Τοπικά

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Ο καρκίνος στην περιοχή και ποιοι ευθύνονται

μολυσμένος αέρας

Τα σχέδια της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ να προχωρήσει στην κατασκευή υποδομών για την καύση RDF (ανακυκλώσιμα σκουπίδια), καταγγέλλει με σημερινή ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, υποστηρίζοντας ότι τυχόν υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα «εμπλουτίσει» την ατμόσφαιρα της πόλης μας με επιπλέον καρκίνο. Υπογραμμίζει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που προκαλούν λάθη ή παραλείψεις των δημόσιων λειτουργών, σε ότι αφορά τον έλεγχο των βιομηχανιών και στο πλαίσιο αυτό,  επικρίνει την απόφαση της Περιφέρειας να δώσει άδεια στην ΑΓΕΤ για χρήση ξηράς λυματολάσπης από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων, ιπτάμενης τέφρας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, κατάλοιπων βωξίτη και μαζούτ υψηλού θείου, είτε ως καύσιμα είτε ως προσμίξεις στις πρώτες ύλες της. Επίσης, καταγγέλλει την αδιαφορία της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας  να δώσει απαντήσεις και στοιχεία, σχετικά με τις συνέπειες στο περιβάλλον από τη μεγάλη πυρκαγιά σε παράνομη αποθήκη ανακυκλώσιμων υλικών στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, ενώ επαναφέρει το θέμα του Χ.Υ.Τ.Α. Βόλου, σημειώνοντας ότι είναι ακριβώς πάνω σε ευαίσθητη για τον υδροφόρο ορίζοντα περιοχή και οποιαδήποτε διαρροή ουσιών από τους τόνους των σκουπιδιών επιρρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στη Μαγνησία δεν πρέπει να ξαφνιάζουν κανένα και ιδιαίτερα τους ειδικούς επί του θέματος. Μέσα στο 2014 ο ένας στους τέσσερις θανάτους που καταγράφηκαν στο νομό μας οφειλόταν στην επάρατη νόσο. Σοκ προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων σε άνδρες και γυναίκες της περιοχής μας.

Αναρωτήθηκε κανείς τί τρώμε, τί αναπνέουμε, τί νερό πίνουμε; Πρέπει άραγε να θεωρούμε ότι οι θεσμοί και οι δημόσιες υπηρεσίες ελέγχου λειτουργούν σωστά και πραγματοποιούν αξιόπιστους ελέγχους;

Από τον Οκτώβριο του 2013 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έχει καταθέσει ερώτημα στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας σχετικά με τις μετρήσεις σε διοξίνες και βαρέα μέταλλα μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά σε παράνομη αποθήκη ανακυκλώσιμων υλικών στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Και όμως από εκεί αντλεί νερό ο Βόλος! Για το λόγο αυτό κάναμε προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη.

Σημειώνουμε επίσης ότι, μετά από την   πυρκαγιά τα  χωράφια με σιτάρι, ακριβώς δίπλα στο περιβαλλοντικό αυτό ατύχημα, θερίστηκαν και διοχετεύθηκαν στην αγορά. Κάποιοι επομένως τα είχαν στην τροφή τους!

Μεγάλες βιομηχανίες στην περιοχή μας παράγουν μεγάλο ποσοστό επικίνδυνων καυσαερίων. Μάλιστα πρόσφατα επιτράπηκε στην ΑΓΕΤ, μετά από «μελέτη», να χρησιμοποιεί  ξηρά λυματολάσπη από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων, ιπτάμενη τέφρα από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, κατάλοιπα βωξίτη και μαζούτ υψηλού θείου, είτε ως καύσιμα είτε ως προσμίξεις στις πρώτες ύλες της. Με την άδεια φυσικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τώρα δε η ΑΓΕΤ προγραμματίζει την κατασκευή υποδομών για την καύση RDF, εμπλουτίζοντας την ατμόσφαιρα της πόλης μας με επιπλέον καρκίνο.

Έχουμε επίσης καταγγείλει ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. Βόλου είναι ακριβώς πάνω σε ευαίσθητη για τον υδροφόρο ορίζοντα περιοχή. Οποιαδήποτε διαρροή ουσιών από τους τόνους των σκουπιδιών επιρρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Έχει ασχοληθεί άραγε κανείς με αυτό το θέμα;

Μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου η ατμόσφαιρα σε πολλές πόλεις, το χειμώνα φυσικά, είναι μια ωρολογιακή βόμβα για την υγεία των πολιτών, από την ανεξέλεγκτη καύση ξύλου και άλλων υλικών. Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μας, δεν προκύπτει από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, χωρίς να υποτιμούμε και αυτό τον παράγοντα, αλλά από όσα προαναφέραμε.

Θεωρούμε ότι η εποχή κρίσης, όπως η σημερινή, οδηγεί σε εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας μας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κρίνεται αναγκαίο ο κάθε πολίτης να ενεργοποιηθεί και να αντιδράσει σε αυτούς που ρυπαίνουν τη ζωή μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το