Τοπικά

Τον επόμενο μήνα η λειτουργία του ψηφιακού χειρουργείου στο Νοσοκομείο Βόλου

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του ψηφιακού χειρουργείου του πρώτου έργου ΕΣΠΑ που γίνεται πραγματικότητα στο Νοσοκομείο Βόλου και από τον ερχόμενο μήνα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά για την πραγματοποίηση χειρουργείων.
Το συνολικό κόστος της σημαντικής αυτής υποδομής άγγιξε τα 470.000 ευρώ, ενώ ήδη έχει εκπαιδευτεί και το προσωπικό.
Η ψηφιακή αίθουσα χειρουργείου είναι το πρώτο από τα έργα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 που εγκαθίσταται στο «Αχιλλοπούλειο». Εκτός από αυτό είναι μεταξύ άλλων ο στεφανιογράφος και το αιμοδυναμικό εργαστήριο, ο ακτινολογικός εξοπλισμός και άλλα.

«Στις 9 Ιανουαρίου γίνεται η παραλαβή της ψηφιακής αίθουσας, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μια μικρή εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί και ο χώρος που αποτελεί κάτι πρωτότυπο και πολύ ωραίο» δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός και πρόσθεσε πως «η ψηφιακή αίθουσα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τις άλλες αίθουσες του χειρουργείου, ενώ το προσωπικό εκπαιδεύτηκε και θα συνεχίζει να εκπαιδεύεται. Είναι ένα έργο που το τρέξαμε πολύ γρήγορα».
Το νοσοκομείο συνεργάστηκε για την προώθηση και εγκατάσταση της ψηφιακής αίθουσας χειρουργείου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όπως έχει αναφερθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας «το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση Ολοκληρωμένης Ψηφιακής Χειρουργικής Αίθουσας, High Definition με κεντρικό έλεγχο του ενδοσκοπικού και του περιφερειακού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης. Ο χειρισμός του εξοπλισμού αυτού αλλά και ολοκλήρου του συστήματος γίνεται ψηφιακά εντός της Αίθουσας μέσω δυο οθονών (μια εντός του χειρουργικού πεδίου και μια εκτός) και οι παράμετροι των συσκευών έχουν ρεαλιστική ή αριθμητική απεικόνιση στις οθόνες αφής. Τόσο ο εν λόγω εξοπλισμός όσο και οι δύο οθόνες απεικόνισης θα είναι τοποθετημένες σε ειδικούς βραχίονες αναρτημένους από την οροφή της χειρουργικής αίθουσας. Επιπρόσθετα, το σύστημα θα είναι εξοπλισμένο με μία εντοιχισμένη οθόνη απεικόνισης τουλάχιστον 42 ιντσών.

Πρόκειται για ενσωμάτωση και εφαρμογή της πλέον σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας σε περιβάλλον χειρουργείου, με τεχνικές Λαπαροσκοπικών επεμβάσεων ή και ανοικτών, με χρήση αμφίδρομων Multimedia τεχνολογιών για Live Surgery, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, για εφαρμογές τηλεδιάσκεψης και εκπαίδευσης. Αναμένεται σημαντική συμβολή στη μείωση του χρόνου και του απαιτούμενου προσωπικού για την ολοκλήρωση των επεμβάσεων προς όφελος των ασθενών καθώς και μικρότεροι χρόνοι αποκατάστασης και φιλοξενίας εντός νοσοκομείου. Το προτεινόμενο έργο αφορά στις ανάγκες του συνόλου των κατοίκων της Π.Ε. Μαγνησίας, (205.911), αλλά και πληθυσμό όμορων ή άλλων Νομών εφόσον απαιτηθεί.
Την ίδια ημέρα θα υπογραφεί και η σύμβαση ανάμεσα στο Νοσοκομείο Βόλου και την εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το