Τοπικά

Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής προσφέρει επάρκεια προϊόντων, ασφάλεια κι ένα φθηνότερο καλάθι

Το γεγονός ότι οι καταναλωτές μπορούν να εξασφαλίσουν ένα φθηνό και υγιεινό καλάθι διατροφής, στηριζόμενοι στο μεσογειακό μοντέλο, τονίστηκε μεταξύ άλλων, στην ενημερωτική δράση που πραγματοποίησε χθες στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Επισιτισμού – Διατροφής.

Όπως δήλωσε η κ. Νότα Μπλούχου, πρόεδρος της Ένωσης διαιτολόγων διατροφολόγων για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος Ελλάδος «στόχος είναι η ανάδειξη του θεμελιώδους δικαιώματος στην τροφή και η προαγωγή της υγείας. Κάθε φορά έχουμε ένα ξεχωριστό μήνυμα και φέτος το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, είναι κανένας άνθρωπος χωρίς τροφή. Μέσα στο πλαίσιο της επισιτιστικής κρίσης, ο στόχος είναι να κινητοποιήσουμε το κοινό για να προσεγγίζει ανθρώπους που υπολείπονται τροφής, να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και το καλάθι μας, γι’ αυτούς που δεν έχουν να σιτιστούν, να οργανώσουμε τους καταναλωτές, έτσι ώστε το καλάθι αυτό, να είναι και φθηνό και υγιεινό και να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από επιτήδειους, που σκαρφίζονται διάφορα για να τους εκμεταλλευτούν αυτές τις ημέρες. Παράλληλα, δίνουμε οδηγίες σε γονείς και παιδιά, ούτως ώστε η διατροφή να αποτελέσει εφαλτήριο για την υγεία τους και τώρα και μακροπρόθεσμα».

Η κ. Μπλούχου ανέφερε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να εμπιστευτούμε την τοπική αγροτική οικονομία, να στραφούμε στους τοπικούς παραγωγούς, να τους ενισχύσουμε κι εκείνοι με τη σειρά τους, να διαθέσουν σε καλύτερες τιμές τα προϊόντα τους. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε ότι «σίγουρα μπορούμε να απευθυνθούμε σε ειδικούς, να προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής που έχουν λιγότερο κόστος απ’ ότι φρούτα και λαχανικά που δεν είναι εποχής», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι ευκαιρία να καλλιεργήσουμε τους κήπους, τα παρτέρια, τα μπαλκόνια μας και αν μπορούμε να απευθυνόμαστε και σε ντόπιους κτηνοτρόφους και να προμηθευόμαστε ντόπια κτηνοτροφικά προϊόντα. «Αν η διατροφή μας περιστραφεί γύρω από το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, μας προσφέρει μια επάρκεια προϊόντων, ασφάλεια κι ένα φθηνότερο καλάθι» τόνισε μεταξύ άλλων.
Μάλιστα επεσήμανε ότι η εκπαίδευση ξεκινά μέσα από την οικογένεια για να γίνει στην πορεία κοινωνικό απόκτημα κι όπως σημείωσε «γινόμαστε πρότυπα – και εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να γίνουν σωστοί καταναλωτές. Είμαστε οι influencer των παιδιών μας».


Στο χώρο της δράσης, υπήρχε σταντ, όπου διατροφολόγοι ενημέρωναν τους πολίτες είτε για προβλήματα που τους απασχολούσαν είτε δίνοντας οδηγίες διατροφής. Επίσης υπήρχε η διατροφική πυραμίδα, στην οποία αποτυπώνονταν πώς πρέπει να είναι η κατανομή της διατροφής σε εβδομαδιαία βάση, το Myplate που είναι το πιάτο που δείχνει πώς πρέπει να είναι η τροφή μας – το ημερήσιο διατροφολόγιο, καθώς επίσης και μία ξύλινη κατασκευή, τρικ που αποτύπωνε το καρότο και το μπρόκολο και όσοι επιθυμούσαν μπορούσαν να φωτογραφηθούν και να μάθουν μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες τα οφέλη για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το