Τοπικά

Στην «εντατική» μπαίνει η κτηματαγορά στη Μαγνησία – Μείωση έως 40% στις τιμές λόγω κορωνοϊού

Κρίση ανάλογη με τη δεκαετία των μνημονίων προβλέπουν στον κτηματομεσιτικό τομέα το επόμενο διάστημα παράγοντες της αγοράς, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, θεωρώντας πως η εικόνα που υπήρχε τους πρώτους μήνες του 2020 θα αργήσει να έρθει ξανά και συγκεκριμένα γύρω στα τέλη του 2021, ενώ και οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν από 10 έως και 40%…

Ο μεσίτης Στάθης Τράκας τονίζει ότι οι τιμές όλων των ακινήτων, και των επαγγελματικών αναμένεται να σημειώσουν πτώση, που σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει ακόμα και στο 40% στη Μαγνησία…. Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις με το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού και πόσο θα διαρκέσει αυτή η δύσκολη κατάσταση που η βιώνει η χώρα. Επιπλέον θα παίξει ρόλο στην ψυχολογία του κόσμου και το πότε θα βρεθεί το εμβόλιο, δημιουργώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία έλλειψη αγοραστικής δύναμης που θα επιταθεί, εξαιτίας του πλήγματος που θα δεχθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, με αποτέλεσμα οι πωλητές να μην υπολογίζουν το κόστος ζητώντας λιγότερα χρήματα, αφού θα προέχει ο βιοπορισμός.

Παράλληλα λόγω των οικονομικών δυσκολιών επιχειρηματιών, τα επαγγελματικά ακίνητα θα πληγούν και αυτά με τη σειρά τους, καθώς οι τράπεζες να σταματήσουν εντελώς να παρέχουν δάνεια. «Θα προέχει η επιβίωση και έτσι η αγοραστική κίνηση θα πέσει στα «τάρταρα», βέβαια αν αυτή η κατάσταση διατηρηθεί μέχρι το καλοκαίρι οι απώλειες για τον κλάδο θα είναι λιγότερες. Όμως οι τιμές θα σημειώσουν πτώση που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα τέλη του 2021 τοποθετεί την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων ο μεσίτης Κωνσταντίνος Κυρίτσης, που επισημαίνει πως θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να φτάσει στους ρυθμούς των αρχών του 2020, με τις τιμές να πέφτουν το λιγότερο ένα 10% το επόμενο διάστημα.
Αναφέρει ότι τουρισμός θα περάσει κρίση με αποτέλεσμα η κίνηση να αργήσει να έρθει στα πρότερα επίπεδα, κάτι που θα επηρεάσει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα σταματήσουν. Από την πλευρά τους και οι τράπεζες δεν θα δίνουν στεγαστικά δάνεια, κάτι που έκαναν το τελευταίο διάστημα, κλείνοντας εντελώς τη στρόφιγγα της ρευστότητος.

«Όταν τελειώσει η πανδημία θα υπάρξουν ευκαιρίες για αγορές σπιτιών, ενώ ίσως να ακριβύνουν τα αγροτεμάχια, επειδή θα αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Έτσι θα υπάρξουν αρκετά διαθέσιμα δυάρια που μέχρι τώρα ήταν λίγα, όπως επίσης και τριάρια».
Η γ.γ. του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Βόλου Σοφία Χαλκιά υποστήριξε ότι ο κλάδος είναι προετοιμασμένος για ό,τι συμβεί έχοντας την εμπειρία της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, με σκοπό να ανατρέψει το μουδιασμένο καταναλωτικό ενδιαφέρον που θα προκύψει μετά το πέρας της πανδημίας.
Μετά το κλείσιμο των μεσιτικών γραφείων λόγω των μέτρων της κυβέρνησης, οι υποψήφιοι αγοραστές μπαίνουν στις ιστοσελίδες αναζητώντας το ακίνητο που τους ενδιαφέρει και ήδη ορισμένοι τηλεφωνούν για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.
«Με υπομονή θα ξαναβρούμε τα πατήματά μας, αλλά και με αισιοδοξία ότι το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην αγορά μπορεί να ανατραπεί» κατέληξε.

Αυξήσεις 9 ευρώ ανά τ.μ.το α’ τρίμηνο 2020
Τα πρωτεία στην ακρίβεια σε πανθεσσαλικό επίπεδο διατήρησε και τους πρώτους μήνες του 2020 η Μαγνησία, με αυξητικές μάλιστα τάσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία γνωστού ιστότοπου κάποιος που ήθελε να αγοράσει σπίτι θα έπρεπε να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας 1.000 ευρώ το τετραγωνικό σε σχέση με τα 991 που θα έδινε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα για τριάρι 80 τετραγωνικών ο ενδιαφερόμενος θα έπρεπε μέχρι το τέλος του 2019 να δαπανήσει ένα ποσό της τάξης 79.280 ευρώ, με 991 ευρώ το τετραγωνικό κατά μέσο όρο στο ηπειρωτικό κομμάτι του Νομού. Το επόμενο διάστημα, μέχρι και τον Μάρτιο, η τιμή αυξήθηκε και θα έδινε 720 ευρώ παραπάνω για το ίδιο ακίνητο, καθιστώντας τη Μαγνησία ακριβότερη από την υπόλοιπη Θεσσαλία.
«Φωτιά και λαύρα» είναι όμως και τα νησιά των Βορείων Σποράδων αναφορικά με την αγορά ακινήτου φτάνοντας στα 1.750 ευρώ το τετραγωνικό κατά μέσο όρο με το κόστος να «τσιμπάει» λίγο ακόμη, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019 κατά 11 ευρώ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το