Τοπικά

Τσάι του βουνού στον… κάμπο “Θ”

Σ15 Φ1 ΔΙΣΤΗΛΗ ΤΣΑΙ ΒΟΥΝΟΥ

Στην καλλιέργεια τσάι του βουνού και μάλιστα από τη Βρύναινα, στον θεσσαλικό κάμπο και ειδικότερα στο αγρόκτημα που διατηρεί στο Βελεστίνο, προχωρεί εδώ και δύο χρόνια το Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου γίνεται χρήση νέων μεθόδων άρδευσης. Ήδη τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς το φυτό αναπτύσσεται και δημιουργούνται αναπτυξιακοί ορίζοντες για την καλλιέργειά του και στον κάμπο.

Μέχρι στιγμής ξέραμε ότι το τσάι του βουνού καλλιεργείται και παράγεται στο βουνό. Η εξέλιξη της επιστήμης είναι, όμως, τόσο δυναμική, ώστε πλέον να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και για την καλλιέργειά του και στον κάμπο.
Και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήδη προχωρεί σε αυτή την ενέργεια, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο.
Με υπεύθυνη την διευθύντρια του Εργαστηρίου Γεωργικής Υδραυλικής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, καθηγήτρια κ. Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη, πραγματοποιείται έρευνα στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην καλλιέργεια «Τσάι του Βουνού».
Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση της επίδρασης των συνθηκών χαμηλού
υψομέτρου και διαφόρων επιπέδων άρδευσης τόσο στα αναπτυξιακά, όσο και στα παραγωγικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας.
Στο πείραμα που πραγματοποιείται σε επίπεδο μεταπτυχιακής διατριβής, συμμετέχουν ο υποψήφιος διδάκτορας κ. Γιουβάνης Βασίλειος, MSc. γεωπόνος και ο κ. Σκλαβούνος Κωνσταντίνος, καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με πολυετή οικογενειακή εμπειρία στην εν λόγω καλλιέργεια. Η έρευνα βρίσκεται ήδη στην 2η καλλιεργητική χρονιά της και στα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη κατά σειρά συγκομιδή.

Σ15 Φ2 ΔΙΣΤΗΛΗ ΤΣΑΙ ΒΟΥΝΟΥ
Στην καλλιέργεια τσάι του βουνού στο αγρόκτημα που διατηρεί στο Βελεστίνο, προχωρεί εδώ και δύο χρόνια το Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υπεύθυνη τη διευθύντρια του Εργαστηρίου Γεωργικής Υδραυλικής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, καθηγήτρια κ. Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη

Ήδη τα αποτελέσματα της 1ης χρονιάς είναι ενθαρρυντικά και υποδηλώνουν τη δυναμική της καλλιέργειας του «Τσάι του Βουνού» στον θεσσαλικό κάμπο, με σύγχρονα συστήματα άρδευσης, με σταγόνες και υψηλούς αναπτυξιακούς και ποιοτικούς δείκτες.
Οι αναλύσεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας και την πρωτοποριακή παραγωγή αιθέριων ελαίων από το φυτό «Τσάι του Βουνού» γίνονται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, με διευθύντρια την επίκουρο καθηγήτρια κ. Βογιατζή-Καμβούκου Ελένη.
Η κ. Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη ανέφερε πως αφορμή για να ασχοληθούμε με το τσάι του βουνού αποτέλεσε η μεταπτυχιακή εργασία του φοιτητή μας, ο οποίος κατάγεται από τη Βρύναινα, ένα χωριό με ιδιαίτερη παράδοση στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου αρωματικού φυτού. Καλέσαμε λοιπόν τον μεταπτυχιακό φοιτητή στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής του διατριβής, να γίνει καλλιέργεια τσαγιού του βουνού στο αγρόκτημα στο Βελεστίνο και να εφαρμόσουμε διάφορα επίπεδα άρδευσης, παρακολουθώντας πώς θα εξελιχθεί η καλλιέργειά του. Οι κλιματολογικές συνθήκες μεταξύ βουνού και κάμπου είναι πολύ διαφορετικές. Στο βουνό υπάρχουν περισσότερο κρύο και βροχές, ενώ στον κάμπο περισσότερη ζέστη. Έτσι έγινε η μεταφύτευση στο αγρόκτημα πέρυσι και ακολούθησε το πότισμα του καλλιεργούμενου είδους. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, αφού διαπιστώθηκε η ανάπτυξη του τσαγιού του βουνού και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που συνεχίζουμε, λαμβάνοντας στοιχεία από το ύψος και των αριθμό των φύλλων, την απόδοση, ενώ στείλαμε και δείγματα από κάθε πειραματικό τεμάχιο στο Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του Τ.Ε.Ι Λάρισας. Η έρευνα θα συνεχιστεί και τρίτη χρονιά.

Εξοικονόμηση νερού
Η καλλιεργούμενη έκταση είναι γύρω στα 250 τετραγωνικά μέτρα και το έργο είναι πιλοτικό. Η επιτυχία της καλλιέργειας του τσαγιού απαιτεί άρδευση σε συνθήκες κάμπου, που σημαίνει περισσότερο νερό και η μέθοδος της σταγόνας ενδείκνυται, αφού οι απώλειες είναι ελάχιστες και έτσι επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση νερού.
Η κ. Μακραντωνάκη σημείωσε πως μεταξύ των στοιχείων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του τσαγιού και στον κάμπο, είναι και το νερό που δώσαμε με βάση τους φυτικούς συντελεστές του. Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης νερού εφαρμόσαμε τη μέθοδο της επιφανειακής σταγόνας. Το εργαστήριο έχει κάνει πολλές πειραματικές εφαρμογές στα θέματα άρδευσης και της ορθολογικής διαχείρισης του νερού, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το