Ελλάδα

Τοξικό νέφος πνίγει για πέμπτη ημέρα την Αττική – Μπαλάκι οι ευθύνες

kapnos

Δεν έχει προηγούμενο το τεράστιο περιβαλλοντικό πλήγμα που έχει δεχθεί η Αττική.

Από το Σάββατο έντονη οσμή από καμένο πλαστικό πνίγει τον Αττικό ουρανό, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου. Ωστόσο για άλλη μία φορά ο κρατικός μηχανισμός παρεμβαίνει με ρυθμούς χελώνας.

Από τη μία πλευρά η Περιφέρεια Αττικής δυσκολεύεται οικονομικά να καταβάλει το κόστος των 20.000 ευρώ που απαιτούνται για την μεταφορά χώματος για να καλυφθούν τα αποκαΐδια και θα συζητήσει το θέμα της πυρκαγιάς εκτάκτως την Πέμπτη! Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Υγείας τέσσερις ημέρες μετά αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής αποφάσισε να προτείνει μέτρα για τα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδας.

Ο δε υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης έριξε τις ευθύνες στους προκατόχους του και το τοξικό νέφος συνεχίζει να καλύπτει τον Αττικό ουρανό και να μετατρέπει σε θάλαμο αερίων την Αθήνα.

Μετά από τέσσερις ημέρες αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για παιδιά και ευπαθείς ομάδες

Σήμερα και ενώ η κάπνα και το τοξικό νέφος δεν έχουν υποχωρήσει, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για παιδιά και ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Αναλυτικά τα μέτρα

Μάλιστα το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση.

Αναφέρεται ακόμη ότι:

Ατομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

Οι εκτιμήσεις τις πυροσβεστικής

Μετά από παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Δ. Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο χώρο από το περασμένο Σάββατο, επιτεύχθηκε η απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καιόμενο χώρο όπου είχαν προστρέξει κατά ομάδες για να πάρουν μέταλλα και άλλα υλικά. Το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται απρόσκοπτα με την είσοδο των σκαπτικών μηχανημάτων και την αναμόχλευση των σιγοκαιομένων σωρών, τους οποίους στη συνέχεια καταβρέχουν.

Βεβαίως, από την υψηλή θερμοκρασία του κατακαμμένου διάσπαρτου υλικού, καίγονται συχνά τα ελαστικά των οχημάτων που αντικαθίστανται, και στη συνέχεια επιδιορθώνονται για να συνεχίσουν το έργο τους. Η εκτίμηση του υποστράτηγου της Πυροσβεστικής, Αθανάσιου Σερεντέλου, είναι ότι θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες ακόμη η φωτιά, λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου και της υφής των υλικών.

kapnos 2

Για τρεις ημέρες η φωτιά θα καίει ακόμα

Τρεις με τέσσερις ημέρες θα χρειαστούν ακόμη ώστε να σβήσει τελείως η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε ιδιωτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, από την οποία έχει δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα, όπως δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος.

Το μπαλάκι των ευθυνών… «φταίνε οι προηγούμενοι»

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ανέφερε πως «πρέπει να βρεθεί χώμα και μηχανήματα γιατί δεν σβήνουν διαφορετικά τέτοιες φωτιές. Δυστυχώς ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό δεν πληρώθηκε ο εργολάβος», είπε, σημειώνοντας πως οι σταθμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να μετρήσουν το τοξικό νέφος.

Τρεις ημέρες μετά πήγε στον Ασπρόπυργο η Ρένα Δούρου και κατέθεσε μήνυση

«Πρωταρχικό μέλημα είναι η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης από τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στο περιβάλλον λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών» τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στην ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά το Σάββατο.

Η κ. Δούρου πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κάλεσε ειδικούς επιστήμονες για τη μέτρηση της μόλυνσης και των επιπτώσεών της, ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του Περιβάλλοντος». Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως «έχει καταβάλει ήδη πάνω από 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα και έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες».

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ευάγγελος Γερασόπουλος, ο οποίος με την ομάδα του διενεργεί δειγματοληπτικές μετρήσεις περιμετρικά της φωτιάς, τόνισε ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά επιβαρυμένη από την καύση όλων αυτών των ποσοτήτων από εύφλεκτα βιομηχανικά υλικά. Απέφυγε, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω εκτιμήσεις παραπέμποντας στα τελικά αποτελέσματα. «Θα γίνει χαρτογράφηση των συγκεντρώσεων της ρύπανσης και με τα ειδικά φίλτρα στα εργαστήρια θα εξετάσουμε τη σύσταση των μικροσωματιδίων και τον τοξικών αερίων που εκλύονται στον αέρα».

Ερευνητές και επιστήμονες στο σημείο

Το περιβαλλοντικό πλήγμα στην Αττική σήμανε το συναγερμό των αρχών. Ερευνητές από το Αστεροσκοπείο και το «Δημόκριτο», επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, γιατροί, περιβαλλοντολόγοι κ.ά. κατέκλυσαν το χώρο. Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη, που τέθηκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξη το θέμα της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ» ιδιοκτήτριας εταιρίας του καιόμενου ΚΔΑΥ.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το