Ελλάδα

Τρία σενάρια για τον νέο εκλογικό νόμο

newego_LARGE_t_420_54691247_type13145

Στον δύσβατο δρόμο με τα τρία εναλλακτικά σενάρια, που όμως η οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου επιμένει ότι πρέπει να διανύσουν μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς ο στόχος για κατάθεση και ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου είναι να γίνει από την παρούσα Βουλή, κινείται ήδη η κυβέρνηση.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, πιθανόν αύριο, θα γίνει κυβερνητική σύσκεψη για το πρώτο «μοντάρισμα» των τριών προτάσεων σχετικά με τη σύνταξη του εκλογικού νόμου. Η πρώτη εκδοχή δείχνει στην κατεύθυνση της προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για απλή και άδολη αναλογική (την υποστηρίζουν πολλά κομματικά στελέχη). Η δεύτερη εκδοχή στέκεται στην απλή αναλογική αλλά θέλει τη διατήρηση του 3% για την είσοδο στη Βουλή – σχετικά έχουν ήδη τοποθετηθεί οι κ. Νίκος Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος κ.ά.
Η τρίτη εκδοχή πηγάζει από το σενάριο που έχει μελετήσει ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, ο οποίος εκτιμά ότι ο νέος εκλογικός νόμος δεν μπορεί να οδηγεί σε ακυβερνησία – κάτι που τόνισε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν ισχύσει η τρίτη εκδοχή, σημαίνει ότι θα ισχύσει το μπόνους όχι όμως των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έγραψε το «Εθνος της Κυριακής», σε αυτήν την περίπτωση εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται το μπόνους όταν μία πολιτική οντότητα πιάνει περίπου το 38%.
Οι ίδιες εγκυρότατες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακούει προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά των τριών προτάσεων, εξετάζει σοβαρά τη διερεύνηση συναινετικής λύσης με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και αναμένει από τους αρμόδιους υπουργούς και ειδικούς την τελική πρόταση.

assets_LARGE_t_420_54691166_type13145
Γ. Κατρούγκαλος, Χρ. Βερναρδάκης και Μιχ. Σπουρδαλάκης θα συμμετέχουν στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην Επιτροπή θα κληθεί και ο συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος

Οι περιφέρειες
Συμφωνία πάντως έχει ήδη βρεθεί στο ενδοοικογενειακό επίπεδο και αφορά στην απόφαση για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και στη διατήρηση του 3%. «Ναι, ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη ανάψει το πράσινο φως για κάποια από τις τρεις ενδεχόμενες προτάσεις. Αν είχε καταλήξει δεν θα είχαμε σήμερα πάνω από μία!», υποστηρίζει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος, που γνωρίζει ότι η μάχη επιβίωσης της κάθε πρότασης από τους φορείς της θα συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θεωρεί καθοριστικής σημασίας και την εξέλιξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος – πιστεύει όμως ότι τα πολιτικά κόμματα (και η κυβερνητική πλειοψηφία) οφείλουν να ανοίξουν την ατζέντα των μεγάλων θεσμικών αλλαγών με απόλυτα οργανωμένο τρόπο. Ετσι ο προσανατολισμός του διατηρεί ως αφετηρία την 24η Ιουλίου, που τη συμβολική ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει τις θέσεις του για τα… χιλιάδες θέματα που άπτονται των αλλαγών στο Σύνταγμα.
Οι αρμοδιότητες και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση είναι ένα από τα μείζονα θέματα που συζητούνται έντονα στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι δε θέμα ωρών να συμπληρωθεί η Επιτροπή των Συνταγματολόγων και των ειδικών για να «τρέξει» περισσότερο την προετοιμασία των αλλαγών στο Σύνταγμα.
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Κατρούγκαλος, Βερναρδάκης και Σπουρδαλάκης που είχαν προεκλογικά ασχοληθεί με τη συγγραφή προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχουν ήδη πιάσει δουλειά – ακούγεται ωστόσο ότι η Επιτροπή θα αποκτήσει και άλλα μέλη, ίσως τους κ. Κ. Χρυσόγονο (ευρωβουλευτή-συνταγματολόγο του ΣΥΡΙΖΑ) και Ηλία Νικολόπουλο και δεν αποκλείεται να ζητηθεί η αρωγή και ειδικών όπως του Δ. Σωτηρέλλη κ.ά.
Το σίγουρο είναι ότι στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου έχει μπει και η πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου, που μαζί με άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες έχουν ήδη καταθέσει τις απόψεις τους για το νέο Σύνταγμα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το