Τοπικά

Βακτήριο εξοντώνει ελαιοκαλλιέργειες στη Μεσόγειο

Ελαιώνας

Τις ελαιοκαλλιέργειες στη λεκάνη της Μεσογείου απειλεί το βακτήριο Xylella fastidiosa που εμφανίστηκε πριν από ένα χρόνο στην περιοχή Απουλία της Ιταλίας και έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του Μπάρι κ.  Ντονάτο Μόσα, παρουσίασε τα συμπτώματα της ασθένειας και τον τρόπο αντιμετώπισής της, στο 17ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στο Βόλο, στο ξενοδοχείο Ξενία.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνεδρίου Ιωάννης Ρούμπος, τ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου και επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΕΤΕΘ-ΕΚΕΤΑ, «στις Βρυξέλλες έχει σημάνει συναγερμός και εμείς προσκαλέσαμε τον Ιταλό συνάδελφο για να μας πει πως αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Φανταστείτε ότι αν ποτέ το βακτήριο αυτό έκανε την εμφάνισή του στο Πήλιο – πλήττει κυρίως τα παλιά δένδρα – σε ένα χρόνο δεν θα είχε απομείνει ούτε ένα».

Το συνέδριο παρακολουθούν πάνω από 300 άτομα, από Ελλάδα και Κύπρο, μεταξύ των οποίων και καθηγητές των μεγαλύτερων πανεπιστημίων. Βασικός εισηγητής στις σημερινές εργασίες ήταν ο κ. Ντονάτο Μόσα, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα ασθένεια της ελιάς, την Xylella fastidiosa, που κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες δένδρα στην περιοχή της Απουλίας και απειλεί γενικότερα τις ελαιοκαλλιέργειες της Μεσογείου. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι: εκτεταμένο κιτρίνισμα των κορυφών, εσωτερικό μαύρισμα του ξύλου και φύλλα που αποκτούν κυλινδρικό σχήμα.

Το συνέδριο συνεχίζεται αύριο με βασικό εισηγητή τον Ελβετό Σέζαρ Γκέσλερ, ο οποίος ερευνά τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών των δένδρων χωρίς φάρμακα αλλά με παρεμβάσεις στο γενετικό κώδικα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το