Κόσμος

Οι Βίκινγκ έκαναν ξανά… απόβαση στην Αμερική, χίλια χρόνια μετά την ανακάλυψή της

vikin

Χίλια χρόνια μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Λέιφ Έρικσον, τον θαλασσοπόρο εξερευνητή των Βίκινγκ που, σύμφωνα με τον θρύλο, προηγήθηκε του Χριστόφορου Κολόμβου, ένα νορβηγικό ντράκαρ έφτασε στις ακτές του Καναδά, αφού έκανε πέντε εβδομάδες να διασχίσει τον ωκεανό.

Το πλοίο Ντράκεν Χάραλντ Χόρφαγκρε, αντίγραφο των αρχαίων ιστιοφόρων των Βίκινγκ που ναυπηγήθηκε με βάση αρχαιολογικά ευρήματα και περιγραφές από τις Σάγκα –τα κείμενα που αφηγούνται την αρχαία σκανδιναβική ιστορία– έφτασε την Τετάρτη στη Νέα Γη του Καναδά, όπως ανέφερε το πλήρωμά του.
Το ιστιοφόρο είναι το μεγαλύτερο αντίγραφο πλοίου των Βίκινγκ στον κόσμο, καθώς έχει μήκος 35 μέτρα και πλάτος 8, ενώ είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα όργανα πλοήγησης. Έχει 33μελές πλήρωμα και είχε αποπλεύσει στις 26 Απριλίου από το Χάουγκεσουντ της νοτιοδυτικής Νορβηγίας.
Στην πορεία του, το Ντράκεν Χάραλντ Χόρφαγκρε έκανε μια μη προγραμματισμένη στάση στα νησιά Σέτλαντ ενώ κατόπιν έπιασε επίσης στα νησιά Φερόες, στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία.
“Δεν ήταν εύκολο, αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στο ταξίδι μας αυτό, όμως το πλήρωμα είχε πάντα υψηλό ηθικό και εργάστηκε σκληρά” ανέφερε ο Σουηδός καπετάνιος Μπγιορν Άχλαντερ στον ιστότοπο της αποστολής.
Το ιστιοφόρο ακολούθησε τη θαλάσσια διαδρομή που πιθανότατα θα είχαν ακολουθήσει και οι Βίκινγκ πριν από μια χιλιετία. Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς ο Λέιφ Έρικσον, ο γιος του Έρικ του Ερυθρού, του εποικιστή της Γροιλανδίας, κατάφερε να φτάσει στην Αμερική γύρω στο 1000 μ.Χ., δηλαδή σχεδόν πέντε αιώνες πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Τη δεκαετία του 1960 βρέθηκαν στο Λ’ Ανς ο Μεντού, στο βόρειο άκρο της Νέας Γης, ερείπια που μαρτυρούν την παρουσία των Βίκινγκ στον Καναδά μεταξύ 900-1050 μ.Χ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το