Τοπικά

Τρακτέρ στο Ριζόμυλο έβγαλαν οι αγρότες – Προς μπλόκο στη Νίκαια από μεθαύριο Παρασκευή

Τα τρακτέρ εκατέρωθεν της παλιάς εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Ριζόμυλου, έχουν παρατάξει από χθες οι αγρότες της περιοχής στο πλαίσιο της έναρξης των κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας συνεχίζει τις κατά τόπους επαφές της με τους αγρότες σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί το κύμα των κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες επισημαίνουν πως η αντίδραση του κόσμου είναι μεγάλη, καθώς το κόστος παραγωγής έχει διογκωθεί και αυτό που χρειάζεται, είναι η εγρήγορση.
Χθες έγιναν συναντήσεις στο Στεφανοβίκειο και σήμερα θα γίνουν στο Ανατολικό Πήλιο, ειδικότερα σε Ζαγορά και Πουρί, ενώ θα γίνει συνάντηση και στην Ευξεινούπολη.
Η πιο κομβική μέρα είναι μεθαύριο Παρασκευή, όταν θα φανεί, αν θα στηθεί τελικά μπλόκο στη Νίκαια που είναι και το πιο πιθανό. Ήδη οι αγρότες στα Φάρσαλα αποφάσισαν να παρευρεθούν στο μπλόκο της Νίκαιας.
«Το πώς θα κινηθούν οι αγρότες στη Μαγνησία, θα αποφασιστεί στις συνελεύσεις που είναι σε εξέλιξη» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης και συμπλήρωσε πως «εμείς απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες για να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουμε την επίλυση των προβλημάτων μας, όπως είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Ήδη στο Ριζόμυλο βγήκαν τα τρακτέρ και οι αγρότες εκεί έστειλαν το μήνυμα».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, αφορολόγητα στα αγροτοεφόδια, μείωση οικιακού και αγροτικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός και να δίνει σε όλους αποζημίωση 100%, καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος».

Τι ζητούν οι αγρότες

Ανάμεσα στα αιτήματα που βάζουν οι αγρότες, είναι τα εξής:
1) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
2) Μείωση του κόστους παραγωγής. Με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
3) Άμεση εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
4) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
5) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
6) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
7)Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.
8) Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
9) Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες.
10) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το