Κόσμος

Τουλάχιστον 154 Αμερικανίδες έγκυες μολύνθηκαν με τον ιό Ζίκα

zi-708_20

Να αυξήσει τη χρηματοδότηση κάλεσε το Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με σκοπό την αντιμετώπιση του ιού του Ζίκα.

«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να χτίσουμε ένα τείχος για να το σταματήσουμε. Τα κουνούπια δεν περνάνε από τα τελωνεία», δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Το Κογκρέσο πρέπει να μου στείλει έναν νόμο. Είναι ανάγκη να μου παραδώσει έναν νόμο που θα έχει επαρκή χρηματοδότηση για να γίνει η δουλειά. (Τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου) δεν πρέπει να διακόψουν τις εργασίες τους πριν γίνει αυτό», επέμεινε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 157 έγκυες στις ΗΠΑ και 122 σε αμερικανικά εδάφη, κυρίως στο Πουέρτο Ρίκο, διαπιστώθηκε χάρη στις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό Ζίκα.

Τα CDC, πάντως, διευκρίνισαν πως μόλις περίπου δέκα από τις έγκυες που έχουν μολυνθεί από τον ιό απέβαλαν ή γέννησαν νεογνά με εκ γενετής παραμορφώσεις.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτή η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ αποκαλύπτει τον αριθμό των γυναικών σε ενδιαφέρουσα που έχουν μολυνθεί από τον ιό Ζίκα στις ΗΠΑ και σε περιοχές τους.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας έχουν συμπεράνει πως ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια αλλά και μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη, μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία, μια σειρά ανωμαλιών στην ανάπτυξη του εμβρύου, κυρίως δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη του κρανίου και του εγκεφάλου.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι αυξάνει σημαντικά τα ποσά που προβλέπει να δαπανήσει για εξετάσεις προκειμένου να ανιχνεύονται μολύνσεις από τον Ζίκα στις ΗΠΑ ενόψει της θερινής περιόδου αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων του Ζίκα στις ΗΠΑ μέχρι τώρα είναι πρόσωπα που επέστρεψαν από χώρες όπου ο ιός έχει εξαπλωθεί ευρέως, όπως η Βραζιλία, ή είχαν σεξουαλικές επαφές με πρόσωπα που επέστρεψαν από αυτές τις χώρες.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες υγείας ζητούν περισσότερη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της προστασίας από τα κουνούπια και των ψεκασμών, την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Ζίκα και καλύτερων διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και την εκπόνηση μακροπρόθεσμων μελετών για την καλύτερη κατανόηση του κινδύνου μετάδοσης μέσω της σεξουαλικής επαφής και για τη μελέτη των συμπτωμάτων σε παιδιά που έχουν γεννηθεί από μητέρες που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει χρηματοδότηση 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση του Ζίκα, αλλά από αυτό το ποσό η Γερουσία ενέκρινε μόλις το $1,1 δισεκ., ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε 622,1 εκατομμύρια που προκύπτουν από περικοπές σε προϋπάρχοντα προγράμματα, όπως αυτό για την αντιμετώπιση του Έμπολα—κάτι που αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας χαρακτήρισαν ανεπαρκές και μυωπικό.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το