Τοπικά

Βοήθεια από το τηλέφωνο: 110 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, τηλεφώνησαν στον Δήμο Βόλου

Τα τελευταία 24ωρα χιλιάδες άνθρωποι ανησυχούν, ότι θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό και προσπαθούν να αποφύγουν τη μόλυνση, μένοντας στο σπίτι. Φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα δημιουργούν γραμμές βοήθειας και σε αυτή του Δήμου Βόλου το τελευταίο τριήμερο τηλεφώνησαν 110 άτομα.

Μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων δέχεται και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. Η έκκληση για βοήθεια αφορά συνταγογράφηση και παροχή φαρμάκων, καθώς και αγορές τροφίμων. Οι τέσσερις άνθρωποι πίσω από τις τηλεφωνικές γραμμές παρέχουν και ενημέρωση στις ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι εθελοντές χωρίς εκπαίδευση, αλλά εργαζόμενοι στις δημοτικές κοινωνικές δομές. Η αντιδήμαρχος Βόλου κ. Παρασκευή Αναγνώστου-Στάθη τόνισε πως οι γραμμές του Δήμου, που λειτουργούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, έχουν «ανοίξει» για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους οφελούμενους από τις δομές, που λαμβάνουν παροχές εξυπηρέτησης. «Καλούν για συνταγογράφηση, για φάρμακα και ψώνια. Ηλικιωμένοι άνθρωποι βρίσκονται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, άνθρωποι που φοβούνται και θέλουν και στήριξη. Άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν τρόφιμα και δεν μπορούν», σημείωσε. Στους δρόμους βρίσκονται και δέκα άστεγοι. Η ίδια δηλώνει πως όταν καλούνται, οι υπηρεσίες σπεύδουν να τους εξυπηρετήσουν, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη διανομή προϊόντων από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους. Τα προϊόντα υπάρχουν στον Δήμο, καθώς έχουν σταλεί για διανομή, αλλά λόγω των μέτρων προστασίας κάθε διαδικασία έχει αναβληθεί. «Είναι 5.500 άνθρωποι στη Μαγνησία και το 70% τα έχει άμεση ανάγκη τα τρόφιμα. Πιστεύουμε πως η διανομή θα γίνει τον Μάιο, αλλά για κάποιους είναι συνθήκη επιβίωσης η διανομή και θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Προσπαθούμε να βρούμε και έναν κοινό βηματισμό με την Εκκλησία, γιατί έχουν κλείσει τα Σπίτια Γαλήνης και ο κόσμος αναζητεί λύσεις από τον Δήμο», είπε. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2421353140 και 2421353158.

Άλλοι Δήμοι και δομές
Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου η υποστηρικτική Υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Η επικεφαλής του προγράμματος κ. Αντωνία Χασιώτη σημείωσε πως «η κινητικότητα δεν είναι ακόμα μεγάλη, αλλά υπάρχουν άνθρωποι, που τηλεφωνούν για συνταγογράφηση και διανομή φαρμάκων στο σπίτι. Υπάρχει κόσμος, που αναρωτιέται, αν διανέμουμε δωρεάν τρόφιμα. Εμείς αγοράζουμε τα τρόφιμα με χρήματα των ανήμπορων πολιτών και μπορούμε να τους τα πηγαίνουμε σπίτι», είπε. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με τη δομή είναι 2425023794. Η γραμμή της Μονάδας Νόσου Αλτσχάιμερ θα είναι ανοιχτή από τη Δευτέρα και θα δίνονται οδηγίες στους φροντιστές ασθενών στο τηλέφωνο 24210-31227. Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας λειτουργεί η γραμμή 2421350501. Πρωτοβουλία αλληλεγγύης από ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάτιδα της Ένωσης Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Ν. Μαγνησίας και Β. Σποράδων «ΕΑμΠΣ». Όποιο μέλος έχει ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη εξ αποστάσεως λόγω του κορωνοϊού, μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γραμματεία της Ένωσης, προκειμένου να μιλήσει με την ψυχολόγο. Τηλ. επικοινωνίας: 6948407603.

Στον Δήμο Αλμυρού
Με το σύνθημα «Μένω σπίτι – Δεν μένω μόνος», ο Δήμος Αλμυρού ενισχύει την Κοινωνική Υπηρεσία ώστε να είναι εφικτή η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, που πρέπει να μείνουν σπίτι. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ενισχύεται με επιπλέον προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεση όλων των δημοτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προσφέροντάς τους (ενδεικτικά αναφερόμενων) αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, εξυπηρέτηση από τις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν εντός των ορίων του Δήμου, διεκπεραίωση αιτημάτων για την παραλαβή και παράδοση για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ, κάθε άλλη εργασία συναφή με τα ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού. Για τον Αλμυρό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2422350215, 2422026366, για τη Σούρπη στο 2422350300 και για τον Πτελεό στο 2422041910. Τέλος, αιτήματα μπορούν να αποστέλλουν και στο email: [email protected]

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το