλείστηκαν, γιατί υπάρχουν κάποιες ειδικές συνθήκες».
Ο μαθητής της Β’ Τάξης του Μουσικού Γυμνασίου Απόστολος Σαρακατσάνος ανέφερε πως «σκεφθήκαμε ως ιδέα να διαμορφώσουμε έναν διαστημικό κήπο, όπου θα μπορούμε να κάνουμε μια μέτρηση ακτινοβολίας. Μου αρέσει η φυσική και το διάστημα, το σύμπαν είναι από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ύπαρξής μας».

Η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου είπε πως «ο διαγωνισμός για τις διαστημικές αποστολές μπορεί να προσφέρει πολλά στους μαθητές. Οι μαθητές που συμμετείχαν, έχουν πολλές ιδέες, όπως η ανάπτυξη ενός φυτού, η μέτρηση της θερμικής ακτινοβολίας στο διάστημα. Στην ομάδα μας έχουμε έντεκα μαθητές που αγαπούν το Διάστημα».
Από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών ο αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Φιλντίσης είπε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από τους μαθητές για τις διαστημικές αποστολές. Αλλά θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι καθηγητές. Ο στόχος του προγράμματος είναι ότι μπορεί να έχουν επικοινωνία με το διάστημα που αντιπροσωπεύεται με το διαστημικό σταθμό».
Από την ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πρώιας είπε πως «είναι ένα εξαιρετικό εγχείρημα. Εμείς ως Πανεπιστήμιο θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το