Τοπικά

Το Βαλτούδι Μηλίνας και η 11η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας – Ντοκιμαντέρ για μια άγνωστη ιστορία στο Ν. Πήλιο

Μια άγνωστη ιστορία για την 11η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας, που είχε έδρα τη θαλάσσια περιοχή Βαλτούδι Μηλίνας, έφερε στην επιφάνεια ο απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Δημήτρης Μπουρμπούλιας.
Ο αντισμήναρχος σε αποστρατεία ψάχνοντας στα αρχεία της Πολεμικής Αεροπορίας και συνομιλώντας με ηλικιωμένους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μηλίνας, έφερε στην επικαιρότητα πως στη θαλάσσια περιοχή Βαλτούδι, είχε την έδρα της η 11η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας. Μάλιστα δημιούργησε και σχετικό ντοκιμαντέρ, τη μουσική επιμέλεια του οποίου είχε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ανιψιός του κ. Μπουρμπούλια, που υπηρέτησε και ο ίδιος στην Πολεμική Αεροπορία και έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των παππούδων του.

Η 11η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας είχε βάση στο Βαλτούδι Μηλίνας στο Νότιο Πήλιο, εκεί όπου σήμερα ελλιμενίζονται ιστιοπλοϊκά σκάφη, την περίοδο από το 1929 μέχρι το 1941. Η Μοίρα υπάγονταν στην Ανώτερη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού και είχε αποστολή τη συνοδεία και προστασία φίλιων νηοπομπών και την εκτέλεση ανθυποβρυχιακών περιπολιών.

Η δύναμη της 11 ΜΝΣ ήταν 14 υδροπλάνα τύπου «Fairey III F» και πρώτος διοικητής της ήταν ο σμηναγός Πέτρος Φωκάς. Ωστόσο σε δράση φέρεται να ήταν 9 υδροπλάνα. Το προσωπικό της αποτελούσαν 8 ιπτάμενοι, δύο επίκουροι σημαιοφόροι ένας αξιωματικός Επιμελητείας, ένας μηχανικός, ένας ιατρός, δύο αρχισμηνίες ραδιοτηλεγραφητές και προσωπικό εδάφους, περίπου 130-150 άτομα. Η Μοίρα δεν χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς τα υδροπλάνα δεν έφεραν ασυρμάτους και κατάλληλους φορείς για βόμβες, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Μπουρμπούλιας, αν και μπορούσαν να εκτελέσουν επιχειρήσεις βομβαρδισμού, ήταν δύσκολος ο ανεφοδιασμός τους από την ξηρά, καθώς δεν υπήρχε οδική σύνδεση της βάσης με την υπόλοιπη περιοχή. Η 11η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας έχασε όλα τα υδροπλάνα «Fairey III», μετά από προσθαλάσσωση στη Μονεμβασιά Λακωνίας, όπου εντοπίστηκαν από τη γερμανική Αεροπορία «Luftwaffe» και καταστράφηκαν από τα στούκας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όπως δήλωσε ο κ. Μπουρμπούλιας, τα υδροπλάνα κατευθύνονταν προς τη Βόρεια Αφρική και αναγκάστηκαν να προσθαλασσωθούν στον όρμο της Μονεμβασιάς, λόγω βλαβών.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δραστηριοποιούνταν και η 33η Μοίρα Βομβαρδισμού, με αεροσκάφη «Fairey Battle B.1» και έδρα στη Ν. Αγχίαλο Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το